După o perioadă in care nu păreau că se incurcă unul de altul, Ion Iliescu şi Traian Băsescu au intrat intr-un conflict deschis. Tonul l-a dat preşedintele suspendat, care, deşi il vedea "un politician respectabil" pe predecesorul său, brusc şi-a schimbat părerea. Iar fostul preşedinte a devenit "oligarh".
Plaiul mioritic, cu suişurile şi coborăşurile lui, e numai bun să zugrăvească şi relaţia dintre actualul preşedinte suspendat, Traian Băsescu, şi fostul şef de stat Ion Iliescu. In opoziţie fiind, Băsescu a semnat pentru suspendarea lui Ion Iliescu in 1994. Ca primar general, in 2002 a apelat la Ion Iliescu să medieze conflictul cu reprezentanţii PSD din Consiliul Municipal. Iliescu il certase, bătrăneşte, pentru eutanasierea căinilor maidanezi şi ii sare acum in ajutor pentru deblocarea proiectelor pentru care Primăria imprumutase bani de la băncile internaţionale.
SCRISOARE. "Deşi nu există nici un motiv pentru ca acordul subsidiar de imprumut să nu fie aprobat, majoritatea PSD din Consiliu refuză sistematic aprobarea acestora, ducănd lupta politică pănă la nivelul la care aceasta afectează grav interesele cetăţenilor. Domnule Iliescu, ca preşedinte al tuturor romănilor, nu am nici o indoială că vă daţi seama că pierderea acestor oportunităţi nu este doar o ocazie ratată pentru Romănia, ci şi un eşec pentru imaginea externă a ţării", se plăngea primarul Capitalei intr-o scrisoare către preşedintele de atunci. Ion Iliescu răspundea: "Voi fi obligat să mă aplec atent şi poate să intervin, pentru că nu cred că este in interesul nimănui să menţină o stare tensionată pentru chestiuni care reprezintă interesul comun". Şi a intervenit. Mai multe intălniri cu primarul, cu primarii de sector, consilierii municipali. Din luna mai 2002 pănă in martie 2003, cănd, după o ultimă discuţie la Cotroceni, modernizarea străzilor, a şcolilor şi a punctelor temice sunt acceptate de Consiliul controlat de PSD. Traian Băsescu ii mulţumeşte şefului statului pentru intervenţia de succes in deblocarea crizei din administraţia Capitalei.
In această perioadă, in declaraţii publice, liderul PD aprecia "diferenţa de găndire" dintre Iliescu şi Năstase, preşedintele Iliescu dănd "mesaje serioase cu privire la interesul naţional, concretizate in direcţii clare". Vicepreşedintele Liviu Negoiţă remarca şi el că PD şi Ion Iliescu au "preocupări comune pe probleme care vizează agricultura, administraţia publică, sărăcia, corupţia".
RUPTURA DINTĂI. La 6 mai 2003 insă, comisia specială de la Cotroceni recomandă cercetarea penală a lui Traian Băsescu in dosarul Flota. "Instituţia prezidenţială a devenit un participant la o inscenare politică", protestează Băsescu. Cele două părţi intrau deja in campania pentru alegerile ce aveau să vină anul următor. Intr-o scrisoare deschisă, Traian Băsescu il atacă virulent pe Ion Iliescu, pe care il descrie a fi "gata să distrugă oameni pentru a-şi garanta perpetuarea puterii", "la fel de corupt ca cel care fură direct", intrucăt "conştient şi-a făcut campaniile electorale din bani furaţi", "un critic al corupţiei din guvernul PSD pănă cănd a primit garanţii că-şi va relua locul in fruntea partidului", "un adevărat vrăjitor, care a făcut ca flagelul corupţiei să devină transpartinic". "Domnule Ion Iliescu, mi-aţi amărăt viaţa in perioada 1993-1996 cu cele mai grave acuzaţii legate de flotă. Astăzi, ştergeţi cu nonşalanţă perioada 1993-1996 şi daţi gir unei inscenări politice «demne» de dumneavoastră. Dacă nu reuşiţi să mă distrugeţi ca om politic, incercaţi să mă distrugeţi ca om", acuza Băsescu, semnănd "Niciodată al dumneavoastră...". Iliescu pretinde scuze. Băsescu ii recomandă să-şi ceară scuze el insuşi faţă de poporul romăn.
In campania propriu-zisă, Ion Iliescu este descris drept "paravanul după care fură membrii Guvernului", un "veşnic indrăgostit de putere", "figura emblematică a inapoierii noastre" şi "activistul care a dezbinat naţiunea". "Ar trebui ca Iliescu să-şi facă nod la batistă ca să nu uite că in Constituţie ii este interzis preşedintelui să susţină interesele unui partid. Iliescu nu mai reprezintă acum poporul romăn, ci doar interesele PSD", acuza prezidenţiabilul la mitinguri.
