x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puiul de Codlea se intoarce!

Puiul de Codlea se intoarce!

de Dorian Cobuz    |    Cristian Stefanescu    |    29 Aug 2006   •   00:00
Puiul de Codlea se intoarce!

Peste o saptamana revin pe piata puii de Codlea. Incapatanat de ambitios, George Catalin Munteanu, "criminalul" care ar fi ras-pandit in primavara aces-tui an ceea ce a ramas in constiinta colectiva drept gripa aviara, a pornit iarasi de la zero. Platforma Codlea a ramas producator de carne de pasare. Poate in ciuda unora care si-ar fi dorit infrastructura industriala de la marginea soselei DN 1.

Ar putea lua bani frumosi pe terenurile pe care se afla fermele sale. S-ar putea ca unii sa-si fi facut astfel socoteala. Poate ca altii chiar au incercat sa-l forteze sa vanda pe nimic un patrimoniu vast si bine amplasat. A trait un cosmar si nu vrea sa-l uite. A pornit pe un drum. Pe acelasi pe care vrea sa mearga mai departe.

Peste 600.000 de pui au fost eutanasiati pe platforma avicola Codlea in luna mai. Fermele de aici, lovite de ceea ce stim ca a fost gripa aviara, pareau irevocabil puse pe butuci.

AU SUPRAVIETUIT! Intre timp insa, societatile cu cea mai mare campanie negativa, dusa impotriva lor, chiar de autoritatile romane, pe bani publici, Patiprod si Avicod, se intorc pe piata, rebranduite. Peste cateva zile veti avea sansa sa gustati din fratii de mama si tata ai curcanilor gasiti tapi ispasitori pentru reizbucnirea focarelor de gripa aviara in Romania. Vreo 2.000 de curcani din lotul "criminal" vor fi sacrificati si vor lua calea galantarelor. Au supravietuit intr-o ferma mai mica, declarata, la vremea aceea, ca fiind nevirusata. Au supravietuit foametei care i-a amenintat pe vremea cand Patiprod trecea prin cele mai grele momente: arestari, imposibilitatea de a-si desfasura activitatea, pe motiv ca armata inconjurase locul si nu lasa pe nimeni sa intre sau sa iasa - nici macar pentru a achizitiona hrana pentru pasari. Intre timp, intr-una dintre fermele reamenajate, pui de gaina asteapta ca, peste o luna, sa fie sacrificati. Se vor intoarce pe piata sub o noua denumire, pentru a se evita asocierea negativa cu Patiprod. Dar pe eticheta se va preciza locul de provenienta: Codlea.

VAR SI RUGINA. Pentru a isi reface efectivul si a duce afacerea inapoi unde a fost, George Catalin Munteanu, copatronul Patiprod, spune ca are nevoie de un an. Doi barbati stropesc curtea fermei-focar cu var. Tanarul Munteanu ne explica: "Aici am o suprafata de peste 60.000 mp. O sa vedeti insa in spate, unde am cele patru hale amenajate pentru pasari, ce bine arata. Nu toate aceste cladiri ma intereseaza deocamdata". Intinde mana spre dreapta, unde, dupa gardul de sarma, se vad ramase in picioare resturi ruginite ale unor vechi structuri de fier - foste silozuri pentru hrana. "Toti ziaristii care au venit au filmat de pe langa gard mizeriile alea. Se intelegea ca asa arata fermele mele. Nu ne lasa nimeni sa intram sa filmam, sa se vada cum arata de fapt ferma..." Se opreste o clipa din explicatii, coplesit inca de amintirile acelei perioade. "Daca ma enervam, vindeam tot acest teren care este in intravilanul Codlea si la DN 1, intre Brasov si Fagaras, si cu banii luati imi plateam datoriile la banca, terminam cu povestea asta si traiam din dobanzi. Dar nu se poate. Fermele astea sunt viata mea. Familia mea de aici se hraneste."

RECONSTRUCTIE. Cele patru hale in care Patiprod si-a desfasurat activitatea pana la mijlocul lunii mai sunt zugravite, vopsite, dotate cu aparatura inscriptionata de un lider mondial in domeniu. Munteanu se opreste langa un tablou electric. "Vedeti aici trei sigurante? Una este mai noua. Ei bine, aceea a sarit in noaptea in care au murit 14.000 de curcani. Din cauza acestei sigurante, sistemul de aerisire s-a blocat, temperatura in hala a crescut pana la 48,7 grade Celsius, iar curcanii s-au calcat in picioare, inghesuindu-se sa respire pe sub usa." Barbatul inlemneste o clipa (nu mai mult) in usa grajdului care i-a atras faima de "criminal". Scund de inaltime, dar solid, ca o aripa a unei echipe de rugby, cu ochii albastri si zambet larg, tanarul nu este genul de om care sa nu-si duca planurile la capat.

