x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Prostituate de lux

Prostituate de lux

de Cornelia Preda    |    29 Oct 2006   •   00:00
Prostituate de lux

Prima este Belle de Jour si locu-ieste la Londra. Prostituata de lux si scriitoare. A scris un jurnal ce a ajuns rapid best-seller. A doua este "no name" si locuieste la Bucuresti. Numai prostituata de lux, probabil viitoare scriitoare!

Prima este Belle de Jour si locuieste la Londra. Prostituata de lux si scriitoare. A scris un jurnal ce a ajuns rapid best-seller. A doua este "no name" si locuieste la Bucuresti. Numai prostituata de lux, probabil viitoare scriitoare!

Nu se stie care este numele ei adevarat, dar isi spune bine "frumoasa zilei". "Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este faptul ca sunt o curva si n-o spun cu superficialitate. Al doilea lucru e faptul ca locuiesc in Londra. Nu e un oras ieftin", afirma Belle de Jour in jurnalul sau, care a devenit cea mai vanduta carte din lume. Pe vremuri, prostituatele erau frumoase si educate, insa ea nu are nici pe departe calitatile intalnite la Manon Lescaut sau la sensibila Marquerite Gautier. Belle, rece si cinica, este la secole distanta de trairile, de caldura celor doua faimoase curtezane.

LA RECE. Chiar si in inalta societate din Londra, lumea se intreaba: "Cine e, dom’le, Belle asta?, Pare o tipa erudita". Adica, in orasul in care sexul se afla imediat dupa alcool in topul viciilor si se practica cu oricine, oricand si in orice fel, pomposii societatii sunt surprinsi? Nu, nicidecum. Sunt uluiti si nu le vine a crede ca o prostituata a terminat o facultate si a mai scris si o carte. "Ce lucru maret!"

Poate se mira asa de tare, fiindca au uitat ca, pe timpuri, prostituatele de lux citeau, cantau la pian, isi tineau un jurnal si cu aceste atuuri isi fermecau clientii, nu cu biciuri sau cu alte ustensile cu care se lupta in fiecare zi licentiata din Londra. Oricum, desi nu se stie inca cine sta in spatele acestui jurnal, la vederea cartii tresari. Coperta lila te duce cu gandul la saloanele de secol al XVIII-lea, la canapele si cuverturi din matase, la draperii grele sau la perdele din organza, la sfesnice din argint, care imbratisau lumanarile pasiunii toata noaptea in Parisul sau Londra de altadata. Deschizi jurnalul si te astepti sa patrunzi intr-un budoar al dragostei, chiar daca murdara. Insa in jurnalul lui Belle nu exista nici urma de framantare, nici o deceptie, nici un regret si nici urma de gratie.

DUBLA PENETRARE. O tanara absolventa a Facultatii de Filologie vine la Londra in cautarea unei slujbe. Isi epuizeaza, in scurt timp, toate economiile si, intr-o seara de toamna, se hotaraste sa devina prostituata: "Ideea de a face sex pe bani s-a inflamat si acum crestea… Inflamatia imi soptea si imi provoca mancarimi cu fiecare cerere de angajare respinsa si cu fiecare interviu ratat. Nu ma puteam abtine sa nu ma gandesc la cum te simti stand tolanita intr-un taxi la miezul noptii".

Astfel, cu o garderoba alcatuita din trei tinute: o rochie mulata din jerseu, o rochie din olanda neagra si un costum alb in carouri, cu un sortiment infinit de lenjerie intima, se inregistreaza la o agentie de dame de companie si devine prostituata de lux. Desi are tariful de cateva sute de lire, Belle se considera o tipa usor de intretinut. Ea este ceea ce unii numesc "o tipa cu clasa". O tipa cu clasa nu isi intreaba barbatul unde a fost cand lipseste o noapte de acasa. O tipa cu clasa nu va fi niciodata mama si nu va avea un sot, cu atat mai putin unul care sa mearga la prostituate. Belle este acea silueta care dispare in noapte, de care un barbat isi va aminti mereu, dar despre care nu va vorbi niciodata. Ceea ce frapeaza sau chiar trezeste uneori antipatie este faptul ca Belle nu plange noaptea, nu are remuscari: "Cred ca mi-ar fi greu daca nu mi-ar placea. Nu am imaginatia destul de bogata ca sa-mi pot detasa mintea de la o dubla penetrare".

