Cine ar fi crezut vreodata ca un tubifex, un vierme asemanator cu rama, va ajunge obiect de disputa intre o firma din Ungaria si un grup de interese din PSD Timis?
TIBERIU KISS
Totul a inceput in anul 1999, in luna mai, cand Directia Apelor Banat a incheiat un document, intitulat "contract", cu firma Ramiresi B.T din Ungaria, prin care sucursala timiseana a CN Apelor Romane se obliga sa recolteze, pana in decembrie 2005, din sistemul de ape si canale, aflate in administrarea sa, nevertebratele acvatice "tubifex", in stare vie. Mai exact, sa recolteze rame care, prin firma din Ungaria, aveau sa ajunga la pescarii impatimiti din Olanda, Germania, Franta, Belgia, Anglia si Spania. Va veti intreba, probabil, de ce occidentalii nu pescuiesc cu ramele autohtone? Raspunsul e simplu: conform specialistilor, tubifex nu supravietuieste decat in canalele si bazinele de apa, in care, pe anumite portiuni, apa reziduala se intalneste cu apa curata.
Nebuloasa legislativa
Contractul dintre Directia Apelor Banat si societatea maghiara s-a desfasurat in conditii reciproc avantajoase, astfel incat, intr-un an de zile, Ramiresi B.T varsa in conturile firmei de stat, pentru prestarile de servicii privind recoltarea de viermisori, pana la 300.000 euro. Colaborarea dintre cele doua persoane juridice a mers bine pana in anul 2001 cand, datorita unor modificari legislative, Directia Apelor Banat a refuzat sa mai culeaga viermii din canalul Bega, motivand ca, conform Legii 192, "toate vietuitoarele acvatice" ar fi proprietatea proaspat infiintatei CN Administrare a Fondului Piscicol. In consecinta, fara prea multe alte discutii, Directia Apelor Banat pofteste societatea maghiara pe tusa si o roaga sa mai stea cateva ture pe margine, pana la lamurirea situatiei. Lucrurile incep sa se lamureasca, incet, cand pe firmament apare un alt cumparator de rame la kilogram, Aquamix din Republica Ceha.Citește pe Antena3.ro
Dublu exemplar
Dintr-o eroare sau din inconstienta, la un moment dat, chiar daca contractul de furnizare a nevertebratelor catre firma Ramiresi nu fusese anulat, Directia Apelor Banat se obliga, printr-un document, sa continue culegerea de rame. Numai ca, de aceasta data, o face pentru firma ceha. Interesant este faptul ca, asa cum rezulta dintr-o serie de documente oficiale, Aquamix, cu sediul in orasul Znojmo, ulica Krapkova 30, nu figureaza ca persoana juridica in documentele de la registrul comertului din Republica Ceha. Atunci, cum de a fost posibil ca Directia Apelor Banat sa incheie un astfel de contract cu "o firma fantoma", beneficiara doar a unei stampile si a unor hartii cu antet? O alta ciudatenie o reprezinta faptul ca, inainte de a ajunge consilier juridic la Directia Apelor Banat, Nicolae Patrascu a profesat aceeasi meserie pentru Aquamix, judecandu-se cu firma Ramiresi pentru⦠un loc pe balta!Judecata de apoi
Societatea maghiara Ramiresi, scoasa in decor de conducerea pesedista a Directiei Apelor Romane, se hotaraste, in 2003, sa-si ceara drepturile in instanta.Cu alte cuvinte, la munca tovarasi!