alegeri locale - 20 IUNIE 2004
IASI - In mainile PSD, dupa 13 ani de asteptare
Primaria Iasiului a fost castigata de PSD, prin Gheorghe Nichita, dupa trei candidaturi esuate.mirela cimpoi
El a fost votat de 59,3% dintre ieseni, in timp ce contracandidatul PD, Dan Carlan, a intrunit 40,7% din optiunile electoratului. In municipiul Iasi, doar 35,6% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat la urne in turul doi al alegerilor locale. Procentajul, la nivel de judet, este insa mai mare, respectiv 46,5%. In mediul rural, alegatorii au fost mai harnici decat cei de la oras si au votat intr-un procent mult mai mare, 58%.
Citește pe Antena3.ro
"Voi fi primarul tuturor iesenilor"
Sondajele la iesirea de la urne, la ora 21:00, prognozau victoria lui Gheorghe Nichita cu 59,6%, in timp ce candidatul Aliantei PNL-PD era cotat cu numai 40,4% din optiunile electoratului. Dupa primele estimari, tineretul PSD din Iasi a iesit in strada in fata partidului si a scandat numele candidatului partidului de guvernamant, Gheorghe Nichita. La cateva minute, sub geamurile partidului de guvernamant, o fanfara acompania primele declaratii."Le multumesc celor care m-au votat. Respect si optiunea celor care nu mi-au dat votul. In acest sens, vreau sa le spun iesenilor ca voi fi primarul tuturor iesenilor", a spus noul sef al municipalitatii iesene, Gheorghe Nichita.
Dupa decembrie 1989, Iasiul nu a avut nici un primar PDSR sau PSD. Acum 13 ani, Constantin Simirad ajungea primar si, de atunci, partidul de guvernamant nu a mai reusit sa-i convinga pe ieseni sa voteze candidatii PSD. In ultimele luni ale mandatului 2000-2004, PSD a avut Primaria, dar numai dupa ce a inghitit Partidul Moldovenilor condus de Constantin Simirad. Primarul ales de ieseni a acceptat un post in diplomatie (ambasador al Romaniei la Havana), astfel incat, in ultimele sase luni, interimatul a fost asigurat de Gheorghe Nichita.
Campanie cu cantec
Cei doi candidati, Gheorghe Nichita si Dan Carlan, au aruncat in lupta toti "asii" din maneca. La o conferinta de presa a PSD, ziaristii au fost suprinsi de faptul ca la tribuna a urcat un avocat care reclama faptul ca Dan Carlan a inselat un partener de afaceri turc, nu si-a platit datoriile si a emis cecuri fara acoperire. Dan Carlan a prezentat si el un dosar care-l incrimina pe contracandidatul sau la Primarie, Gheorghe Nichita. A fost vorba de un raport al Corpului de Control al premierului.
VRANCEA - A recucerit usor Focsaniul
Primaria Focsaniului a fost recastigata duminica de primarul in functie (PSD), Decebal Gabriel Bacinschi, intrat in turul doi cu liberalul Nicolae Latcan. Desi ieri, in jurul orei 12:30, nu se cunostea inca rezultatul final, cele doua partide se asteptau la o diferenta de 15-20 de procente in favoarea PSD. Candidatul PNL, Nicolae Latcan, spune ca se va intoarce in postul de director comercial al UDET, regia de distributie a energiei termice in municipiu. "Am pierdut din cauza procentului mare de absenteisti. Au votat cam 30% din 90.000 de persoane", declara Nicolae Latcan, care a avut pentru 20 iunie si sprijinul declarat al candidatilor PD, PUR, PRM si PNTCD.Bacinschi declara ca isi va continua proiectele de investitii in Focsani, sperand ca nu va avea probleme cu noul Consiliu Municipal, convocat in sedinta de constituire pentru astazi, la ora 12:00. Distributia mandatelor este urmatoarea: PSD - 11, PNL - 6, PUR - 2, PD - 2 si PRM - 2. Cele doua posturi de viceprimar erau inca negociate la ora inchiderii editiei, PSD avand nevoie doar de doua voturi pentru a obtine majoritatea in consiliu. (Ciprian Bobeica)
GALATI - Dumitru Nicolae, primar pentru inca patru ani
Actualul primar, Dumitru Nicolae, candidat al PSD, a obtinut 49.537 de voturi, reprezentand 55,34% din numarul total de voturi. Candidatul PUR, Eugen Durbaca, a fost votat de 39.371 de galateni, ceea ce reprezinta 44,66% din voturi. La sediul de campanie al PSD, membrii si simpatizantii nu au contenit sa strige numele lui Dumitru Nicolae. Membrii PSD au pornit intr-un mars cu autoturismele pe strazile importante ale Galatiului, trecand prin fata sediilor PNL, PD si PUR si fiind salutati cu bucurie de galatenii aflati inca pe strazile orasului. "Vreau sa multumesc galatenilor care m-au votat. Consider ca alegerile locale au facut partidul sa fie mai puternic, iar PUR va fi capabil ca in viitor sa castige alegerile", a declarat candidatul PUR, Eugen Durbaca, dupa ce au fost aflate rezultatele alegerilor de la Galati.Contracandidatul lui Nicolae, Eugen Durbaca, a primit vestea infrangerii cu tristete.
