Astfel, potrivit unui comunicat al GIP, la data de 31 martie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a actualizat lista cu cei mai mari datornici la bugetul de stat. Conform acestei liste, Realitatea Media SA figurează cu debite în cuantum de 215 milioane de lei, adică 43 de milioane de euro.
Pe categoria de restanțe bugetare, aceste datorii ale Realitatea Media SA se împart în peste 18,4 milioane de euro către bugetul de stat, în peste 17,4 milioane de euro către bugetul asigurărilor sociale de stat (fondul de pensii), o jumătate de milion de euro sunt datorii către bugetul asigurărilor pentru șomaj, în timp ce peste 6,7 milioane de euro reprezintă datoriile SC Realitatea Media SA către bugetul asigurărilor sociale de sănătate.
Conform sursei citate, din aceste datorii, peste 40 de milioane de euro reprezintă obligații fiscale principale, mai exact datoriile la care nu sunt aplicate vreo dobândă sau penalități.
Grupul de Investigații Politice mai arată că în anul 2021, la data intrării în insolvență a SC Realitatea Media SA, datoriile către stat ale acestei companii se ridicau la 8,3 milioane de euro. „Practic, Realitatea Media SA este singura firmă privată din România care, de mai bine de zece ani, nu plătește niciun ban la stat. Nici asigurări de sănătate, nici contribuția pentru pensii, nici asigurările de șomaj, nici TVA, nici impozite”, se arată în acest comunicat.
Conform sursei citate, „este imposibil pentru orice firmă privată din România să funcționeze ani în șir fără să plătească niciun ban la stat”. „Cetățenilor cărora Realitatea le plânge, zi de zi, de milă le sunt poprite salariile și sunt hărțuiți în instanță dacă au datorii la stat. Ce nu pot să facă cetățenii obișnuiți, poate să facă Realitatea Media. Realitatea Media nu plătește absolut nimic”, este de părere Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice. (Ion Alexandru)