x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Protocol - Gramofonul la puterea 32

Protocol - Gramofonul la puterea 32

de Alexandru Radescu    |    27 Iun 2006   •   00:00
Protocol - Gramofonul la puterea 32

32 de institutii publice si organizatii care se ocupa cu protejarea drepturilor de autor au semnat ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie un protocol de colaborare pentru combaterea pirateriei.

Din partea Uniunii Europene, Romania primeste numeroase stegulete, a caror cromatica difera de la o situatie la alta. La capitolul "proprietate intelectuala", tara noastra are in prezent un stegulet galben, care a fost rosu si care trebuie sa devina verde. Intru acest deziderat, s-a semnat ieri un protocol prin care se constituie un Grup de lucru institutionalizat pe probleme de proprietate intelectuala. Prin semnarea acestui protocol, se va realiza o mai buna comunicare intre institutii, vor creste numarul si intensitatea controalelor menite sa reduca pirateria. Daca in cadrul operatiunii "Gramofonul" au fost vizati internauti "pasionati" de file-sharing si distribuitori de CD-uri cu continut piratat, noul protocol are in vedere problema generala a drepturilor de autor indiferent de domeniul in care apare acest aspect.

CONTROALE. In ceea ce priveste CD-urile si pirateria pe internet, Politia dispune de 110 persoane specializate in combaterea activitatilor privind drepturile de autor, a declarat Valentin Fatuloiu, inspector general al Politiei romane, prezent la eveniment.

"In primele sase luni ale anului au fost descoperite 23 de «laboratoare» dedicate inscriptionarii de CD-uri cu continut piratat comparativ cu cele doua astfel de laboratoare descoperite in 2005", a spus Fatuloiu.

Pe de alta parte, conform noii legislatii se pot face investigatii din oficiu si nu mai poate interveni impacarea intre parti, a declarat Gabriela Ghita, Procuror General adjunct al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

STRUCTURA. Acest grup este coordonat de Serviciul pentru coordonarea activitatilor din domeniul proprietatii intelectuale din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Grupul de lucru cuprinde trei subgrupuri: Grupul Antipiraterie, Grupul Anticontrafacere si Grupul organismelor de gestiune colectiva a dreptului de autor si a drepturilor conexe. Printre semnatarii acestui protocol se afla: Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerul Justitiei, Ministerul Integrarii, Institutul National al Magistraturii, Inspectoratul General al Politiei, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Autoritatea Nationala a Vamilor, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor, Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiilor, Camera de Comert a Romaniei, Garda Financiara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, Bussines Software Alliance, REACT Romania, Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania, RO-ACT, Electronic Arts, Vivendi Universal Games, HBO Romania, COPY RO, Societatea de Gestiune Colectiva a Dreptului de Autor in domeniul Artelor Vizuale etc.

LABORATOARE
"In primele sase luni ale anului au fost descoperite 23 de laboratoare dedicate inscriptionarii de CD-uri cu continut piratat, comparativ cu doua astfel de laboratoare descoperite in 2005... Tot in 2005 a fost creata o retea de 110 politisti, specializati in domeniul proprietatii intelectuale" - Valentin Fatuloiu, Inspector General al Politiei Romane

VOLUM
"La nivel mondial, intre 5% si 8% din volumul total al produselor de pe piata sunt piratate, banii obtinuti din vanzarea acestora fiind folositi, printre altele, pentru sustinerea terorismului... Organizatia Al-Qaeda strange bani si din vanzarea de produse contrafacute" - Gabriela Ghita, procuror general adjunct la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Imagine eronata

Ioana Manea, de la Burchel & Associates, reprezinta in Romania Electronic Arts si Vivendi Universal Games, unele dintre cele mai mari companii producatoare de jocuri.

Jurnalul National: Va duce semnarea protocolului la scaderea ratei pirateriei?
Ioana Manea: Semnarea Protocolului creeaza cadrul oficial pentru o cooperare si o coordonare mai eficiente intre autoritatile cu atributii in protectia drepturilor de proprietate intelectuala, pe de o parte, si intre sectorul public si privat, pe de alta parte, ceea ce, pe mai departe, creeza premisele unei aplicari mult mai coerente, cu sanse evident crescute de succes in combaterea fenomenului pirateriei si al contrafacerii, in general, si pentru scaderea ratei pirateriei software, respectiv a jocurilor de calculator, in special.

Ce efecte credeti ca au avut actiunile Politiei impotriva internautilor?
Din punct de vedere al publicului consumator de mass-media, din pacate, s-a proiectat o imagine eronata a modului si scopului in care Politia, sub coordonarea Parchetului, efectueaza in mod legal controale pentru depistarea si eliminarea retelelor ilegale de distributie. Din punct de vedere al titularilor de drepturi de proprietate intelectuala, controalele efectuate de Politie vor avea ca efect constituirea de parte civila in procesul penal pentru produsele-pirat utilizate neautorizat. Din punct de vedere al faptuitorului, controlul Politiei permite strangerea dovezilor pentru finalizarea un dosar penal care, in functie de fapta, se poate solda chiar cu pedeapsa cu inchisoare de pana la 12 ani.

INFRACTIUNI SI PEDEPSE EXEMPLARE
Catalin Marinescu, presedinte IGCTI, spune ca "activitatea celor care incalca legea va fi de acum incolo mult mai atent monitorizata, lucru ce va duce la o diminuare a incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala".

Prin semnarea acestui protocol, atributiile IGCTI se refera la constatarea a patru infractiuni:
  • 1. Promovarea de marfuri pirat, ce se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 2.000 la 20.000 RON;
  • 2. Punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, a operelor protejate (inchisoare 1-4 ani sau amenda 2.500-40.000 RON);
  • 3. Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator (inchisoare 1-4 ani sau amenda 10.000-40.000 RON);
  • 4. Importul, distributia, inchirierea, comercializarea unor dispozitive sau a componentelor care permit neutralizarea masurilor tehnice de protectie (inchisoare 6 luni-3 ani sau amenda 5.000-30.000 RON).
  • ×
    Subiecte în articol: special general casaţie justiţie protocol