x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Puterea, huiduită de Ziua Unirii

Puterea, huiduită de Ziua Unirii

de Cristinel C. Popa    |    24 Ian 2012   •   21:00
Puterea, huiduită de Ziua Unirii

Iesenii au sarbatorit ieri implinirea a 153 de ani de la Unirea Principatelor in absenta presedintelui Basescu. Era oarecum de asteptat avand in vedere ce se intampla in tara. In ultimii ani el era actorul principal, special guest, bomboana de pe tortul Horei Unirii. Se prindea la joc de mana cu sepepista sa, o tanara moldoveanca oachesa.

Zambea neintrerupt, ca un om fericit aflat in centrul atentiei. Apoi, cu aceeasi placere disimulata se arunca in multime. 'Bine ati venit!' 'Sarut mana, sa fiti sanatosi, sa traiti bine.' Ura!, se striga din multime. Se poza cu copiii, strangea in brate dom­nisoarele si batranelele profund emotionate. Astazi, tot acest spectacol e doar amintire. Seful statului nu a onorat invitatia, trimitand-ul pe consilierul prezidential Iulian Chifu. Locul sau la salutul garzii de onoare a fost luat de prefectul Iasiului. Acesta nici n-a apucat sa deschida gura la inceputul discursului ca s-a si pomenit fluierat. 'Importanta zi de astazi…', 'Huo'… 'constituie un prilej de solidaritate'… 'Jos Ba­sescu', 'tradatorul!'

Nici Chifu nu a fost menajat. El a fost huiduit in momentul in care a depus la statuia lui Alexandru Ioan Cuza coroana de flori din partea Administratiei prezidentiale. Participantii au strigat 'Jos Basescu'. Huiduieli au fost si in momentul in care a fost depusa o coroana de flori din partea Guvernului, participantii strigand 'Hotii' si 'Jos Guvernul'. Si totul a continuat asa, in cor de fluiere si tignale. Circa 3.500 de persoane, printre care si invitati din alte orase au participat la sarbatoare. 'Am venit si noi sa vedem Hora, sa ne bucuram de vremea frumoasa, sa mai uitam de necazuri.' Programul a fost acelasi ca in fiecare an: spectacole de muzica populara, discursurile politicienilor, printre care cel al primarului Iasiului si al lui IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

A urmat o slujba speciala, un 'Te deum' oficiat de un sobor impresionant de preoti si diaconi. S-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A defilat plutonul de soldati. S-au prins cu totii la joc, politicieni, admiratori, gura casca. In timp ce acestia se invarteau de mama focului in Piata, la mica distanta, in fata Prefecturii un grup de protestari strigau lozinci antiguvernamentale. Dar si in Piata majoritatea purtau pancarte impotriva conducatorilor. Cineva venise cu fotografia Regelui Mihai. Nu au lipsit nici nationalistii de la Noua dreapta. Apoi politicienii insotiti de cetatenii rasfirati pe trotuare si pe bulevardul inchis astazi circulatiei au pornit pe jos. S-a mers pana la Biserica Trei Ierarhi. Aici au fost depuse coroane de flori la mormantul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar un sobor de preoti a tinut o mica slujba 'de parastas'.

Entuziasmul multora a scazut deodata. Unii mai flamanzi s-au indreptat cu pasi grabiti spre strada Lapusneanu, acolo unde incepuse deja sa se imparta de la ora 12:00 carnati cu fasole, colaci, vin fiert. Piata era plina. O fanfara locala ii tinea intr-un sarba saltareata pe cativa ieseni mai inchisi la culoare. Cativa mai entuziasti se urcasera pe statuia lui Cuza si fluturau un steag. Doi copii statea in fund cocotati deasupra coroanelor. Alti parinti sositi cu carucioarele cu copii discutau pe teme politice. Mai la margine un grup de manifestanti incercau sa sparga monotonia fanfarei strigand lozinci impotriva Guvernului. Multi dintre ei au avut pancarte cu mesaje precum 'Jos Basescu', 'Nu comasate', 'Vrem anticipate', 'Poporul a muncit si voi l-ati jerfuit', 'In cinstea marelui unificator sa-l dam pe tradator'.

Pe strada Lapuseanu, un miros strident de ceapa prajita, de la mancarea de fasole si de carnati copti cu termenul de garantie usor expirat. Multi batrani, dar si copii se imbulzeau la mancare. Se asezau pur si simplu pe caldaram si mancau cu pofta flamanzi. A fost o sarbatoare a deznadejdii. Una a apatiei, dar si arareori al izbucnirilor violente moldovenesti. A mai trecut un an si protestele din tara-s in toi.

Opozitia, alaturi de romani
La ceremoniile de la Iasi au fost prezenti liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu si Daniel Constantin. 'E foarte bine ca oamenii de la putere nu au venit la Iasi sa-i sfideze pe oameni. Ati vazut reactia multimii in momentul in care prefectul Iasiului s-a adresat multimii. Locul domnilor Basescu, Boc sau Simirad nu e alaturi de oameni la momentele aniversare', a spus Ponta. El a amintit ca si anul trecut, in 24 ianuarie, a venit la Iasi alaturi de Crin Antonescu si Daniel Constantin, amintind ca atunci a fost anuntata intentia constituirii USL. Victor Ponta a mers ieri si la Focsani unde aproximativ 5.000 de persoane au fost prezente la manifestarile prilejuite de Ziua Unirii Principatelor.

Copresedintele USL a fost insotit de mai multi social-democrati si liberali, toti purtand la gat esarfe tricolore. La Satu-Mare, USL a lansat in cadrul unei manifestatii organizate de Ziua Unirii o 'proclamatie' in zece puncte, in care se solicita demisia presedintelui Basescu, a premierului Boc si a ministrilor Traian Igas, Gabriel Oprea, Elena Udrea si declansarea urmaririi penale impotriva acestora. La manifestatie au participat aproximativ 500 de persoane.

×
Subiecte în articol: special