x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rast nou, in asteptare - Unii sateni isi doresc un sat in care rromii sa fie separati

Rast nou, in asteptare - Unii sateni isi doresc un sat in care rromii sa fie separati

de Ionut Dulamita    |    06 Mai 2006   •   00:00
Rast nou, in asteptare - Unii sateni isi doresc un sat in care rromii sa fie separati

Dupa ce apele involburate ale Dunarii si-au facut damblaua, sinistratii rasteni mai au de asteptat mult si bine pana a se vedea din nou la casele lor. Amanarile deja au inceput: masuratorile pentru noul sat, oglinda perfecta a celui inghitit de ape, au fost intarziate cu o zi.

Primarul din Rast, Iulian Silisteanu, astepta inca de ieri harta cadastrala pentru ridicarea satului nou de pe Dealul Boierului. Trebuia sa fie trimis de catre Oficiul Judetean de Cadastru Dolj impreuna cu o echipa specializata ce urma sa traseze noile strazi.

In cursul diminetii de ieri, primarul a convocat o sedinta in tabara, in cortul improvizat ca Primarie. Aici a stabilit impreuna cu agentul agricol, inginerul si tehnicianul de cadastru din satul inghitit de ape inceperea lucrarilor de la DN 55 A si DJ 561, punctul de pornire pentru delimitarea noilor gospodarii. Insa, in jurul pranzului, Silisteanu a fost informat telefonic de la Prefectura ca mult asteptatele masuratori vor fi demarate abia astazi, o data cu sosirea unei comisii judetene.

PLANURI. "Maine va veni arhitectul-sef Marin Dumitru Cernatescu, din partea Consiliului Judetean, impreuna cu un subprefect si un reprezentant al Oficiului de Publicitate Imobiliara si Cadastru. Ei sunt responsabili de partea de topografie si vor trasa cu teodolitul axele drumului", spune Iulian Silisteanu, asaltat din minut in minut de satenii veniti sa-si verse necazurile. Dupa ce ulitele satului vor prinde contur, in Rastul nou continuarea proiectului ramane pe umerii Primariei. "Noi vom orna suprafata cu gospodarii. Ne vom uita care cat a avut si vom delimita cu tarus din lemn fiecare gospodarie", adauga primarul. Tot ieri a fost aprobata hotararea Consiliului Local privind stramutarea locuintelor noului sat in locul taberei de corturi. "Acum mi-a adus-o subprefectul, ca o dadusem ieri la prefectura pentru a fi legalizata", a zis alesul celor din Rast. Satul-oglinda va avea aceeasi suprafata cu cel inghitit de ape, adica 220 de hectare, din care 216 hectare reprezinta vatra de sat, iar patru hectare sunt destinate cimitirului.

STRADA MATUSII. Rastul nou va fi inaltat pe Dealul Boierului unde sinistratii isi impart acum napasta in corturi, pe pamanturile arabile ale satenilor care au fost ferite de inundatii si pentru care proprietarii vor primi compensatii din partea Primariei. "Vor primi aceeasi suprafata arabila din cele 600 de hectare pe care le detine Primaria si din partea unui craiovean, Popovici Constantin, care a donat 25 ha din pamantul sau aici, in favoarea sinistratilor. Cu conditia ca o strada din noul sat sa poarte numele matusii sale Elena, ce se trage din familia Gabroveni", a completat primarul.

Rastul nou va avea si acelasi numar de gospodarii, 1.880, in care vor putea locui chiar si doua familii, si va aduna la un loc aproape 4.000 de locuitori. Primarul a pus la pastrare procesele-verbale cu acceptul de stramutare al oamenilor, precum si pe cele prin care satenii au cazut de acord sa-si doneze terenurile arabile. El este bucuros ca a reusit sa salveze de la "inec" arhivele Primariei. "A fost prima mea grija, acum pot face stramutarea. Noroc ca apa a ajuns doar pana la 15 metri de scarile Primariei", incheie Iulian Silisteanu, care asteapta acum masuratorile, pentru a putea trece la treaba.

DOVADA. Batranii asteapta un semn concret ca lucrarile pentru ridicarea noii asezari pe Dealul Boierului au inceput

NESTIINTA. Unii dintre sinistratii din tabara de la Rast, stransi la coada in fata cortului Primariei, nici macar nu stiu ca urmeaza sa inceapa masuratorile pentru noul sat. "Nu ne spune nimeni", se scarpina in cap un barbat sprijinit pe o bicicleta. "Am vazut ca au adus niste scanduri aici, dar nu stiu pentru ce. Oricum, este bine ca incep. Cu casele cazute ce sa faci? Nu o sa mai fie averea noastra ca atunci, ca aveam cinci-sase camere si anexe mai multe, dar tot o sa fie ceva", crede barbatul. "Nu stim, ca nu cumva sa fie furati de noii vecini".

