In Romania, autoritatile ne indeamna la calm: sa spalam ouale cu sapun, sa ne dam pe maini cu spirt si o sa ne treaca. Nebagat in seama si tratat cu sictir, H5N1 se va simti si va pleca, in cautare de alte "gazde"... Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) e insa de alta parere: intreaga omenire e mai aproape ca niciodata de declansarea unei epidemii la nivel mondial.
In urma cu o luna, OMS a facut public un plan de lupta cu "amenintarea iminenta a pandemiei (n.r. - epidemie raspandita pe teritorii foarte intinse intr-o tara, in mai multe tari sau continente) de gripa aviara". Masurile se refera mai ales la propagarea
virusului H5N1. Tinand cont de caracterul imediat al amenintarii, OMS recomanda tuturor tarilor sa ia masuri de urgenta pentru a face fata pandemiei.
AVERTISMENT. In deschiderea acestui raport, OMS avertizeaza ca din 1968 - data ultimei din cele trei pandemii, care au aparut in secolul trecut - si pana la sfarsitul anului 2003, lumea n-a fost niciodata atat de aproape de o pandemie. Toate conditiile prealabile ale unei pandemii sunt indeplinite, cu exceptia uneia singure: stabilirea unei transmiteri directe a virusului de la om la om.
OMS aminteste ca, de-a lungul istoriei, pandemiile de gripa au luat lumea prin surprindere, nelasand serviciilor de sanatate timp pentru a se pregati. In 1957 si 1968 existau vaccinuri impotriva virusului pandemic, dar ele au fost distribuite prea tarziu pentru a mai fi eficiente.
In acest moment, ne aflam in faza de prepandemie, iar interventiile vizeaza reducerea riscului de raspandire a virusului si culegerea de informatii cat mai complete asupra bolii. In particular, se urmaresc schimbarile de comportament ale virusului, cele care pot releva cresterea transmisibilitatii.
SARACI SI BOLNAVI. Principalele masuri de pregatire luate de tarile lumii se concentreaza pe elaborarea si probarea unor planuri de interventie, crearea unui vaccin impotriva gripei pandemice si constituirea de stocuri de antivirale. Toate aceste activitati sunt costisitoare si, fireste, tarile bogate sunt cel mai bine pregatite. Mai multe tari au organizat deja exercitii de simulare pentru a proba planurile de interventie in cazul unei pandemii. Tarile in care virusul H5N1 are cele mai multe sanse sa apara sunt foarte in urma. Accesul la antivirale si, ceea ce e si mai important, la vaccinuri, e o problema majora, din cauza capacitatilor de fabricare limitate, dar si a costurilor. In jur de 23 de tari au comandat antivirale, pentru stocurile nationale, dar principalul fabricant nu va putea satisface toate comenzile mai devreme de un an. Tarile in care fabricantii nationali de vaccinuri lucreaza la elaborarea unui vaccin impotriva gripei pandemice sunt mai putine de 10. Un studiu al OMS, organizat in noiembrie 2004, a ajuns la trista concluzie ca, daca tendintele actuale se mentin, majoritatea tarilor in curs de dezvoltare nu vor avea acces la vaccin, nici in timpul primului val de gripa aviara, dar nici pe toata durata pandemiei.
AJUTOR INTERESAT. In momentul in care
s-a descoperit prezenta lui H5N1 in tara noastra, numeroase state ale lumii s-au grabit sa anunte ca ajuta cu echipe de specialisti Romania. O fac nu numai din spirit umanitar, ci mai ales pentru ca sunt ingrijorate de posibilitatea ca acest virus sa "emigreze" spre Europa...
Pandemia atinge toate regiunile lumii, indiferent de nivelul socio-economic sau de nivelul de dezvoltare a sistemului sanitar sau a masurilor de igiena. In momentul in care propagarea internationala a virusului a inceput, fiecare guvern va face din protejarea propriei populatii o prioritate absoluta. Cea mai buna posibilitate de colaborare internationala, in interesul tuturor tarilor, se prezinta inainte de debutul pandemiei, adica acum. OMS avertizeaza ca, tinand cont de capacitatea actuala a producatorilor de vaccinuri, fiecare zi castigata inseamna 5 milioane de doze de vaccin in plus.