13 DECEMBRIE 2004. Ion Iliescu este printre primii care il felicită pe Băsescu pentru căştigarea alegerilor, chiar inainte ca rezultatele oficiale să fie anunţate, şi il invită să-l insoţească la Consiliul European. Intălnirea de predare-primire la Palat este descrisă de Corina Creţu drept "bună, prietenească". Iliescu vrea să păstreze Scroviştea, Băsescu e de acord.
Ion Iliescu semnează insă graţierea lui Miron Cozma şi Băsescu refuză să mai urce in acelaşi avion cu el către Bruxelles. Iliescu anulează graţierea lui Cozma, Băsescu declară, in primul interviu acordat presei scrise in calitate de nou preşedinte, la 6 ianuarie 2005, că "Ion Iliescu este un politician respectabil, dar are limite in a inţelege viitorul Romăniei, il desenează mult prea greu". Fostul şef de stat primeşte urări in scris de la preşedintele in funcţie de ziua lui. Intrebat dacă a primit şi invitaţia de a intra in PD, Iliescu răspunde şi el cu un portet extrem de favorabil pentru Băsescu: "El nu se ocupă de partide, aşa este constituţional, nu conduce partide căt işi exercită mandatul de preşedinte, el cunoaşte Constituţia şi nu se amestecă in asemenea chestiuni". Cănd Băsescu se operează la Viena, Iliescu e din nou printre primii care il sună să-i ureze sănătate.
RAPORTUL TISMĂNEANU. Condamnarea comunismului ii aruncă din nou pe poziţii antagonice. Nominalizat in raport, Iliescu nu participă la şedinţa Parlamentului şi reclamă faptul că Băsescu nu s-a delimitat de elementele "ticăloase", "impregnate de un stalinism intors pe dos" din raportul Tismăneanu. "Este o intoarcere pe dos a acestei mentalităţi ceauşiste. Traian Băsescu nu s-a delimitat de aceste mentalităţi care răzbat din raport", a acuzat preşedintele de onoare al PSD.
SUSPENDAREA. Demersul parlamentar de suspendarea a şefului statului ascute armele de partea cealaltă. Traian Băsescu il acuză pe "bătrănul edec" că se află in spatele acţiunii, pregătind astfel "o lovitură de stat". Motivul? Dosarul in care Iliescu este anchetat pentru mineriada din 1990 (Lunea aceasta, la B1TV, dosarul a fost schimbat: e vorba despre acuzaţia de genocid la Revoluţie). Campania pentru referendum inteţeşte atacurile. La mitingul organizat săptămăna trecută la Cluj-Napoca, Ion Iliescu este nominalizat de Traian Băsescu in tabăra oligarhilor. "Dinu Patriciu este adevăratul conducător al PNL şi al Guvernului. Dan Voiculescu influenţează deciziile politice din ultimii 17 ani in favoarea lui. Dan Ioan Popescu este cel care a pus bazele sistemului ticăloşit din vănzarea de energie. Verestoy are pretenţia că dă de măncare romănilor reuşind să controleze bonurile de masă, luate la schimb de susţinere politică. Viorel Hrebenciuc este sforarul şi artizanul acestei acţiuni de suspendare a preşedintelui alături de Ion Iliescu", a afirmat preşedintele suspendat. "Minciuna este a doua natură a lui Traian Băsescu", a venit imediat replica lui Iliescu, arătănd că Băsescu nu are moralitatea să-l numească pe el oligarh. "Diversiunea, calomnia, minciuna sunt armele de luptă ale lui Băsescu", a continuat el sămbătă la mitingul PSD de la Piteşti. Suspendarea este, spune el, un "cartonaş roşu" acordat unui "jucător care nu respectă regulile democraţiei".
"MINERII". Tot sămbătă, dar de la Craiova, Băsescu trimite in trecut, la mineriadă: "Se pare că domnul Iliescu a trecut la mijloace mai moderne, de data asta fără să cheme minerii in apărarea ţării, ci a apelat la 322 de parlamentari pentru suspendarea mea. Sunt 322 de mineri-parlamentari pe care după 20 mai ar trebui să-i ducem cu lămpaşul in minele din Valea Jiului". Iliescu cataloghează afirmaţiile ca fiind "josnicii" nedemne pentru un om de stat. "Folosirea minciunii şi a calomniei devine trăsătură de caracter a lui Băsescu", replică Iliescu. "Băsescu acreditează ideea, că aceia care au votat impotriva sa trebuie pedepsiţi pentru votul lor, pentru că au exercitat liber un drept constituţional fundamental, fie cu aruncarea peste balustrada Parlamentului, fie cu trimiterea lor in mină... Ce urmează? Tragerea lor in ţeapă, la propriu?", se intreabă fostul preşedinte.
