x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rechizitoriu - Negot cu arme in Palatul Victoria

Rechizitoriu - Negot cu arme in Palatul Victoria

de Violeta Fotache    |    12 Mai 2006   •   00:00
Rechizitoriu - Negot cu arme in Palatul Victoria

Jurnalul National a intrat in posesia rechizitoriului prin care fostul sef al Secretariatului General al Guvernu-lui, senatorul Serban Mihailescu, a fost trimis in judecata la Instanta Suprema. In actul de sesizare se regasesc unele dintre cele mai importante aspecte denuntate de detinutul Fanel Pavalache.

Jurnalul National a intrat in posesia rechizitoriului prin care fostul sef al Secretariatului General al Guvernului, senatorul Serban Mihailescu, a fost trimis in judecata la Instanta Suprema. In actul de sesizare se regasesc unele dintre cele mai importante aspecte denuntate de detinutul Fanel Pavalache.

Ancheta procurorilor DNA in cazul senatorului PSD Serban Mihailescu a pornit de la denuntul facut de fostul sau consilier personal Fanel Pavalache, dupa ce acesta a fost condamnat pentru fapte de coruptie. Detinut in Penitenciarul Rahova, la data de 13 martie 2005, el a sesizat DNA, spunand ca detine date si informatii referitoare la "infractiuni de inalta coruptie comise de fosta conducere a PSD, precum si de inalti demnitari, in frunte cu fostul presedinte al PSD si fostul prim-ministru Adrian Nastase". Colaborarea cu organele de ancheta i-ar putea aduce o reducere substantiala a pedepsei, potrivit legii. DNA a avut nevoie de 11 luni pentru a-l cita pe Pavalache sa-si scrie denuntul.

POVESTIREA. L-a cunoscut pe senator in vara anului 2000, prin intermediul unui vechi prieten, avocatul Alexe Costache Ivanov, fost presedinte al Sectiei Civile a Instantei Supreme. Pavalache dorea sa obtina sprijin politic, "fara de care firmele sale nu aveau nici o sansa de a supravietui in Romania". Intalnirea dintre cei trei ar fi avut loc la Camera Deputatilor, in biroul fostului prim-ministru Adrian Nastase. In aceasta imprejurare, Serban Mihailescu "i-a cerut denuntatorului sa sponsorizeze PDSR pentru a primi sprijin politic, asigurandu-l totodata ca, dupa preluarea puterii, va fi numit intr-o functie importanta in Guvern", se arata in rechizitoriu.

PRETUL PLATIT. In septembrie 2000, Pavalache spune ca s-a dus la Camera Deputatilor, unde "i-a dat lui Mihailescu un miliard de lei", suma "expres ceruta de acesta ca fiind pretul sprijinului politic". Dupa castigarea alegerilor de catre PDSR, Pavalache a fost chemat de senator, la data de 27 decembrie 2000, la Restaurantul "Doina". Acolo, seful SGG i-ar fi spus ca "va face parte, alaturi de el si de Octav Cozmanca, din echipa lui Adrian Nastase. La scurt timp, Pavalache a fost numit consilier personal al sefului SGG si a fost instalat intr-o incapere aflata intre birourile celor doi. Din acel moment, pentru a-si mentine functia, el a fost nevoit sa dea si "a dat lui Adrian Nastase, la cererea si prin intermediul lui Mihailescu, diverse obiecte de valoare, cum ar fi: tablouri ale unor pictori celebri, statui si statuete de mare valoare si 11 arme de vanatoare".

DESPRE ARME. Acordul sefului SGG pentru cumpararea armelor de la Magazinul "Top Gun" a fost dat in curtea Palatului Victoria, in luna martie 2002. Seful SGG i-a spus denuntatorului ca "doreste sa examineze personal armele si de aceea trebuie expuse de vanzatorii de la magazin la Palatul Victoria". Tot Mihailescu ar fi aprobat intrarea masinii cu arme in curtea interioara a Palatului, unde a si coborat din birou pentru a le examina. Martorii spun insa ca Mihailescu si Pavalache "nu pareau a fi cunoscatori" si ca observatia armelor a fost mai mult una "estetica" decat tehnica. Ei spun ca, la final, seful SGG i-a spus lui Pavalache: "Bine ma, ia-le!".

