SPECIAL
Generalul Ion Mihai Pacepa ii dedica un amplu comentariu in presa americana presedintelui rus, Putin, pe care il compara cu fostul lider sovietic, Iuri Andropov.
Liderul rus, Vladimir Putin, nu are nimic de-a face cu democratia si lumea moderna. El nu este cu nimic mai prejos decat liderii sovietici. Parerea ii apartine generalului Ion Mihai Pacepa, care crede ca Rusia ar trebuie sa preia modelul Romaniei, sa se lepede de comunism si sa lupte, alaturi de SUA, impotriva despotilor si a teroristilor.
LAVINIA TUDORAN
Generalul Ion Mihai Pacepa revine cu un articol extrem de critic la adresa presedintelui rus, Vladimir Putin, in publicatia americana National Review. "Vladimir Putin arata din ce in ce mai mult ca Iuri Andropov. Vi-l amintiti? Andropov a fost celalalt KGB-ist care a ajuns la Kremlin si care mi-a si fost sef la un moment dat", scrie Pacepa. El crede ca Guvernul de la Moscova este condus de fosti ofiteri KGB, la fel cum se intampla si pe vremea lui Andropov. O alta similitudine: "imaginea Kremlinului este mai importanta decat viata omului de rand din acea tara inca plina de mistere". Generalul roman considera ca operatiunea catastrofala de la Beslan, din Osetia de Nord, nu a fost decat o repunere in scena a celei de "salvare" din 2002 de la Teatrul Dubrovka din Moscova, cand "noul" KGB a umplut cladirea cu gaz si a ucis astfel 129 de ostatici. "Mai este de mirare ca Putin a ordonat reinstalarea statuii lui Andropov in Piata Lubianka (n.r. - unde se afla cartierul general al fostului KGB, actualul FSB)?", se intreaba retoric Pacepa.
VECHEA TRADITIE. Generalul sustine ca Occidentul si-l aminteste pe Andropov pentru reprimarea disidentei politice de acasa si pentru rolul jucat in planuirea invaziei asupra Cehoslovaciei in 1968. Defectorul roman face o trecere in revista a gesturilor lui Putin de la preluarea presedintiei ruse: "La inceputul lui 2000, Putin a impartit Rusia in sapte superregiuni, fiecare condusa de catre un reprezentant prezidential, si a dat cinci dintre aceste posturi unor fosti ofiteri KGB. Rapid, colegii sai din KGB au ocupat aproape 50% dintre posturile de conducere de la Moscova. Putin a si admis ca a impanzit Kremlinul cu fosti ofiteri KGB, explicand ca a facut asta doar pentru a elimina coruptia".
In realitate, arata Pacepa, este "o veche traditie rusa de a da pe mana unor agenti acoperiti cele mai importante posturi guvernamentale". La fel se intampla si pe vremea lui Andropov, care "a sovietizat" aceasta traditie. "In 1972, cand si-a lansat aceasta noua ofensiva, Andropov, pe atunci sef al KGB, mi-a spus ca astfel va elimina hotiile si haosul birocratic", noteaza Pacepa.
SI IN ROMANIA. El arata ca liniile de separare a puterii de aparatul informativ au fost estompate si in statele-sateliti ai URSS. "Dupa ce am primit azil politic in SUA in iulie 1978, presa occidentala a scris ca plecarea mea a dus la cea mai mare purificare politica din istoria Romaniei comuniste. Ceausescu a retrogradat membri ai politburo-ului, a demis o treime din Cabinet si a inlocuit ambasadori. Cu totii erau agenti acoperiti pe ale caror documente militare imi puneam semnatura", exemplifica Pacepa.