PAGUBE SI LEGI STIRBE
George Catalin Munteanu avea asigurare facuta, dar paguba de 60 de miliarde de lei vechi, rezultata ca urmare a sacrificarii puilor, potrivit legii, trebuie acoperita de stat. Directorul Patiprod a fost acuzat de falsificare de alimente si nerespectarea masurilor de biosecuritate. "Asta doar ca sa nu mi se plateasca despagubirile! Eu nu aveam cum sa falsific alimente. In abator noi aveam trei medici, din care unul al DSV-ului si fara viza lui nu puteam baga nimic in comert. El si-a pus parafa pana la izbucnirea scandalului, pentru ca nu a avut nici o dovada a prezentei virusului pe platforma. Cat priveste masurile de biosecuritate: am respectat legea care era atunci in vigoare. Masurile s-au inasprit dupa izbucnirea scandalului", se apara brasoveanul.

Isteria aviara vazuta din interior

George Catalin Munteanu a renuntat in urma cu aproape opt ani la slujba sa de la Avicola. S-a asociat cu un foarte bun prieten, Manole Dionisie, si, pentru inceput, au crescut (intr-un pod) 3.000 de pui pe care i-au vandut din poarta in poarta, apoi altii, altii si altii. Cand s-a intalnit cu noi, Munteanu a coborat dintr-o masina de lux luata in leasing si era proprietarul a trei ferme si a cateva terenuri. Aviara l-a gasit cu un proiect SAPARD de trei milioane de euro in mana, bani cu care modernizeaza abatorul Avicod - termen-limita mai 2007. Alte doua proiecte de cate doua milioane de euro s-ar fi concretizat cu modernizarea exact a celor doua ferme in care s-ar fi gasit virusul H5. Fondurile au fost blocate insa, ca urmare a scandalului in care a fost aruncat Patiprod.

CURCANII. Intr-o dimineata de aprilie, Munteanu a fost trezit de un angajat: in hala in care fusesera cazati 14.000 de curcani cu doua saptamani inainte nu se putea intra pe usa. O siguranta electrica (foto) s-a ars peste noapte, sistemul de climatizare s-a blocat, iar curcanii au murit incercand sa respire pe sub usa. Directorul Patiprod mentioneaza ca a achizitionat puii de curca din import din Ungaria, cu acte in regula, existand certificate sanitar-veterinare cu vaccinarile efectuate nu doar pentru pui, ci si pentru "parintii" acestora. In cele 11 zile de cand avea curcanii in ferma nu s-a aratat nici un semn de boala.

FILMUL. "Ce puteam sa fac? Sa fac paguba si mai mare, platind cate 6.000 de lei de kilogram firmei de ecarisare? Fiecare curcan cantarea doua kilograme. Normele sanitare valabile la acea data (ele au fost modificate aproape trei saptamani mai tarziu prin Ordinul 87 al ANSVA - n.r.) imi permiteau ingroparea cadavrelor in ferma si aveam doua gropi aprobate de Garda de Mediu pentru aruncarea gunoaielor. Am dus acolo curcanii. Cand a inceput scandalul, asta m-a afectat. Ca as fi ingropat pasarile bolnave…" Asta se intampla la 24 aprilie.

La 8 mai, in ferma de pui a crescut mortalitatea si Munteanu a solicitat analize. Rezultatul? Pseudomonas si micoplasmoza, ambele fara riscuri. Numai ca mortalitatea continua sa creasca. Seful DSV Brasov de atunci a facut personal examenele anatomo-patologice. Concluziile nu indicau furtuna care va izbucni. La 13 mai, specialisti insotiti de politisti tabara peste Munteanu. Se fac trei examinari ale cadavrelor, in cinci zile, cu scopul de a lamuri daca este sau nu aviara: prima, negativa, a doua, neconcludenta si a treia, improprie. Abia la 24 mai, o comisie venita de la Bucuresti anunta identificarea virusului H5 la pui si, fara nici o contraexpertiza, se decide sacrificarea intregii populatii de pasari din doua ferme. Intre timp, scandalul iscat in jurul curcanilor morti si ingropati ia amploare. Directorul Patiprod spune insa ca poate aduce oricand martori specialisti care sa dovedeasca faptul ca stiintific, dupa atatea zile de la data mortii, respectivele probe nu pot fi concludente.
×
Subiecte în articol: special munteanu patiprod