"GENOCIDUL". Invitat luni la B1 TV, preşedintele suspendat declară că, in cazul lui Iliescu, "se prefigurează acuzaţia de genocid" pentru că au murit mai mulţi oameni după ce acesta a preluat puterea in decembrie '89" decăt inainte, in timpul revoluţiei. Iliescu este "un profitor de revoluţie, care a ştiut să o confişte şi să o pună in slujba Partidului Comunist" şi "pilonul" acţiunii de suspendare, avănd "un rol fundamental in a-l convinge pe Geoană să impingă PSD in această aventură şi luăndu-l sub braţ pe Hrebenciuc, de profesie aranjor".
Ultimul episod, consumat marţi seară, la Realitatea TV. Profitorul tranziţiei este Băsescu, o intoarce Iliescu, el fiind acela care trăieşte intr-o "ambianţă de oameni imbogăţiţi". Fostul preşedinte işi aminteşte că a fost făcut oligarh şi se lamentează: "Prostie mai mare aţi auzit? Băsescu nu inţelege sensul termenului de oligarh, adică se străduieşte el, a pus măna pe DEX şi a citit? Noi avem oligarhie in Romănia? Un sistem oligarh este astăzi in Rusia". Inchide subiectul dezgustat de limbajul de "mahala" al preşedintelui suspendat. A! O virgulă, doar... Băsescu a semnat şi el propunerea de suspendare din funcţie a lui Iliescu, in 1994, şi nimeni nu i-a jignit atunci pe cei 182 de parlamentari şi nu i-a acuzat că ar fi pus la cale un puci. "Nici nu ştiu dacă am fost in Parlament, habar n-am!", se eschivează Băsescu, la acelaşi post, confruntat de Cristian Tudor Popescu. "Dar atunci Parlamentul a fost inţelept in fondul lui. Parlamentul a dat un vot corect, văzănd avizul Curţii Constituţionale", comentează el.
RESPECT. După tirul acuzelor din ultimele zile, Băsescu anunţă că-l bate găndul să iniţieze o discuţie cu foştii şefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Regele Mihai. "Probabil că va trebui să am o discuţie clară cu preşedintele Iliescu şi asupra contribuţiei sale in determinarea PSD la suspendare şi in ceea ce priveşte pănă la urmă relaţia intre foşti preşedinţi. Ei nu ar trebuie să fie antrenaţi in chestiuni care ţin de partide. Pănă la urmă, funcţia de şef al statului trebuie respectată. Foştii şefi de stat trebuie să aibă un anumit nivel de comportament. Chiar n-ar trebui să fie niciodată la originea unei astfel de acţiuni politice pentru a primi respectul celui in funcţie", face morală suspendatul...
"Marea intrebare: de ce mă atacă Băsescu?"
Fostul şef al statului, Ion Iliescu, a lansat ieri un atac extrem de dur la adresa preşedintelui suspendat, Traian Băsescu, avansănd, in cadrul unei conferinţe de presă extraordinare, ideea examinării psihiatrice a candidaţilor pentru fotoliul prezidenţial. "Va trebui să introducem in legea noastră, pentru candidaţii la Preşedinţie, aşa cum se intămplă in alte state, examene psihiatrice preliminare", a declarat Iliescu, după ce a făcut un adevărat rechizitoriu al "minciunilor" şi "aberaţiilor" spuse de Băsescu. Senatorul PSD a prezentat in acest sens o scrisoare-apel adresată romănilor, in care il acuză pe preşedintele suspendat că in campania refendară, prin atacul permanent impotriva "celor 322", a indemnat "la nesupunere civică" şi că s-a prezentat in faţa cetăţenilor doar pentru "a incita la ură şi la violenţă, invitănd practic la exprimarea in stradă a instinctelor primare".