"PURTATOARE TACUTE". Pasarile migratoare - dintotdeauna gazdele tuturor virusurilor gripale de tip A - mor astazi in numar mare din cauza virusului H5N1 inalt patogen. Conform studiilor facute de specialisti ai OMS - nementionate pana acum in nici o luare publica de cuvant a autoritatilor romane - , ratele domestice, adevarate "bombe biologice", pot sa secrete cantitati importante de virus inalt patogen, fara sa prezinte nici un simptom de gripa aviara. Rolul lor, de "purtatoare tacute" in transmiterea bolii complica si mai tare lupta si creste posibilitatea de expunere involuntara a oamenilor.
Focarele de infectie in gospodarii pot fi pastrate sub tacere si dintr-un alt motiv: persistenta virusului la pasari a lovit puternic economiile tarilor atinse. Daca nu exista posibilitatea de a-i despagubi financiar pe agricultori pentru pierderile suferite, acestia vor evita sa semnaleze focarele, mai ales in zonele rurale.
Nu se stie foarte bine care sunt factorii responsabili de rezistenta a virusului. N-a fost inteleasa nici dinamica comportamentului lui H5N1 la animale. Mamifere, despre care nu se stia ca sunt vulnerabile la infectare, au prezentat recent semne ale bolii. Supravegherea veterinara sistematica, deficitara in tarile cele mai expuse, nu a permis intelegerea relatiei intre sanatatea umana si cea animala. In anumite cazuri, focarele de boala la pasari nu sunt descoperite decat dupa confirmarea unui caz uman. In alte cazuri, investigarea cazurilor umane nu au putut permite stabilirea unor legaturi cu boala animalelor.
|
Distributia pe varsta a celor 50 de cazuri cu H5N1 din Vietnam si Thailanda
|
BOALA INSELATOARE. Din datele detinute de OMS, majoritatea cazurilor umane de gripa aviara in Asia au aparut in mediul rural. Saracia din aceste zone perpetueaza comportamentul cu risc inalt, cum ar fi taierea pentru consum a pasarilor bolnave. In aceste regiuni, depistarea imbolnavirilor la om este ingreunata de o supraveghere deficitara. Diagnosticarea cazurilor umane este dificila, pentru ca lipsesc mijloacele de laborator iar testele sunt complexe si extrem de costisitoare. Putine dintre tarile atinse de virus dispun de personal si de resursele necesare pentru studierea aprofundata a cazurilor umane si, mai ales, pentru detectarea si studierea grupurilor de cazuri, cele care constituie semnale de alarma. Ceea ce e cel mai grav, toate tarile in care a fost depistata prezenta lui H5N1 duc lipsa de antivirale.
OMS se angajeaza sa furnizeze reactivi pentru diagnosticare si suport administrativ pentru depistarea bolnavilor de gripa aviara. Spitalele tarilor atinse de H5N1 au nevoie de ajutor pentru depistarea cazurilor si confirmarea acestora in urma analizelor de laborator.
Cei mai multi dintre oamenii infestati pana acum cu virusul gripei aviare au fost depistati in urma spitalizarii pentru o boala respiratorie. Descoperirea lor este adesea ingreunata de existenta altor infectii respiratorii grave, care au aceleasi simptome.
In mai multe tari asiatice, in care H5N1 e considerat endemic la pasari, exista banuiala ca au existat cazuri umane, care au trecut neobservate. Patru cazuri umane din Cambogia n-au fost descoperite decat atunci cand bolnavii au mers sa se trateze in Vietnamul vecin, unde medicii cunosteau bine tabloul clinic al bolii.
PROFILAXIA ANTIVIRALA
|
Ca sa fie eficienta, ar trebui sa acopere 80% din populatia atinsa initial de virus, in trei saptamani de la aparitia simptomelor la primii subiecti infestati. Succesul unei astfel de interventii depinde insa de urmatoarele ipoteze: primii virusi nu sunt inca usor transmisibili; ei apar in zone geografice limitate; primele grupuri de cazuri umane provocate de virus sunt detectate la timp. Cum e tratata in Romania populatia suspecta ca a intrat in contact cu virusul? Oamenii se prezinta, daca vor, la spitalele de boli infectioase, pentru efectuarea analizelor. Li se prescrie antiviralul pe care si-l cumpara singuri. Dupa ce alearga pe la farmaciile din oras, pentru ca medicamentul nu se gaseste. Apoi merg acasa, in parcuri sau in supermarketuri, dupa prioritatile si spiritul civic al fiecaruia, urmand sa se prezinte la ora fixa, timp de 10 zile, la acelasi spital, pentru reluarea analizelor. In tot acest timp sunt sfatuiti
sa-si urmareasca singuri starea de sanatate.
|