OAMENI REZONABILI. De ce lipseste drama din peisaj? Sa fie oare la moda cinismul in secolul asta? O tanara satena, cu parul proaspat coafat, imi marturiseste ca nu e chiar asa. "Nu-mi place intotdeauna… Am fost impinsa catre meseria asta si o fac bine, dar intalnesc rar clienti care sa-mi provoace placere." Este prostituata de lux si locuieste in Bucuresti. Inalta si slaba, imbracata sport, si cu o imensa geanta Balencianga, poate fi luata usor drept un model care isi face cumparaturile numai la Colette, cel mai fitos magazin din Paris.

Acum patru ani, ea chiar a plecat in Franta, sa lucreze ca manechin, visand doar la ziua in care va urca pe podium intr-o prezentare semnata de Jean Paul Gaultier. Dar… nu a fost sa fie: "Dupa sase luni, eram epuizata. Mergeam la sute de castinguri degeaba, fara bani de tigari si sandvisuri. Multe modele se culcau cu barbati agatati prin baruri pentru cateva pahare cu sampanie si o cina la restaurant. Asta am facut si eu, pana cand am realizat ca merit mai mult". A facut-o la inceput ieftin, dar s-a intors in tara si a contactat o agentie de dame de companie. Desi impartea jumatate din cei 700 de euro cu agentia respectiva, ii era usor sa lucreze asa, pentru ca nu isi batea capul cu negocieri sau cu selectarea clientilor. In prezent este independenta. Are clientii ei, majoritatea straini. "Am avut noroc, pentru ca am intalnit numai oameni rezonabili." Remuscari? "Aveam la inceput, zambeste ea. Acum nu… este si aiurea sa mai simti asa ceva in Romania. Se stie ca majoritatea fetelor frumoase de aici se prostitueaza neoficial. Pana si vedetele noastre o fac pentru vacante in locuri exotice sau in incercarea disperata de a pune mana pe un barbat cu bani." Sa se opreasca, deocamdata nici gand. "Banii castigati usor provoaca dependenta, asemenea unui drog." O va face la un moment dat si va avea si doi copii, o fata si un baiat.

IERTAREA. O intrebare stupida, dar nu m-am putut abtine: "Ti-ai incuraja vreodata fata catre o meserie atat de «usoara»?". Ea zambeste ironic: "M-am prins. Si tu ai aceleasi conceptii. De ce toata lumea crede ca noi, prostituatele, suntem anormale? Ca nu ne plimbam cu iubitul prin parc? Ca nu iesim seara cu prietenii la masa? Ca nu ne plac filmele de dragoste sau ca nu avem valori morale? Deci nu. Nu mi-as lasa fata sa faca asa ceva nici in ruptul capului". Va avea curajul sa le marturiseasca copiilor trecutul ei? Da, chiar isi doreste asta si o va face intr-o zi, desi se teme de reactia lor.

In acest secol nu mai este atat de tragic. Pe vremuri, curtezanele erau condamnate de societate si plateau cu varf si indesat pentru trecutul lor, petrecandu-si ultimii ani din viata fara iubire, chinuite de remuscari si de singuratate. Insa, in zilele noastre, se accepta multe. Tinerii isi incurajeaza iubitele sa se prostitueze si traiesc cu banii castigati de ele. Barbatii casatoriti isi programeaza vacantele cat se poate de firesc: mai intai cu sotia, apoi cu amanta. Femeile se duc la cumparaturi, la masaj sau cer un Ferrari cadou cand afla ca sunt inselate. Milionarii se casatoresc cu prostituate, nici macar de lux, si le transforma in doamne respectabile. Si atunci, cat de greu le-ar fi unor copii sa ierte trecutul unei mame?!?
×
Subiecte în articol: tentaţii belle