Durbaca a promis insa ca isi va lua revansa la alegerile generale din toamna. (Erik Hoosz)
SATU - MARE - PNL a pierdut in fata UDMR
Candidatul UDMR, Iuliu Ilyes, a castigat batalia pentru Primaria municipiului Satu-Mare cu 54% din voturile satmarenilor care s-au prezentat ieri la urne, potrivit rezultatelor finale date ieri publicitatii de Biroului Electoral Municipal. Candidatul PNL, Radu Bud, a obtinut 46% din voturi. Iuliu Ilyes a fost preferat de 23.458 dintre alegatori, in timp ce Radu Bud a fost votat de 19.984. Prezenta la vot in municipiul Satu-Mare a fost de 39%, cu patru procente mai mare decat in primul tur. Maghiarii reprezinta 35% din populatia orasului.LA CALD. Proaspat ales primar, Iuliu Ilyes a declarat ca, in ciuda speculatiilor care se fac pe tema votului etnic, el a fost ales si cu voturile romanilor: "Nu puteam obtine numai cu maghiarii peste 50% dintre voturi. Si ei merg la vot, la fel ca si romanii". Pe Ilyes l-a bucurat votul de duminica: "Pot si merit sa fiu primar pentru ca m-am profesionalizat in administratia locala in cei opt ani in care am fost viceprimar, cunosc foarte bine problemele orasului si ma consider capabil sa fac treaba. Este o provocare deosebita pentru mine personal ca am ajuns aici, dar si pentru UDMR. Am castigat un capital moral".
IN JUDET. UDMR a castigat si fotoliul de primar al municipiului Carei. In orasul Tasnad a castigat candidatul PSD, Vasile Mitrasca. PNL se poate consola cu castigarea primariei nou-infiintatului oras Ardud. (Crina Dunca)
VALCEA - PSD nu mai are resedinta de judet
Din cele 89 de localitati valcene, in 64 a fost organizat un al doilea tur de scrutin. Dupa numaratoarea finala a voturilor, PSD a obtinut posturile de primar in 43 de localitati, adica 48,31%. Alianta D.A. a obtinut 38,2% din primarii. PUR a obtinut 5 posturi de primar, PAS, FDR si PRM - cate 2 si PNTCD - unul singur. VICTORIE PEDISTA. La Ramnicu-Valcea, in turul II s-au intalnit candidatul PNL, Sorin Zamfirescu, si cel al PD, Mircea Gutau. Asa cum era de asteptat, a castigat acesta din urma, cu 60,2%, depasindu-l pe liberal cu aproape 8.000 de voturi. Victoria pedistului a fost previzibila, PSD si PUR anuntandu-si intentia de a-l sprijini imediat dupa primul tur. (Octavian Herta)
BRASOV - PD castiga si se cearta cu PNL
Rezultatele finale in cadrul alegerilor locale de la Brasov l-au consfintit pe George Scripcaru, candidatul PD la Primaria Brasov, ca invingator, cu 63,8% din totalul voturilor exprimate. Contracandidatul sau, Ioan Ghise, de la PNL, a obtinut 36,2%. Participarea la vot la inchiderea urnelor a fost de 36,1% din total numar alegatori, mult mai slaba decat in majoritatea municipiilor din tara, dar inaintea Bucurestiului. Nici nu s-au incheiat bine alegerile locale de la Brasov ca George Scripcaru a si sesizat conducerea Biroului Electoral Judetean si Politia in legatura cu imprastierea unor fluturasi care contineau idei din ziarul lui Ioan Ghise, afirmand ca fostul primar nu respecta principiile prevazute in protocolul Aliantei PNL-PD.Butoiului cu pulbere pe care sta Alianta D.A. la Brasov ii mai lipseste scanteia care poate genera frictiunile dintre PNL si PD in acest municipiu si este posibil sa se produca in cursul alegerilor de vineri de la Consiliul Judetean Brasov. (Libiu MATEESCU)
SUCEAVA - Liberalii au obtinut o victorie muncita
