x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special RECORD ABSOLUT de creştere a şomajului în judeţul fostului ministru al Muncii Botiş, demis din cauza firmei familiale de combatere a şomajului

RECORD ABSOLUT de creştere a şomajului în judeţul fostului ministru al Muncii Botiş, demis din cauza firmei familiale de combatere a şomajului

de Robert Veress    |    24 Feb 2012   •   11:16
RECORD ABSOLUT de creştere a şomajului în judeţul fostului ministru al Muncii Botiş, demis din cauza firmei familiale de combatere a şomajului

Bistrita-Nasaud era, in decembrie 2008, judetul cu cel mai mic numar de someri – 3.614 (exceptie face doar micro-judetul Ilfov, cu 2.098 de someri). Pana in decembrie 2011, insa, numarul somerilor aproape s-a dublat, ajungand la 6.541. Mai exact, cresterea este de 81% si este record absolut pe tara.

Pe locul doi, in privinta procentului de crestere a numarului de someri este, la mare distanta, Satu Mare, cu 53%, urmat de Prahova – 41,78%, Sibiu si Buzau – 38%.

Bistrita-Nasaud este judetul de bastina al fostului ministru al Muncii, Ioan-Nelu Botis, actualmente deputat, membru in Comisia de Munca si Protectie Sociala. Botis a fost fortat sa demisioneze in aprilie 2011, dupa ce Agentia Nationala de Integritate a solicitat DNA cercetarea sa pentru infractiunea de conflict de interese.

Sa ne amintim: pe 28 septembrie 2010, la nicio luna dupa ce fusese numit ministru Botis, subordonatii sai aproba finantarea cu 500.000 de euro a proiectului 'Sansa la demnitate', realizat de asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita, pe care tot el o infiintase, in anul 2007, cand era director executiv al Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Bistrita Nasaud, cu scopul combaterii somajului. Precizarea legata de anul infiintarii este importanta, mai ales daca suprapunem perioada de activitate a asociatiei cu evolutia somajului in perioada respectiva. Ligia Botis, sotia ministrului, a castigat 8.400 lei pe luna in cadrul proiectului 'Sansa la demnitate'. Proiectul a fost finantat din bani europeni, in cadrul POS-DRU – Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, de 3,5 miliarde de euro, care tocmai a fost intrerupt de Comisia Europeana, pentru management defectuos.

In perioada 2005-2008 (cand, repetam, Botis era seful AJOFM) Ligia Botis a detinut un pachet de actiuni la o firma de recalificare profesionala. Este vorba de Centrul de Angajare si Recalificare Eurotehnologic SRL, unde co-actionar era Ana Botis, mama sefului AJOFM – viitor ministru al Muncii, care mama a debutat astfel in afaceri la varsta de 60 de ani. Ligia Botis a mai detinut actiuni la Euroactiv Job SRL, companie care se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate.

Ca si Centrul de Angajare si Recalificare Eurotehnologic, Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita isi are sediul intr-un imobil detinut de familia Botis. Un consilier personal si o fosta sefa de cabinet a lui Ioan Botis au fost implicati si ei, direct, in afacere. Indirect, prin firmele care au facut parte din asociatie, au fost implicati primarul Bistritei, Teodor Cretu (PSD) si presedintele organizatiei locale a PDL, Calin Cretu.

Dupa ce aceste informatii si altele au fost dezvaluite de presa, Ligia Botis s-a retras din Parteneriat Euroactiv, Botis si-a pierdut functia, iar finantarea pentru proiectul 'Sansa la demnitate'a fost anulata.

Lucrurile s-au oprit, insa, aici. DNA nu a dat curs cererii ANI in ce-l priveste pe Botis, care nu are, in prezent, un dosar penal si isi vede de functia de deputat, membru al Comisiei de Munca si Protectie Sociala.

Sa revenim la datele legate de somaj si care, veti vedea, au relevanta, intrucat pun cazul judetului Bistrita-Nasaud intr-un context interesant.

Avem aproape o jumatate de milion de someri: numarul somerilor din Romania a crescut cu 57.572 in trei ani, in intervalul decembrie 2008 – decembrie 2011, ajungand la 461.013, se arata intr-o analiza Econtext.

Insa nu in toate judetele somajul a crescut. Exista sase judete in care somajul s-a redus, chiar in vreme de criza! E vorba de Hunedoara, care avea cu 2.671 de someri mai putini in decembrie 2011, fata de decembrie 2008. Apoi Vaslui – reducere 1.377, Caras Severin – 959, Iasi – 881, Harghita – 84 si Mehedinti – 56.

Asadar, se poate. Se poate ca, utilizand cu buna credinta si profesionalism resursele POSDRU sa ai rezultate concrete.

Citeste aici mai multe despre evolutia somajului in perioada 2008 - 2011

×