x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Raportul de tara - Un guvern de trei parale si Europa lui!

Raportul de tara - Un guvern de trei parale si Europa lui!

de Valentin Stan    |    18 Mai 2006   •   00:00
Raportul de tara - Un guvern de trei parale si Europa lui!

Guvernantii romani au primit un mesaj aburitor de la Comisia Europeana cu privire la sansele Romaniei de aderare la UE in ianuarie 2007. Pentru echipa Tariceanu nu a fost nici o problema sa il transforme intr-o arie a succesului dintr-o opera bufa, interpretata prost, cu un libret inca si mai prost.

V-ati gandit vreodata ca in minciuna exista un model al esecului si unul al succesului? Ca poti sa minti eficient sau te poti face de ras? Ca poti fi genial in a intoarce mestesugit frazele, pana la imbrobodirea completa a audientei, sau poti poza in imbecil, pana la epuizarea cuprinzatoare si fara apel a oricarei minti decente? Minciuna este o arma din arsenalul omului politic versat! Dar tot ea este o pilula sinucigasa, din recuzita saltimbancului politic! Depinde numai de noi cum o folosim! De noi, oamenii inteligenti sau imbecilii patentati!

Cand esecul este succes... sau invers

Esecul sau succesul se defineste intotdeauna in functie de ce iti propui sa obtii. Bun! Sa zicem ca vrei sa castigi Cupa UEFA cu Steaua! Ajungi in semifinale si pierzi in fata lui Middlesbrough. Performanta de a ajunge in semifinale este categoric notabila, dar este acest lucru un succes? Lacrimile de disperare ale suporterilor stelisti, dupa memorabilul meci care ne-a scos din competitie, dau singure raspunsul! A fost un esec teribil! De ce? Simplu! Fiindca nu asta ne-am propus! Ne-am propus sa castigam Cupa, nu sa ajungem doar in semifinale!

Este raportul de monitorizare al Comisiei Europene din 16 mai un succes pentru Romania? Mai intai, sa vedem ce ne-am propus sa obtinem! Iata pozitia guvernului Romaniei la 4 aprilie 2006 exprimata de ministrul de Externe, Ungureanu, conform Rador!

"Dar ceea ce ne intereseaza pe noi este ca, in concluziile raportului din 16 mai, sa se spuna foarte clar: Romania - si ma refer aici, dati-mi voie, exclusiv la tara noastra - Romania este pregatita sa devina membra a UE la 1 ianuarie 2007. Ca o recomandare clara, lipsita de echivoc, adresata Parlamentului European spre dezbatere, evident, si adresata in acelasi timp si Consiliului European, unde decizia este politica." (cf. REALITATEA TV, 4 aprilie, ora 20:15).

Frumos, nu-i asa? Adica, doream ferm sa se spuna ca aderam la 1 ianuarie 2007. Fara "echivoc"! Adica, fara conditionari! Exista si un precedent in cazul raportului similar, emis pentru cele 10 tari care au aderat in mai 2004. Dupa semnarea tratatului de aderare la 16 aprilie 2003, raportul de monitorizare, la cateva luni de momentul aderarii in 2004, exact cum suntem noi astazi, facea urmatoarea precizare, fara "echivoc", de pilda, pentru Ungaria:

"Urmand ratificarii Tratatului de Aderare, Ungaria va adera la UE la 1 mai 2004".

Clar! Fara conditionari, fara formule aburitoare sau trimiteri imponderabile la posibilitati, si nu certitudini. Se arata ferm ca Ungaria "va adera"! Punct! Sa fie clar si alt lucru! Raportul pe Ungaria continea si evaluari negative destul de numeroase. Ungaria mai avea de lucru si ea, ca si Romania astazi. Doar ca recomandarea Comisiei trimitea direct la aderare. E drept, Ungaria nu avea inclusa in tratat posibilitatea amanarii cu un an a aderarii, in caz de neajunsuri in preluarea si aplicarea acquis-ului comunitar.

Asadar, in baza proiectiei facute de Ungureanu, exact acelasi lucru ar fi trebuit sa primeasca Romania pe 16 mai! Mai precis, raportul ar fi trebuit sa contina aceeasi fraza ca mai sus, pentru 2007, cu Romania in locul Ungariei:

"Urmand ratificarii Tratatului de Aderare, Romania va adera la UE la 1 ianuarie 2007". Sau, cum ar fi spus Ungureanu: "Urmand ratificarii Tratatului de Aderare, Romania este pregatita sa adere la UE la 1 ianuarie 2007". Si, sigur, puteau fi insirate apoi neajunsurile de corectat in continuare.

Cand "Ar trebui sa fie" = "Este"

Ei bine, hai sa vedem ce scrie in documentele adoptate de Comisie la 16 mai! Mai intai, nici o fraza de tipul celei de mai sus! In Comunicarea Comisiei Europene, care insoteste si expliciteaza raportul, COM (2006) 214, se face in schimb o trimitere la textul tratatului de aderare, care vorbeste despre amanarea aderarii pentru 2008! Incredibil! Ce cauta aceasta trimitere in textul raportului?

"Tratatul de Aderare precizeaza ca Bulgaria si Romania vor adera in 2007, daca, in baza unei recomandari a Comisiei, Consiliul nu va decide sa amane aderarea oricareia dintre tari pana in 2008."

