Salus per aquam. Expresia în limba latină, literalmente tradusă "sănătate (sau stare de bine) prin intermediul apei", definea, la origini, locurile în care oamenii se bucurau de binefacerile hidroterapiei. Dovezi timpurii legate de existenţa acestor centre de purificare fizică şi spirituală au fost descoperite aproape peste tot în lume, însă grecii şi romanii au transformat terapia prin apă într-o adevărată filosofie a sănătăţii. În Grecia, bazine cu apă sărată, sulfurată sau termală, dar şi camere cu aburi naturali au fost construite pentru relaxare şi vindecarea diverselor afecţiuni încă de acum câteva mii de ani. Dincolo de scopul curativ al băilor, romanii au transformat aceste centre în locuri de socializare şi recreere. Extinderea Imperiului Roman a însemnat şi "externalizarea" acestui mod de vindecare şi relaxare, astfel că ruine de băi romane au fost descoperite în Europa, nordul Africii şi în Orientul Mijlociu, fiind localizate în special în preajma unor ape cu proprietăţi termale sau minerale deosebite.
Salus per aquam, în acronimul său mult mai cunoscut SPA, s-a transformat - ne arată istoria şi dovezile arheologice -, dintr-o metodă empirică de tratat durerile de oase sau eczemele, într-o întreagă "industrie". Cu timpul, simplele "băi" au devenit adevărate centre recreaţionale, care puneau la dispoziţia vizitatorilor biblioteci, săli de lectură şi grădini. Originea cuvântului SPA este atribuită de alţi etimologi orăşelului belgian Spa, unde încă din Evul Mediu bolile cauzate de deficienţa de fier erau tratate prin consumul de ape feruginoase.
În accepţiunea şi practica modernă, conceptul de SPA şi-a depăşit graniţele tradiţionale, iar proprietăţile curative ale apei sunt cel mai adesea însoţite de tratamente cosmetice şi holistice, linia directoare fiind o politică de răsfăţ şi relaxare a corpului şi spiritului. Folosim astăzi termeni precum manichiură şi pedichiură SPA, coafură SPA, estetică facială SPA sau chiar de ritualuri SPA de remodelare corporală!
Clasicele şi simplele "operaţiuni" cosmetice sunt îmbogăţite cu tratamente speciale pentru unghii, păr, piele, personalul din centrele SPA oferă consiliere privind îngrijirea personală, iar clienţii pot achiziţiona produse cosmetice profesionale pentru acasă. Despre ce înseamnă SPA astăzi, despre tendinţele de "lux" în materie de îngrijire personală şi despre cât de departe s-a ajuns în industria produselor de înfrumuseţare am stat de vorbă cu Alexandra Gălescu, de la Fendissima Studio & Spa din Braşov, unul din centrele de top din ţară.
Concluzia este clară: româncele caută mai mult decât manichiură, pedichiură sau tuns şi coafat. "Doamnele, dar şi domnii vor, cel mai adesea, să beneficieze de tratamente cosmetice şi holistice efectuate cu produse de top, de un personal specializat, atent şi discret. De asemenea, pentru că nu au la dispoziţie prea mult timp liber, îşi doresc să beneficieze de mai multe servicii simultan - lucru pe care noi îl numim servicii rapide - şi totodată să se bucure de relaxare într-un ambient liniştit, cu un design plăcut", ne-a spus Alexandra.
Prin ce se diferenţiază procedurile dintr-un salon "normal" de cele dintr-unul de tip SPA? Spre exemplu, o manichiură E-juvenate nu urmăreşte doar stabilirea formei şi lungimii unghiilor, ci şi obţinerea unui efect de reîntinerire a mâinilor şi de îndepărtare a petelor pigmentare apărute o dată cu înaintarea în vârstă. Pentru aceasta se trece prin câteva etape: baie de manichiură cu sare revitalizantă, exfoliere delicată prin microdermoabraziune, "ştergerea" petelor cu un tratament special de iluminare, hidratarea şi revitalizarea intensivă a pielii cu vitamina A şi arginină.
Pentru părul deshidratat, deteriorat sau destructurat, specialiştii italieni de la Davines au creat "Keratine Miracle". Acest ser, o inovaţie de ultimă oră pe plan mondial, combină cheratina hidrolizată şi cheratina pură. Rezultatul: proteina pătrunde în interiorul firului de păr, restructurându-l în profunzime şi întărind structura externă a cuticulei. Rezultatele sunt evidente încă de la prima utilizare.
Tendinţa generală în cosmetica SPA este utilizarea produselor de îngrijire în care ingredienţii naturali au o pondere ce tinde spre sută la sută. De aceea, se preferă colorarea părului cu pigmenţi naturali, masajul cu uleiuri organice presate la rece, tratamente cosmetice cu acid hialuronic, măşti cu particule de aur sau împachetări corporale cu ciocolată.