Noul primar al capitalei de judet pentru urmatorii patru ani va fi liberalul Ion Lungu, care a repurtat o victorie categorica in fata candidatului PSD, Marian Ionescu, primarul in exercitiu. Lungu a inregistrat un scor electoral de 55,29%, in timp ce Ionescu a luat 44,71%, in conditiile in care la vot s-au prezentat 40.651 de electori, adica mai putin de jumatate din cei inscrisi in listele electorale permanente. "Multumesc atat celor care mi-au dat votul, cat si celor care nu m-au votat. Sunt convins si constient ca greul de-abia acum incepe, insa va promit ca voi fi un primar al tuturor sucevenilor. Este o victorie muncita. Sunt convins ca impreuna, cu ajutorul lui Dumnezeu si al cetatenilor Sucevei, vom reusi multe." (Nicu Amuraritei)
REGHIN - Acuzatii de frauda
Conducerea PNL Reghin a solicitat ieri Biroului Electoral Judetean Mures anularea alegerilor organizate duminica in orasul muresean. Liberalii contesta modul in care s-au desfasurat alegerile la sectia de votare nr. 11 din Reghin. "Pe lista permanenta a sectiei de votare au semnat patru persoane in plus fata de numarul buletinelor de vot si mai multe zeci de persoane au votat in fals sau cu documente de identitate expirate", sustine contestatia. Liberalii vor depune la BEJ Mures si documentele care atesta frauda. Candidatul PNL, Sorin Pui, a fost invins de candidatul UDMR, Nagy Andras, cu doar 83 de voturi. (Stefan Ormenisan)
CRAIOVA - Prefectul Calin: "Aurica a castigat"
Creditat de catre politicieni si sondajele de opinie cu prima sansa, candidatul PSD la Primaria Craiovei, Antonie Solomon, a avut in noaptea de duminica spre luni mari emotii. Asta deoarece sondajele "exit-poll" efectuate ii confereau lui Solomon doar un avantaj fragil, cu o ora inainte de inchiderea urnelor. Adica, exact ca in urma cu doua saptamani, cand situatia a fost rasturnata in ultimul moment, iar Solomon nu a castigat fotoliul de primar din primul tur, asa cum toata lumea se astepta. In timp ce Solomon era nelinistit, presedintele PSD Dolj, prefectul Ion Calin, se arata detasat: "Aurica a castigat, gata! El nu este convins si nu inteleg de ce nu ma crede!".Candidatul PD la fotoliul de primar al Craiovei, Marian Jean Marinescu, s-a aratat in schimb increzator duminica seara, la inchiderea urnelor. Emotiile au fost spulberate definitiv la cateva zeci de minute dupa miezul noptii, cand Biroul Electoral Municipal a anuntat rezultatele. (Cristian Vasilcoiu)
INFOLAEGERI
BISTRITA. Actualul primar al Bistritei, Vasile Moldovan (PD), a castigat un nou mandat de primar, el obtinand 15.264 de voturi din cele 22.976 valabil exprimate, dupa cum a declarat presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 1 Bistrita, judecatorul Ovidiu Putura. Vasile Moldovan a condus Primaria Bistrita si in mandatul 2000-2004, el fiind presedinte al organizatiei municipale a PD.FALTICENI. Un candidat al PNL, Vasile Tofan, a castigat alegerile si in municipiul Falticeni, obtinand cu 1.280 de voturi in plus fata de candidatul PSD, Gheorghi Cornia. Reprezentantii PNL au obtinut fotoliile de primari si in orasul Salcea - Ilie Lungu, fratele noului primar al municipiului Suceava, in orasul Brosteni - Steliean Chirila, iar in orasul Gura Humorului - Marius Ursaciuc.
BOTOSANI. Candidatul liberal, Catalin Flutur, a obtinut in urma centralizarii rezultatelor votarii 52,3% din voturi, in timp ce candidatul PSD, Florin Egner, a fost votat de 47,6% dintre alegatori. Noul primar, Catalin Flutur, a declarat ca Egner a fost un candidat greu de invins si a subliniat ca nerealizarile acestuia au tras mai greu in balanta decat realizarile lui.
ORADEA. Democratul Petru Filip a castigat Primaria Oradea, el reusind sa stranga in cel de-al doilea tur de scrutin 77,3% din voturile electoratului, in timp ce contracandidatul sau, Biro Rozalia (UDMR), a obtinut numai 22,6% din voturi, conform datelor rezultate din numaratoarea partiala a BEM. Petru Filip le-a multumit oradenilor care au mers la vot si i-a asigurat ca va continua ceea ce a inceput in mandatul trecut.