PARERI IMPARTITE. Altii sunt mult mai bine informati, se strang gramada curiosi si-si dau cu parerea. "Auziram ca o sa inceapa sa masoare. Asteptam sa ne arate fiecaruia locurile dupa ce pun parii, sa ne construim si noi o cocina, sa ne punem porcii", se plange o batrana cu ochelari imensi pe nas, care se scarbeste la gandul ca va imparti un nou sat cu rromii. "Noi am vrea sa fie intr-o margine a satului, dar unii au cumparat case printre noi. Daca nu se poate altfel, ce sa faci", se resemneaza batrana. "Am auzit si noi de masuratori", intervine o farama de femeie bronzata si plinuta, "daca nu ne convine, ce sa facem? Tot ce nu ne-ar conveni ar fi daca ne-ar da cu alti vecini. La 60 de ani, sa te obisnuiesti in alt loc, e foarte greu". Pe langa cei care mai gasesc nod in papura, mai sunt si oameni care isi doresc doar un loc pe care sa-l numeasca al lor. "Daca ai unde sa stai, te obisnuiesti repede", i-o reteaza intelept un mos ce-si odihneste oasele batrane pe o bancuta de langa cortul Primariei.

Prefectului de Dolj i se cere demisia


Deputata PRM Olguta Vasilescu a cerut demisia prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, acuzat ca nu a luat la timp decizia spargerii digului de la Nedeia - Zaval. "Parlamentarii PRM vor depune o motiune simpla pentru demiterea prefectului de Dolj, care a fost depasit de situatie. Nu a avut curajul sa isi asume responsabilitatea unei decizii. Cand i-am sugerat ca digul trebuie spart, m-a luat la misto. Daca digul ar fi fost spart cu doua-trei zile inainte, am fi salvat Carna si Plosca", a declarat Olguta Vasilescu in cadrul unei conferinte de presa.

Detonarea digului, decisA la Steaua - Rapid. Deputata a avansat o teorie foarte indrazneata, conform careia decizia de detonare a digului s-a luat duminica seara, in pauza derby-ului Steaua - Rapid. "Se poate spune ca decizia adevarata de detonare a digului s-a luat la meciul dintre Steaua si Rapid. Am incercat sa-l conving pe prefect ca digul trebuie spart, dar nu am reusit. Asa ca l-am sunat pe Vadim Tudor si l-am rugat sa dea un telefon. Acesta a incercat sa il sune pe domnul presedinte Basescu, care avea telefonul inchis. Atunci, presedintele Vadim l-a sunat pe Mitica Dragomir, care era si el tot la meci si avea telefonul inchis. L-am sunat pe Gigi Nedelescu (membru PRM, viceprimar al Craiovei, vicepresedinte al LPF - n.r.), care a vorbit cu Sandu Boc. Boc i-a spus lui Dragomir sa-si deschida telefonul, si apoi Dragomir s-a dus la Basescu si i-a spus sa-si deschida si el telefonul, ca sa afle de situatia din Dolj", a povestit Olguta Vasilescu.

Deputata a tinut, de asemenea, sa laude interventiile Administratiei centrale. "Daca nu venea ministrul Flutur pe diguri sa ii faca treaba domnului prefect si nu dadea si presedintele Basescu ordin verbal, problemele nu erau nici astazi rezolvate", a spus Olguta Vasilescu.

REACTIE. In replica, prefectul Nicolae Giugea a ironizat declaratiile parlamentarului doljean. "Eu nu pot sa descifrez sistemul informational telefonic al doamnei deputat. E prea complicat. Spun doar atat: toate omizile paroase rod frunze, dar nu toate ajung fluturi cand cresc mari. Probabil ca doamna Vasilescu este intr-o criza de imagine in partid si are nevoie de declaratii incendiare ca sa se afirme. Sa ii fie rusine, pentru ca se foloseste de bietii oameni ca sa castige capital politic. Dumneaei a venit la dig doar cand a fost sigura ca nu mai vine nici un val sa-i ude ghetutele!", a spus Nicolae Giugea. (Mihai Gavrila)
×
Subiecte în articol: special