PROPAGANDA. El continua si arata cum a procedat Andropov imediat dupa instalarea in fotoliul de presedinte: "Generalul Aleksandr Saharovski mi-a spus ca Andropov va avea intregul bloc sovietic in buzunar si ca va ajunge la Kremlin. Si Andropov a reusit asta in 1982. Odata ajuns aici, s-a inconjurat de ofiteri KGB, care au inceput o ofensiva propagandistica pentru a-l prezenta pe Andropov Occidentului drept un comunist "moderat" si drept un om sensibil, cald, caruia ii place sa bea din cand in cand un pahar de scotch, sa citeasca romane englezesti, sa asculte jazz si Beethoven. De fapt, Andropov nu punea alcool in gura, pentru ca era bolnav, iar restul portretului se intelege ca era la fel de fals". Prin comparatie, Pacepa arata ca inca din 1999, cand a devenit prim-ministru, Putin s-a inconjurat de ofiteri KGB, care l-au descris ca pe un lider "europenizat", neuitand sa mediatizeze faptul ca a lucrat pentru serviciile de informatii in afara Rusiei. Experienta internationala a lui Putin s-a derulat in Gemania de Est, scrie Pacepa. Misiunea sa, care l-a "europenizat", a fost aceea de a recruta ingineri est-germani pentru KGB si de a-i trimite in Vest sa fure tehnologie americana.
"Am vizitat birourile lui Putin din Germania de Est si aratau exact ca birourile ofiterilor medii de Securitate din Romania. Si totusi, Moscova sustine ca Putin a avut un post foarte important in Germania de Est", spune Pacepa.
FATA NEVAZUTA. El dezvaluie si fata nevazuta a lui Putin: "La 20 decembrie 1999, nou-numitul premier Vladimir Putin a mers la Lubianka sa tina un discurs in acea zi "memorabila" in care se aniversa crearea de catre Lenin a primei politii politice sovietice. La 21 decembrie 1999, o alta zi memorabila, in care se implineau 120 de ani de la nasterea lui Stalin, Putin a organizat la Kremlin o receptie la care a inchinat in cinstea lui Stalin".
TINTA: SUA. Generalul aminteste ca luna aceasta, separatistii ceceni au anuntat o recompensa de 20 de milioane de dolari pe capul "criminalului de razboi" Vladimir Putin.
"De partea sa, presedintele Putin a incercat sa deturneze campania negativa declansata dupa catastrofa de la Beslan impotriva colegilor din KGB, care o provocasera, si sa directioneze furia publicului catre stravechiul dusman al KGB-ului, SUA", comenteaza Pacepa.
Generalul scrie ca, dupa aceea, Putin a spus ca guvernatorii din republicile ruse ar trebui numiti de Kremlin, nu alesi de popor, si ca doar persoanelor "verificate - asta insemnand fosti agenti KGB" - ar trebui sa li se permita sa candideze la alegerile parlamentare.
ROMANIA
Vremurile s-au schimbat dramatic, sustine Pacepa. El da drept exemplu Romania, mentionand cum s-a schimbat dupa indepartarea lui Ceausescu: "Initial, conducatorii postcomunisti ai Romaniei, pentru care administrarea treburilor tarii cu ajutorul politiei politice era singura forma de guvernare pe care o stiau, au facut tot posibilul pentru a pastra Securitatea creata de KGB, o organizatie criminala care a devenit simbolul tiraniei comuniste in Vest. In articolul 27 din legea din 1990 privind organizarea noilor servicii de informatii se arata ca fostii ofiteri de Securitate care "fusesera gasiti vinovati de crime impotriva drepturilor fundamentale ale omului si impotriva libertatii" nu puteau fi angajati ai noilor servicii. Cu alte cuvinte, doar Ceausescu nu ar fi trecut testul. Astazi, Romania are acelasi presedinte ca in 1990, dar este membru NATO si ajuta SUA sa scape de dictatori de tipul celor din vremea Razboiului Rece si de terorismul pe care ei l-au generat". Pacepa crede ca si Rusia ar putea sa se alature SUA in lupta antiterorista. "Putem sa o ajutam, dar mai intai trebuie sa intelegem ce se petrece in spatele valului care acopera secretele Kremlinului", concluzioneaza Pacepa.