x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Radiojurnalul zilei

Radiojurnalul zilei

de Andrei Stoicu    |    21 Sep 2010   •   00:00

La Tribunalul Militar din Bucureşti se pronunţa sentinţa inculpatului Nicu Ceauşescu, care a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de genocid. Primul-ministru s-a întâlnit cu o delegaţie alcătuită din reprezentanţi ai conducerii Societăţii Ziariştilor din România.


SE PRONUNŢA SENTINŢA INCULPATULUI NICU CEAUŞESCU
Astăzi, la ora 12:00, Tribunalul Militar Teritorial din Bucureşti va pronunţa sentinţa în procesul inculpatului Ceauşescu Nicu, trimis în judecată pentru infracţiunea de genocid.

PETRE ROMAN S-A ÎNTÂLNIT CU REPREZENTANŢII SOCIETĂŢII ZIARIŞTILOR DIN ROMÂNIA
În cursul după-amiezii, primul-ministru al României, domnul Petre Roman, s-a întâlnit, cu o delegaţie alcătuită din reprezentanţi ai conducerii Societăţii Ziariştilor din România - Federaţia sindicatelor din întreaga presă - precum şi ai organizaţiilor profesionale ale ziariştilor din presa scrisă şi audiovizuală: Asociaţia Ziariştilor din România, Uniunea Ziariştilor Români, Uniunea Ziariştilor de Limbă Maghiară.

GUVERNUL DECIDE CONSTITUIREA COMITETULUI PENTRU SPRIJINIRE ŞI OCROTIRE A COPILULUI
Într-o hotărâre semnată de primul-ministru Petre Roman, Guvernul României a decis constituirea Comitetului pentru sprijinire a instituţiilor de ocrotire a copilului, organ guvernamental menit să contribuie la evaluarea şi coordonarea programelor de înbunătăţire a condiţiilor de îngrijire şi educare a copiilor ocrotiţi, la amplificarea cooperării cu organismele şi fundaţiile create în acest domeniu în România şi în lume.

D'ALE PRESEI
Cineva trebuie să o spună - şi o spune astăzi într-un interviu acordat României libere, domnul Silviu Brucan "planificarea centralizată nu mai există, iar legile pieţei nu au intrat încă în funcţiune. În acest context trebuie accelerată acţiunea de realizare a contractelor între întreprinderile economice cu penalizări serioase pentru cei care nu le respectă. Ca întotdeauna, domnul Silviu Brucan, aşa cum ne-a obişnuit şi cum susţine de altfel şi în încheierea acestui interviu, spune lucruri populare, dar ele trebuie spuse. Am mai reţinut două: «Că fiecare acţiune grevistă constituie în momentul de faţă un act împotriva reformei economice şi a democraţiei şi încă unul în continuarea acestor greve va aduce economia românească în asemenea hal, încât oamenii vor începe să spună că era mai bine sub Ceauşescu».

De altfel, întreaga presă care ne-a sosit astăzi la redacţie pare mai serios preocupată de problemele adevărate din sfera economico-socială. După cum ştiţi, ieri s-a votat legea organizării societăţilor comerciale, pârghie centrală în practicarea programului guvernamental. Să privim din această perspectivă preocupările presei.

Nicolae Ţic încearcă să desluşească în ediţia de astăzi a ziarului Adevărul glasul neauzit - pentru că mass-media nu-i dă atenţie - al celor care tac, milioane de muncitori. Se ştie că producţia scade, dar, aşa cum susţine domnia sa, ar fi cazul să aflăm şi de la muncitori direct de ce se scade. Faptul că aşa cum afirmă Dan Stanca în Tineretul Liber (acordul se intitulează Timişoara - Braşov) şi anume că România postdecembristă este o ţară care suferă îngrozitor căutându-şi identitatea, deci acest fapt căutarea identităţii este mult mai reformat de mass-media, care pare să evite subiectele mai puţin spectaculoase, dar grele şi importante. Tot de greve este vorba. De modul în care ele au fost prezentate prin intermediul televiziunii unor ţări întregi, care, din păcate, rămâne tot mai des cu impresia că acestea sunt mofturi sau ifose. Pentru ca să ne găsim identitatea este necesar să cunoaştem realitatea şi pentru asta lucid, fără entuziasme deplasate, fără dezinformări datorate lipsei de profesionalism, presa scrisă şi audiovizuală este datoare celor care-şi sorb informaţiile din ea.

Concertează cu această problematică şi analiza publicată de ziarul Azi a elementelor ce compun ecuaţia chemată să dea răspuns la întrebarea Cine poartă răspunderea neajunsurilor care guvernează asupra economico-socialului în momentul de faţă. Mai lucid, mai preocupat de problemele specifice din economie, ziarul Economistul intră în detalii. Astăzi, în atenţie sectorul metalurgic într-un interviu cu domnul Alexandru Emil Ionescu, subsecretar de stat.
Pe prima pagină a ziarului Economistul, acesta declară că departamentul metalurgiei nu va mai fi doar un simplu dispecer. Citiţi interviul pentru a afla de ce şi probabil vă veţi vindeca şi de alergia generală când se fac referiri la mastodonţii noştri industriali.

Probleme sunt multe şi deasupra lor - a celor din economie -planează spectrul şomajului. Pentru a vedea cum gândesc oamenii obişnuiţi sub umbra acestui spectru, ziarul Realitatea Românească începe un serial de interviuri cu o singură întrebare «Ce faceţi dacă mâine sunteţi şomer?» «Ne reîntoarcem la ziarul Azi, pentru a vă recomanda traducerea unui articol din The Chronicle» apărut la San Francisco, în care fostul diplomat american în activitate în România între '79 şi '81, Clinth Smith, afirmă, între altele,că, din perspectivă să-i spunem planetară faţă de problemele româneşti, conducătorii României se confruntă cu lipsa specialiştilor în economie, cu un sector industrial învechit şi cu o experienţă redusă în activitatea privată.

Şi dacă tot am vorbit de perspectiva planetară, atunci vă recomand interviul acordat de domnul Răzvan Teodorescu ziarului Dimineaţa, nu pentru că domnia sa este preşedintele Radiodifuziunii Române, ci pentru că în acest interviu, istoricul de marcă afirmă: «rebuie să ne obişnuim oamenii să gândească în termeni planetari». Şi mai trebuie, spune domnul Răzvan Teodorescu, să ne obişnuim să facem raportările de istorie la nivelul globului.
Trebuie să ieşim puţin din habitudinile istoriei naţionale."

Aflăm, astfel, că postul nostru de televiziune are în vedere în programele sale viitoare, unul care se cere imperios, o adevărată istorie europeană.
Faceţi astăzi un test, încercaţi să citiţi presa zilei din perspectiva pădurii, pentru a vă bucura de frumuseţea fiecărui copac în parte, şi veţi avea o revelaţie.

● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă

×
Subiecte în articol: acum 20 de ani