x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reguli pentru campania prezidențială. Candidații pot cheltui, legal, până la 16,2 milioane de euro, fiecare

Reguli pentru campania prezidențială. Candidații pot cheltui, legal, până la 16,2 milioane de euro, fiecare

de Ion Alexandru    |    26 Mar 2025   •   07:20
Reguli pentru campania prezidențială. Candidații pot cheltui, legal, până la 16,2 milioane de euro, fiecare

Bătălia pentru Cotroceni vine cu o serie de restricții. De la cine nu se pot primi donații, cine nu poate contribui financiar și pe ce nu se pot cheltui banii

81.000.000 de lei este suma maximă, reglementată, conform Ghidului finanțării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, aprobat de Autoritatea Electorală Permanentă, pe care o poate obține și o poate cheltui un singur candidat înscris în cursa pentru Palatul Cotroceni. Toate donațiile, care pot proveni numai de la persoane fizice, trebuie să fie obligatoriu în bani, nu se permit prestări servicii cu titlu gratuit și, dacă sunt mai mari de 40.500 de lei, se primesc numai prin virament bancar. Candidații la alegerile prezidențiale nu au voie să-și producă materialele de propagandă electorală în regie proprie. De asemenea, nu mai pot fi date drept cadou alegătorilor sacoșe, pungi, pixuri, brichete, umbrele, căciuli, șepci sau tricouri.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat, printr-o hotărâre adoptată în data de 21 martie 2025, Ghidul finanțării campaniei electorale la alegerile pentru președintele României din datele de 4 și 18 mai 2025. Conform acestui ghid, care are putere de lege, limita maximă a contribuțiilor pentru campania electorală este de 20.000 de salarii de bază minime brute pe țară pentru fiecare candidat la funcția de președinte al României. Valoarea salariului de bază minim pe țară avută în vedere la determinarea limitei maxime a contribuțiilor electorale pentru campania electorală este de 4.050 de lei. 

Ca atare, valoarea maximă a contribuțiilor pentru campania electorală desfășurată de un competitor electoral este stabilită la… 81.000.000 de lei, adică la 16,2 milioane de euro. Cumulate, contribuțiile electorale depuse de un partid politic, o alianță politică sau o organizație a cetățenilor aparținând minorităților naționale, dar și contribuțiile depuse de candidații propuși de către acestea nu pot depăși această limită maximă.

Ghidul mai prevede că pentru campania electorală prezidențială contribuțiile pot fi depuse în conturile bancare notificate Autorității Electorale Permanente numai până la data încheierii campaniei electorale, respectiv până la data de 3 mai 2025, la ora 7.00.

Nu pot fi donate produse sau servicii

În acest sens, ghidul citat prevede că este interzisă finanțarea, în orice mod a campaniei electorale de către o autoritate publică, instituție publică, regie autonomă, companie națională, societate națională ori instituție de credit la care sunt acționari majoritari statul sau unități administrativ-teritoriale ori de către societăți care desfășoară activități finanțate din fonduri publice.

Finanțarea, în orice mod, a campaniei electorale de către sindicate, culte religioase, asociații ori fundații de naționalitate română sau de altă naționalitate decât cea română este, de asemenea, interzisă, conform legii. 

Totodată, este interzisă, conform legii, finanțarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, din partea unor persoane fizice care nu au cetățenia română sau a unor persoane juridice de altă naționalitate decât cea română, cu excepția persoanelor fizice cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar. Mai mult, este interzisă, conform legii, primirea de donații pentru campania electorală de către candidați din partea unor persoane juridice sau a unor persoane fizice care nu au cetățenia română, cu excepția celor primite din partea cetățenilor statelor membre ale UE care au domiciliul în România și dețin calitatea de membru al partidului politic la a cărui campanie electorală contribuie financiar. Nu se pot primi donații care au alt obiect decât sume de bani și nu pot fi acceptate servicii prestate cu titlu gratuit pentru finanțarea campaniei electorale.

Candidatul trebuie să veridice donatorul și proveniența banilor

Mai departe, ghidul adoptat reglementează și alte situații, cum ar fi aceea a contribuțiilor candidaților pentru campania electorală care pot proveni exclusiv din veniturile proprii ale acestora, din donații primite de la persoane fizice și din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții de credit. Candidații pot contribui la campania electorală proprie cu aceste fonduri, până la limita sumei de 81 de milioane de lei, echivalentul valorii a 20.000 de salarii de bază minime brute pe țară.

Contribuțiile pentru campania electorală se depun sau se virează în conturile bancare deținute pentru campania electorală numai de candidați sau de mandatarul financiar împuternicit de candidat în acest sens și numai între data rămânerii definitive a candidaturilor și data încheierii campaniei electorale.

Donațiile trebuie să fie primite doar de la persoane fizice, iar o donație nu poate depăși suma de 810.000 de lei. Donațiile cu o valoare mai mare de 40.500 de lei pot fi primite de candidați numai prin conturile bancare proprii. Pentru donațiile care au o valoare mai mică de 25.000 de lei se încheie un înscris autentic. În cazul în care candidatul primește mai multe donații de la aceeași persoană fizică, iar valoarea totală a acestora depășește zece salarii de bază minime brute pe țară, vor fi încasate doar prin intermediul conturilor bancare. La acceptarea donațiilor, candidatul trebuie să verifice și să înregistreze identitatea donatorilor și proveniența sumelor care fac obiectul donației.

În turul doi, pragurile financiare se reduc la jumătate

În legătură cu cheltuielile electorale, Ghidul prevede către acestea trebuie să provină numai din contribuții ale candidaților sau ale formațiunilor politice, să fie angajate numai cu viza prealabilă a mandatarului financiar coordonator, să se încadreze în limita maximă de 81 de milioane de lei și să fie efectuate numai pentru promovarea candidaților și a programelor electorale proprii.

De asemenea, cheltuielile electorale pot fi efectuate numai prin virament bancar, din conturile bancare deschise pentru campania electorală, notificate, în prealabil, la AEP. În termen de cel mult trei zile lucrătoare de la data angajării cheltuielii de către competitorul electoral, mandatarul financiar coordonator trebuie să aducă la cunoștința AEP valoarea și destinația acesteia.

În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, limita contribuțiilor electorale și a cheltuielilor electorale se reduce la jumătate. Cheltuielile electorale și documentele justificative aferente acestora trebuie să fie efectuate, respectiv întocmite, numai în perioada campaniei electorale aferente fiecărui tur de scrutin.

S-a terminat cu gălețile, uleiul, pixurile și șepcile electorale

În același ghid se mai prevede faptul că competitorii electorali nu pot produce materiale publicitare politice și materiale de propagandă electorală în regie proprie.

În campania electorală, candidaților le este interzisă efectuarea de cheltuieli în legătură cu obținerea, darea sau distribuirea către alegători, în mod direct sau indirect, a măștilor, a dezinfectanților, a odorizantelor auto, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, a gecilor, a fularelor, a sacoșelor, a pungilor, a umbrelelor, a găleților, a brichetelor, a chibriturilor, a produselor alimentare, a produselor alcoolice, a țigărilor și a altor produse din tutun, a calendarelor bisericești și a altor asemenea produse, precum și a altor bunuri oferite cu scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anume candidat.

×