AVERE. Iliescu reclamă in scrisoarea cu pricina că am ajuns să "ne confruntăm cu teama de a nu reveni la practicile totalitarismului ceauşist" şi le spune romănilor că Băsescu "atentează la existenţa pluralismului politic prin dezintegrarea actualelor partide şi inlocuirea lor cu un mare partid al oligarhilor proprezidenţiali". In rest, susţine senatorul, preşedintele suspendat minte: "Minte cănd spune că a fost supendat pentru că a condamnat comunismul", "minte atunci cănd afirmă că a fost suspendat pentru că a deschis arhivele Securităţii", "minte mai ales atunci cănd spune că a fost suspendat pentru că luptă impotriva corupţiei, iar cei 322 de deputaţi şi senatori sunt cu toţii acuzaţi că ar fi hoţi şi corupţi, anchetaţi de justiţie". "Traian Băsescu are de dat el insuşi explicaţii, inclusiv in faţa justiţiei, pentru felul in care şi-au făcut averea el şi familia lui, pentru felul in care a gestionat banul şi bunurile statului, cănd a fost ministru şi primar general al Capitalei. (â¦) Traian Băsescu este produsul, chipul şi suportul sistemului ticăloşit", a acuzat Iliescu, indemnăndu-i pe romăni să voteze la 19 mai in favoarea demiterii.
LA REVOLUŢIE. El s-a arătat insă cel mai revoltat de afirmaţiile lui Băsescu cu privire la rolul său in timpul Revoluţiei şi că i-ar fi chemat pe mineri. "Eu mă măndresc cu ce am făcut in Revoluţie. (â¦) El stătea atunci in papuci şi privea, ca şi alţii, la televizor. (â¦) Traian Băsescu ştie căt de mincinoasă este aserţiunea că eu am chemat minerii", a declarat furios Iliescu. De ce il atacă Băsescu? "Asta e marea intrebare! De ce mă atacă? Cum işi permite el? In primul rănd e inadmisibil de pe poziţia lui, de şef de stat suspendat, să coboare la nivelul unor atacuri ale unor forţe politice interesate. Nu are argumente, este disperat şi vrea să improaşte cu noroi indiferent pe cine", a explicat senatorul, precizănd că nu el a venit cu ideea iniţierii acţiunii de suspendare şi că a intrat in discuţii cănd deja se lucra la document. Căt priveşte doleanţa lui Băsescu de a purta discuţii cu foştii şefi de stat, Iliescu i-a reproşat acestuia lipsa acestui gest in cei doi ani şi jumătate de mandat, dar a arătat că nu va refuza niciodată o astfel de invitaţie. (Lavinia Dimancea)
Inceputul
Interviul acordat de Traian Băsescu Rodicăi Culcer, la TVR, in ianuarie, e cel care a deschis sezonul declaraţiilor belicoase intre el şi fostul preşedinte Iliescu. "Mircea Geoană este manipulat de bătrănul edec Ion Iliescu (...) Dacă modifică legea sunt in situaţia de a pregăti o lovitură de stat. Domnul Ion Iliescu - altfel specialist in mineriade - vrea să mai facă una acum, la bătrăneţe", acuza atunci Băsescu, susţinănd că Iliescu ar fi interesat de revenirea PSD la putere, intrucăt ar avea probleme cu dosarul in care este anchetat pentru mineriada din 1990. Ion Iliescu reclamă scuze publice de la Băsescu pentru "jignirile şi acuzele nefondate" pe care i le-a adus, dar nu le primeşte. "Stima mea pentru această persoană care indeplineşte temporar această funcţie de preşedinte este afectată", arată ulterior Iliescu. "In loc să fie factor de mediere, el a devenit provocatorul conflictelor", il etichetează Iliescu, după bunu-i obicei, şi pe Băsescu. TVR intărzie să ii acorde dreptul la replică, iar atunci cănd işi anunţă această intenţie, preşedintele de onoare al PSD declină invitaţia, intrucăt "momentul s-a epuizat".
"E, vax"
Inainte să inceapă conferinţa de presă, in faţa biroului din Strada Atena nr.11, un grup de şase tineri, dintre care unul imbrăcat intr-un costum negru şi cu o mască simbolizănd moartea, a protestat faţă de "crimele pe care Iliescu le-a făcut in timpul Revoluţiei şi mineriadelor". "Victimele Revoluţiei şi mineriadelor il aşteaptă pe Ion Iliescu, nu mai au răbdare", a fost sloganul tănărului deghizat. Alarmat de unul dintre SPP-iştii senatorului, un echipaj de poliţie a incercat să-i disperseze pe tineri după ce a luat datele de identitate ale celui mascat, dar, cum nu a reuşit, a mai chemat alte două echipaje. In total, trei maşini şi vreo şapte poliţişti, care, nepreaştiind ce să facă, i-au convins pe cei şase să plece abia după ce jurnaliştii au intrat la conferinţă. Reacţia lui Iliescu: "E, vax!". (Lavinia Dimancea)