ARAD. Democratul Gheorghe Falca a castigat Primaria Arad, el obtinand 56,07% din voturi, in timp ce contracandidatul sau Dorel Popa (PSD) a primit 43,93%, diferenta in numar de voturi dintre cei doi candidati fiind de aproximativ 8.000 de voturi. "Incep patru ani de munca grea, in care va trebui sa fiu langa aradeni si sa le rezolv problemele. Le multumesc pentru incredere. Este un succes foarte mare", a declarat Gheorghe Falca, dupa ce a aflat ca a invins. Falca este cel mai tanar edil pe care l-a avut municipiul Arad, in varsta de 37 de ani, si a fost in ultimii patru ani vicepresedintele Consiliului Judetean Arad.
TECUCI. Pentru fotoliul de primar al municipiului Tecuci s-au luptat candidatul PSD, Ghita Hulea, si cel al PD, Eduard Filkenstain. Potrivit datelor partiale, acesta din urma a obtinut voturile a 80% din tecuceni, surclasandu-l pe candidatul PSD. De altfel, in turul doi al alegerilor, candidatul PD a avut sustinerea colegilor de alianta si era evident inca de la 6 iunie ca va castiga alegerile.
DROBETA-TURNU SEVERIN. Candidatul PSD, Constantin Dinu, a obtinut un al treilea mandat la Primaria municipiului Drobeta-Turnu Severin, in favoarea sa fiind exprimate 18.706 voturi, in timp ce Ion Sarbulescu de la PNL a obtinut 14.382 voturi. Victoria lui Dinu a fost sarbatorita duminica seara inca de la inchiderea urnelor de intreg staff-ul filialei Mehedinti a PSD, in frunte cu Eugen Nicolicea, presedintele organizatiei judetene si Constantin Sarbulescu, presedintele Consiliului Judetean. Dupa ce pe strazile orasului s-a desfasurat un "mars al bucuriei", PSD-istii mehedinteni au vizitat intai sediul Consiliului Judetean, iar apoi au mers la Prefectura, unde s-a dezlantuit fiesta. Mancare servita cu promptitudine de chelneri, sticle cu vin, dar mai ales cu sampanie, un taraf de lautari i-au "stimulat" pe PSD-istii prezenti care au dansat manele si au incins hore in sala de videoconferinte a Prefecturii.
SLOBOZIA. Primaria Municipiului Slobozia a fost castigata de candidatul PSD, Gabi Ionascu. El a reusit, ce-i drept cu mari emotii, sa invinga candidatul Aliantei D.A., senatorul Maria Petre - PD. Victoria lui Gabi Ionascu pare a fi una castigata in plan organizatoric. In primul tur, el a intrat in "finala" cu Maria Petre, avand doar 8 voturi in plus. In turul al doilea, Ionascu a castigat cu o diferenta de 828 de voturi.
PIATRA NEAMT. Liberalul Gheorghe Stefan a castigat Primaria Piatra Neamt, el obtinand in al doilea tur de scrutin 29.195 de voturi, in timp ce Ion Rotaru a avut 22.080 de voturi exprimate in favoarea sa, arata rezultatele finale furnizate de BEJ Neamt. PNL a mai castigat, pe langa Primaria Piatra Neamt, in alte trei comune. Seful campaniei electorale PNL pentru alegerile locale, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat: "Cea mai mare surpriza a acestor alegeri locale este bresa creata in nordul Moldovei, in judetele Suceava, Neamt si Botosani, judete cunoscute ca fief-uri puternice ale celor mai insemnati baroni PSD". Flutur a precizat ca rezultatul PNL pe ansamblul tarii este "extraordinary".
PLOIESTI. Primarul Emil Calota a obtinut cel de-al doilea mandat pentru Primaria Ploiesti, castigand alegerile cu 53, 57% din voturile exprimate de ploiesteni, conform declaratiilor facute de conducerea PSD Prahova, dupa numararea paralela a voturilor din cele 154 de sectii. Emil Calota a declarat ca va ramane un primar ploiestean pentru toti ploiestenii.
BUZAU. Constantin Boscodeala, PSD, a castigat Primaria municipiului Buzau cu un avans de aproximativ 1.500 de voturi fata de contracandidatul sau Cezar Preda, PD, informeaza Rompres. Constantin Boscodeala, aflat la al treilea mandat consecutiv, a marturisit ca a avut mari emotii. "Doresc sa raman acelasi primar la care sa primeze competenta si seriozitatea", a declarat primarul nou ales.
SFANTU GHEORGHE. Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Albert Almos, a obtinut cel de-al patrulea mandat, in favoarea sa votand 58,6% din cetatenii municipiului. Albert Almos, care este si presedintele filialei UDMR Covasna, l-a invins pe contracandidatul sau, Retyi Odon, sustinut de PSD, la o diferenta de aproape 17 procente.