Peste cateva zile, Pavalache a cumparat sase arme de vanatoare pe care le-a dat lui Paunescu Mitulescu Gheorghe Eugeniu, care la randul lui le-a dus la sediul asociatiei. Paunescu fusese desemnat de Marin Bucur, "patronul" Restaurantului "Capsa" si presedinte al AVPS Cerbul, sa se ocupe de obtinerea autorizatiilor necesare. Paunescu are calitate de martor in acest dosar, Marin Bucur fiind insa coinculpat pentru faptul ca a ajutat la "disimularea" faptei de coruptie. De la sediul asociatiei, armele au fost transportate, "la cererea" lui Mihailescu, in vila protocol nr. 5 din Snagov, apartinand RAAPPS, utilizata ocazional de seful SGG si de Octav Cozmanca, martor si el in aceasta speta. Alte trei arme au fost cumparate peste o luna si au luat calea celor dintai.

PROCES. Serban Mihailescu pledeaza nevinovat

PEDEAPSA. Denuntatorul a mai spus procurorilor DNA ca, dupa ce a livrat primele arme de vanatoare, relatiile cu seful lui s-au deteriorat. Serban Mihailescu ar fi fost nemultumit, deoarece Pavalache "nu ar fi solutionat cererea la timp, iar armele nu se ridicau la pretentiile celui care le-a solicitat". In consecinta, consilierul ar fi fost mutat, "la cererea expresa" a lui Serban Mihailescu, intr-un birou mult mai mic de la un etaj inferior. Pavalache a mai istorisit ca, intre cele doua livrari de arme, el ar fi fost chiar retrogradat de la rangul de consilier personal al ministrului la simpla calitate de expert SGG. Din verificarile DNA a rezultat faptul ca Pavalache a fost instalat intr-unul dintre birourile Palatului Victoria (sediul Guvernului Romaniei) in cursul lunii ianuarie 2001, in calitate de consilier personal, "prin grija" lui Serban Mihailescu. Oficial el a fost insa numit abia in luna octombrie, ziua 15. Noua luni a lucrat fara a primi insa vreun salariu. Procurorii spun ca imediat dupa aceasta numire, la data de 22 octombrie 2001, pe cand Pavalache se afla in vizita la Serban Mihailescu (vila 5 Snagov), acesta din urma i-ar fi cerut sa cumpere "un numar cat mai mare de arme de vanatoare performante, pentru a le folosi in cadrul unor vanatori organizate cu diferite oficialitati".

URME. Anchetatorii au mai stabilit ca rastelul metalic in care au fost tinute armele la vila de protocol a fost comandat de catre Serban Mihailescu reprezentantilor RAAPPS. In octombrie 2002, imediat dupa arestarea lui Pavalache, "anticipand posibilitatea inceperii de catre organele competente a unor cercetari vizand modul in care a intrat in posesia celor noua arme de vanatoare", Serban Mihailescu "a efectuat demersuri pentru «stergerea urmelor» faptei de coruptie, cat si a celei de detinere fara autorizatie a armelor". El l-a contactat pe Marin Bucur si i-a cerut sa-i dea dispozitie lui Paunescu sa ridice armele si sa le duca la sediul AVPS Cerbul, spun anchetatorii. Apoi au fost intocmite dispozitii de plata din care sa reiasa achizitionarea armelor de catre asociatie. Rastelul a fost scos din vila de ingrijitoare si de familia ei. Totul s-a facut la ordinul dat de Mihailescu, prin intermediul sotiei sale, Doina, se mai arata in rechizitoriu. Ingrijitoarea Anica Moise a fost indepartata apoi de la vila 5, in urma demersurilor facute de familiile Mihailescu si Cozmanca, se arata in rechizitoriu. Femeia ar fi fost acuzata de disparitia din vila a unor obiecte de imbracaminte. Ingrijitoarea care i-a luat locul a gasit rastelul intr-o anexa a vilei si l-a mutat intr-un garaj din lemn, unde a ramas pana in 11 martie 2006, cand, din dispozitia sotiei lui Mihailescu, a fost luat si abandonat pe un teren agricol din afara localitatii Snagov. Actiunea a fost observata de un agent de paza si s-a petrecut in toiul unei petreceri la vila. Cu zece zile mai inainte, DNA declansase cercetari pentru identificarea locului in care au fost depozitate armele de vanatoare. Procesul va incepe la Instanta Suprema la data de 8 iunie.

APARARE
"Sunt nevinovat. Nu am primit nici un fel de arme de vanatoare de la Fanel Pavalache si nu am detinut sub nici o forma arme de vanatoare in perioada mentionata. Denuntul lui este bazat pe sentimente de frustrare, pentru ca a fost condamnat"
Serban Mihailescu
inculpat
LOGICA
"Ar fi fost un comportament iresponsabil la acea vreme, cand aveam calitatea de ministru al Guvernului Romaniei, sa solicit drept mita niste arme de vanatoare, iar dupa aceea sa le depozitez intr-un loc aproape public"
Serban Mihailescu
inculpat
×
Subiecte în articol: special serban vănătoare vila arme pavalache