Premierul Petre Roman l-a primit pe preşedintele companiei Gold Stat. Preşedintele Ion Iliescu a revenit în Capitală după o vizită oficială de trei zile efectuată în Iugoslavia, la invitaţia preşedintelui Borislav Iovici. La Petroşani continua ancheta evenimentelor din 13-15 iunie. După o întrerupere de mai bine de 15 ani, Academia Română a ţinut prima şedinţă publică.
GOLD STAR, ÎN ROMÂNIA
Premierul român, Petre Roman, l-a primit ieri pe Jiang Ho Chung, preşedintele firmei sud-coreene Gold Star Uniformation Comunication LTD Seul, membru al Consiliului director al Concernului Lucky Gold Star, corporaţie sud-coreeană care produce şi comercializează, între altele, aparatură electronică şi de telecomunicaţii.
ANCHETĂ ÎN VALEA JIULUI
Ieri după-amiază şi-a început activitatea în municipiul Petroşani o comisie - parte componentă a Comisiei parlamentare de anchetă a evenimentelor din 13-15 iunie, care pe parcursul a trei zile va proceda la audierea individuală a factorilor de decizie direct implicaţi în deplasarea minerilor la Bucureşti, precum şi a altor persoane participante la evenimentele respective.
OSTATICI LA SĂPÂNŢA
Preşedinţii Senatului şi Adunării Deputaţilor Parlamentului României, luând cunoştinţă de faptul că ieri, 5 septembrie, în comuna Săpânţa au fost luaţi ostatici de un grup de cetăţeni ai comunei, domnul deputat Botiş Augustin şi domnul Sincai Ovidiu, împuternicit, au lansat un apel către aceşti cetăţeni să-i pună imediat în libertate.
PRIETENIE SÂRBO-ROMÂNĂ
Preşedintele Ion Iliescu a revenit aseară în Capitală după o vizită oficială de trei zile efectuată în Iugoslavia, la invitaţia preşedintelui Borislav Iovici.
Într-un interviu acordat Radioteleviziunii la bordul avionului care l-a readus în ţară, domnia sa a conturat o imagine sintetică a acestui prim contact româno-iugoslav la nivel înalt de după evenimentele din decembrie 1989.
Domnul Ion Iliescu a remarcat climatul sincer deschis, maniera prietenească, realistă de abordare a problemelor aflate în discuţie şi de evidenţiere a punctelor comune şi de interes ale ambelor părţi.
Referitor la procesele care au avut loc în economia, în dezvoltarea pe baza legilor specifice pieţei (domeniul în care Iugoslavia a acumulat o experienţă mai mare) există un cadru nou favorabil dezvoltării pe o bază nouă a raporturilor economice pornind de la criterii de eficienţă, calitate, promptitudine, corectitudine şi respect al intereselor reciproce.
Întrucât toate acordurile economice româno-iugoslave expiră în acest an, s-a discutat despre punerea bazelor unui cadru juridic, legislativ pentru viitor, urmând ca în toamnă să se reunească comisia mixtă de colaborare economică ¬- la lucrările căreia vor participa şi agenţi economici, adică reprezentanţii principalelor unităţi economice implicate în relaţiile cu partenerii iugoslavi, pentru că urmează să se elaboreze un acord de lungă durată privind colaborarea în acest domeniu deosebit de important.
În ceea ce priveşte problemele minorităţilor naţionale, a continuat domnul Ion Iliescu, partea iugoslavă a remarcat cu satisfacţie modul în care România a abordat această problemă, inclusiv prin intrarea în Parlament a organizaţiilor reprezentative ale minorităţilor. Discuţiile au relevat dorinţa eliminării oricăror complexe nu numai în abordarea democratică, deschisă a problemelor minorităţilor naţionale în România, dar şi în cele legate de românii din afara frontierelor ţării.
FUZIUNE LA CENTRUL SPECTRULUI POLITIC
Partidul democrat, fondat la Cluj, şi Partidul Naţional Liberal - aripa tânără au hotărât să fuzioneze şi să formeze un puternic partid de centru pe baza unei platforme bazate pe principii liberale. Partidul unificat va prelua titulatura de Partid Naţional Liberal ¬ aripa tânără.
BÂRLĂDEANU L-A PRIMIT PE AMBASADORUL ISRAELULUI
Astăzi, preşedintele Senatului României, domnul Alexandru Bârlădeanu, l-a primit pe domnul Zwi Mazel, ambasadorul Israelului la Bucureşti.
În cursul întrevederii a fost exprimată dorinţa reciprocă de a găsi noi căi de diversificare şi îmbunătăţire continuă dintre parlamentele celor două ţări.
ROMÂNIA ADERA LA CONVENŢIA ÎMPOTRIVA TORTURII
Pe ordinea de zi a lucrărilor figurează dezbateri pe marginea proiectului de lege privind aderarea României la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente inumane sau degradante.
Această convenţie a fost adoptată în Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 1984 şi a intrat în vigoare în anul 1987.
PRIMA ŞEDINŢĂ PUBLICĂ A ACADEMIEI ROMÂNE
După o întrerupere de mai bine de 15 ani, Academia Română a reluat în şedinţa publică de azi o valoroasă tradiţie, aceea a discursurilor de recepţie, instituite în urmă cu 125 de ani.
A rostit astăzi discursul său de recepţie, intitulat "Tensiunea filozofică şi sentimentul cosmic", domnul academician Mihai Drăgănescu, preşedintele Academiei Române.
VREMEA A FOST RĂCOROASĂ ÎN TOATĂ ŢARA
La această oră, vremea este răcoroasă în toată ţara. Cerul prezintă înnorări accentuate, dar numai izolat plouă în Oltenia şi în Banat. Temperatura aerului, cu o oră în urmă, era de 9 grade la Turda şi de 20 de grade la Sulina şi Sfântu Gheorghe-Deltă. La Bucureşti se înregistrau 14 grade la staţia Băneasa.
● Rubrică realizată cu sprijinul Societăţii Române de Radiodifuziune, Arhiva scrisă