x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Proiect de lege care starneste scandal

Proiect de lege care starneste scandal

de Cristian Petru    |    28 Iun 2005   •   00:00
Proiect de lege care starneste scandal

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani se va micsora de la peste 7 milioane la mai putin de 3 milioane, prevede un proiect de lege al Ministerului Muncii. De alocatia in cuantum de 35% din salariul mediu brut pe economie vor beneficia si cei care nu au un loc de munca.

Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani se va micsora de la peste 7 milioane de lei la mai putin de 3 milioane de lei. In urma cu aproape doi ani, parlamentari ai actualei Puteri au protestat fata de reducerea indemnizatiei de crestere a copilului la 85% din salariul mediu pe economie.

Persoanele care vor sa stea in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani vor avea o surpriza. Potrivit unui proiect de lege afisat pe site-ul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), in cei doi ani de concediu, parintele care sta acasa si se va ocupa de cresterea copilului va primi o indemnizatie de 35% din salariul mediu brut reglementat prin Legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat. Adica mai putin de 3 milioane de lei. Acum, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 85% din salariul mediu pe economie, adica peste sapte milioane de lei. Daca pana acum puteau beneficia de indemnizatie doar persoanele care cotizasera la bugetul asigurarilor sociale 10 luni inainte de nastere, potrivit proiectului de lege vor primi acesti bani toti cei care au copii mai mici de 2 ani. Si pentru a nu incuraja totusi femeile sa faca foarte multi copii, alocatia se da pentru cel mult trei copii. Proiectul este acum afisat la adresa de Internet a Ministerului Muncii si este in dezbatere publica.

NOUTATI. "Se schimba principiul dupa care se va acorda indemnizatia, care se va numi de acum alocatie. Vor beneficia de acesti bani toate mamele si toti tatii, indiferent daca au un loc de munca sau nu, adica daca au cotizat sau nu la buget. Noi vrem ca legea sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006", sustine Stefana Aghergheloaei, secretar general al CNPAS. Potrivit oficialului de la Casa de Pensii, persoanele care sunt in concediu pentru cresterea copilului inainte de intrarea in vigoare a acestei legi vor beneficia in continuare de o indemnizatie de 85% din salariul mediu pe economie. "In nici o alta tara nu mai este stipulat ca nasterea este un risc si ca trebuie sa cotizezi pentru a primi alocatie pentru cresterea copilului. O noutate a acestui proiect este ca persoanele care se intorc la munca dupa concediul postnatal, de lauzie, pot beneficia de aceasta alocatie, se cumuleaza cu salariul. Si atunci isi pot plati bone pentru cresterea copilului", ne-a mai declarat Stefana Aghergheloaei.

VECHEA MODIFICARE. Actualul mod de calculare a indemnizatiei pentru cresterea copilului a fost stabilit de Guvernul Nastase printr-o Ordonanta de Urgenta 9/2003, care a intrat in vigoare la inceputul anului trecut. Modificarile au nemultumit atunci persoanele cu venituri mari. Conform reglementarilor anterioare, cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului era de 85% din media veniturilor din ultimele sase luni la care s-a achitat contributia individuala de asigurari sociale. Scaderea maxima a indemnizatiei a fost atunci de 22 de milioane de lei.

PROTESTE VECHI. Ordonanta 9/2003 a starnit la aparitia ei, respectiv acum doi ani, protestele Organizatiei de Femei a Blocului National Sindical, dar si ale mai multor deputati ai Partidului National Liberal si ai Partidului Democrat, care au organizat un miting la care au participat si multi barbati atinsi de ordonanta. Deputatii PNL si PD spuneau atunci ca este incorect sa se plafoneze indemnizatia pentru mamele care au venituri mai mari, alt efect fiind acela ca foarte multe femei vor face copii numai pentru a incasa 6 milioane de lei lunar.