Mai mult, in loc sa raspunda "clar" si fara "echivoc" la solicitarea domnului Ungureanu, pentru o recomandare care sa plaseze Romania in aderare la 2007, Comisia vine cu o evaluare absolut aburitoare:

"In lumina progresului general inregistrat de Bulgaria si Romania, evaluat in Rapoartele de Monitorizare insotitoare si sumarizat in aceasta comunicare, Comisia considera ca Bulgaria si Romania ar trebui sa fie (should be) pregatite pentru calitatea de membru la 1 ianuarie 2007, cu conditia sa rezolve un numar de probleme (issues) semnificative".

Adica, in loc de "Romania este pregatita sa adere la UE la 1 ianuarie 2007", am obtinut "Romania ar trebui sa fie pregatita pentru calitatea de membru la 1 ianuarie 2007, cu conditia sa rezolve un numar de probleme (issues) semnificative". Adica, "Ar trebui sa fie" in loc de "Este"!, si asta, "conditionat"!

Stiti ce zicea Tariceanu la 23 martie 2006, dupa o discutie cu Rehn, comisarul pentru extindere, conform comunicatului oficial al guvernului roman? Iata!

"Am mai discutat cu Olli Rehn despre felul in care se va prezenta raportul: daca raportul va face sau nu o precizare sau o recomandare privitoare la data aderarii sau va lasa lucrurile intr-un fel de ambiguitate. Nu va fi ambiguitate."

Stiati ca Steaua a cucerit Cupa UEFA?

Dragii mei, nu-i asa ca nu-i ambiguitate? "Ar trebui" este cea mai lipsita de "ambiguitate" terminologie, dupa mintea diriguitorului sef al tarii! Acest "Ar trebui" l-a "indreptatit" pe primul mincinos al tarii sa expuna imediat dupa emiterea documentelor Comisiei penibila sintagma: "Este cea mai buna evaluare pe care a avut-o vreodata Romania din partea Comisiei Europene". "Cea mai buna evaluare" in raport cu ce? Cu indicele de inteligenta al primului mincinos al guvernului? Acelasi Tariceanu se cocota pe culmile semete ale penibilului, cand afirma in aceeasi interventie:

"Subliniez ca Raportul prevede in mod explicit data de 1 ianuarie 2007 ca data la care Romania poate sa adere la Uniunea Europeana. Alternativa 2008 nu este luata, in nici un fel, in considerare". Aceeasi tampenie maiestrita era strecurata, cu vocea lui mieroasa, si de neajutoratul ministru de Externe, pe canalele de televiziune dornice sa "soarba" vorbele de duh ale "blagoslovitilor" nostri conducatori: "Amanarea aderarii noastre pentru 2008 nu mai este in acest moment o optiune luata in considerare"!

Pai, daca 2008 nu mai este luat in considerare, de ce trimite Comisia la tratatul de aderare, cu specificarea precisa ca 2008 poate fi o optiune avuta in vedere de recomandarea Comisiei? Ce se intampla daca nu rezolvam conditionarile, de vreme ce 2008 continua sa se lafaie ca un belfer in comunicarea Comisiei? Si ce a vrut sa zica presedintele Comisiei, Barroso, in Parlamentul European, la 16 mai, cand a afirmat ca, in octombrie, Comisia va "considera daca aderarea la UE la 1 ianuarie 2007 poate fi mentinuta"?

Mai, baieti, mai! Sa dea Dumnezeu sa intram in 2007! Dar de ce mintiti voi atat de jalnic si pe fata? Nu va e rusine? Domnule Ungureanu, asta ati cerut in 4 aprilie 2006? "Romania ar trebui sa fie"? Si care data "explicita" de 1 ianuarie 2007 a gasit Tariceanu in documentele Comisiei? Aderarea "la 1 ianuarie 2007, cu conditia sa rezolve un numar de probleme (issues) semnificative" inseamna pentru Tariceanu data "explicita"?

Adica, formula "Steaua va cuceri Cupa UEFA daca trece de semifinale" inseamna pentru Tariceanu ca Steaua va cuceri Cupa UEFA, "in mod explicit"? Nu, domnule neajutorat sef! Steaua nu a cucerit Cupa UEFA! Fiindca nu a trecut de semifinale! Zau! Intrebati si dumneavoastra pe domnul Becali! Ah, ma scuzati, am uitat ca nu vorbiti cu domnul Becali! Intrebati-l, atunci, pe domnul Basescu! Ah, am uitat, nu vorbiti nici cu domnul Basescu! Apropo, domnule Tariceanu, dumneavoastra cu cine vorbiti? Cu cine? Aaaaaa, cu domnul Ungureanu! Am inteles! Sigur, domnul Tariceanu, ma scuzati, Steaua a cucerit Cupa UEFA!

ARMA
"Minciuna este o arma din arsenalul omului politic versat! Dar tot ea este o pilula sinucigasa, din recuzita saltimbancului politic! Depinde numai de noi cum o folosim!"

OPTIUNE
"Pai, daca 2008 nu mai este luat in considerare, de ce trimite Comisia la tratatul de aderare, cu specificarea precisa ca 2008 poate fi o optiune avuta in vedere de recomandarea Comisiei?" - Valentin Stan, analist politic
×