POZITIE. Anca Boagiu a protestat acum doi ani la scaderea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Acum e de acord

MODIFICARI DE POZITII. In urma cu doi ani, deputatul PD Anca Boagiu a lansat actiunea "Esarfele albastre", nemultumita de scaderea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Acum, cand indemnizatia scade din nou, Anca Boagiu este de acord cu proiectul de lege. "Avand in vedere ca se va primi aceasta alocatie pentru orice copil, indiferent daca parintele lucreaza sau nu, parerea mea personala este ca este foarte bine. Din punct de vedere al cresterii natalitatii, este o masura foarte buna. Femeile cu venituri mai mari se vor putea asigura la firme private", ne-a declarat ieri Anca Boagiu. Parlamentarul democrat a mai spus ca trebuie sa ne gandim si la copiii ai caror parinti nu muncesc: "Sunt 200.000 de astfel de copii. Trebuie sa ne gandim si la ei, ca si ei sunt ai nostri", spune Anca Boagiu. Daca in urma cu doi ani Boagiu le plangea pe femeile cu venituri mari, acum le ofera o solutie: angajarea de bone.

FARA REACTII. Actualul ministru al Culturii si Cultelor, Mona Musca, a criticat in urma cu doi ani ordonanta, apreciind ca ii sanctioneaz" pe cei mai buni platitori de taxe, cei din clasa de mijloc. Contactata ieri de Jurnalul National, Mona Musca a declarat ca nu stie de un astfel de proiect si ca oricum nu face parte din programul de guvernare. "Nu pot sa cred asa ceva. Este imposibil. Nu se poate reduce indemnizatia de la 85% la 35%. O sa il sun pe ministrul Muncii sa ma interesez", a spus ministrul Culturii. Sindicalistii nu au nici ei deocamdata nici o reactie. "Abia vineri am vazut proiectul de lege si l-am dat in lucru", ne-a declarat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.

INTENTII VECHI. Modificarea modului de acordare a indemnizatiei a fost anuntata de Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), inca de la inceputul anului, spunand ca modificarea face parte din programul de guvernare. "Cresterea copilului nu este un risc social. Daca vrei sa sustii cresterea copilului, ceea ce este foarte logic, nu trebuie sa o legi de contributia cuiva. Unul dintre scopurile noastre, prins in programul de guvernare, este sa incercam sa scoatem din sistemul de pensii acele prestatii care nu sunt de natura pensiilor, care sunt asigurari pe termen lung, cum e si indemnizatia pentru cresterea copilului. Statul nu poate sa trateze discretionar. Este important sa te nasti, apoi exista sisteme de protectie a copilului", declara in urma cu cateva luni, pentru Jurnalul National, Mihai Seitan. Prin acest proiect de lege se incearca degrevarea bugetului Casei de Pensii de alte prestatii, care nu sunt de natura pensiilor.

PROMISIUNI
Doua dintre prioritatile Aliantei D.A. anuntate in campania electorala in domeniul politicii sociale au fost consolidarea familiei si sporirea natalitatii. In acest sens, reprezentantii Aliantei au promis:
  • majorarea alocatiei de stat pentru copii pana la circa 10 euro
  • acordarea unui sprijin financiar de 200 de euro la constituirea familiei, la prima casatorie a fiecarui sot.
  • acordarea unei indemnizatii lunare in cuantum de 50 de euro pentru cresterea copiilor pana la 2(3) ani femeilor neasigurate in sistemul asigurarilor sociale pentru fiecare din primii trei copii
  • acordarea unei indemnizatii lunare de 75 de euro pentru cresterea copilului pana la 2(3) ani persoanelor asigurate care isi reiau activitatea in acest interval de timp.

    Calculate la un curs de 36.000 de lei/euro, femeile neasigurate ar fi urmat sa primeasca o indemnizatie de 1.800.000 de lei/lunar, iar cele asigurate, de 2.700.000 de lei/lunar.
  • MODIFICARILE PROPUSE
    Potrivit proiectului de lege privind acordarea alocatiei pentru cresterea copilului, alocatia se cuvine "oricaruia dintre parintii naturali ai copilului, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani, iar in situatia copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Alocatia se cuvine pentru fiecare dintre primii trei copii", se spune in proiect. Ce se intampla cu parintii care au mai mult de trei copii, dar nu muncesc nu este prevazut de acest proiect. Pe site-ul MMSSF se mai spune: "Cuantumul lunar al alocatiei reprezinta 35% din salariul mediu brut reglementat prin Legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat" si ca "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, precum si orice alte dispozitii contrare, se abroga". De asemenea, potrivit proiectului, alocatia se va acorda la cerere. Cererea pentru stabilirea alocatiei si documentele se vor depune la primaria pe raza careia solicitantul isi are domiciliul. Alocatia se va acorda incepand cu data nasterii copilului, daca cererea va fi depusa in termen de 30 de zile de la acea data.
    ×