x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reîntîlnire de suflet şi adevăr

Reîntîlnire de suflet şi adevăr

de Anca Alexe    |    10 Aug 2008   •   00:00
Reîntîlnire de suflet şi adevăr

PAUL SCHUSTER-STEIN  ●  După 50 de ani, din nou la Cluj
I-a strîns mîna marelui Lucian Blaga. L-a avut ca profesor pe consacratul filosof D.D. Roşca. Paul Schuster Stein nu a renunţat niciodată însă la locul de care aparţine: Dacia, un pitoresc sat din Ardeal.



PAUL SCHUSTER-STEIN  ●  După 50 de ani, din nou la Cluj
I-a strîns mîna marelui Lucian Blaga. L-a avut ca profesor pe consacratul filosof D.D. Roşca. Paul Schuster Stein nu a renunţat niciodată însă la locul de care aparţine: Dacia, un pitoresc sat din Ardeal.


Îşi aminteşte cu drag de anii studenţiei. O perioadă în care a avut parte de recunoaştere şi căl-dură din partea tuturor celor cu care a colaborat. Calităţile sale au izvorît din învăţămintele unor oameni de seamă: Lucian Blaga şi D.D. Roşca. "Îmi amintesc primul moment în care i-am strîns mîna lui Blaga. Am simţit nu doar emoţie, dar şi mîndrie. Mi-a dat curaj şi m-a determinat să-mi doresc tot ce e mai bun în lume, să-mi doresc să lupt pentru dreptate şi adevăr. Mi-a fost prieten şi îndrumător. La sărbătorirea a 90 de ani de la naşterea poetului şi filosofului Lucian Blaga, am publicat în revista Volk und Kultur, numărul 5, din 1985, un articol în limba germană dedicat vieţii şi operei maestrului", mărturiseşte Paul Schuster.

DOI URIAŞI. Pe profesorul D.D. Roşca l-a întîlnit la cursul de logică juridică. Atunci cînd filosoful a aflat că are în grupă un elev care ştie foarte bine limba germană, l-a iniţiat în operele lui Hegel, fiind cunoscut că D.D. Roşca a tradus două treimi din întreaga operă a marelui filosof german. "Nu voi uita niciodată cînd, la sărbătorirea a 200 de ani ai acestui filosof, D.D. Roşca a venit personal la Bucureşti să ţină o conferinţă despre Hegel. Am fost prezentat profesorului de cel care era asistent în acei ani, Titus Mocanu. M-a bucurat faptul că m-a recunoscut imediat şi m-a îmbrăţişat. Astfel, la centenarul naşterii filosofului român am publicat, la 21 februarie 1995, în ziarul cotidian Allgemeine Deutsche Zeitung, în limba germană, articolul Filosofia demnităţii umane.

Le datorez foarte multe acestor doi uriaşi. Prin intermediul lor am început, în 1970, să scriu şi eu despre Hegel şi Kant.

Un alt profesor pe care îl admir este Constantin Stegăroiu. Dînsul m-a încurajat şi mai mult să aprofundez filosofia Kantiană. Acum... vremea a trecut! Fără să-mi dau seama, iată că s-au împlinit 50 de ani de la terminarea facultăţii. Ne-am întîlnit, aproape toţi cei care am constituit o grupă în cadrul Universităţii Babeş, la Cluj-Napoca. Am primit şi o diplomă de supravieţuire din partea comitetului de organizare pentru sărbătorirea a 50 de ani de la Absolvirea Facultăţii de Drept din Cluj. Am ţinut şi un discurs acolo, alături de foştii mei colegi pe care i-am revăzut cu plăcere", povesteşte Paul Schuster.

MESAJ. Dintre profesorii pe care i-a avut Paul Schuster la Drept Roman şi Teoria Generală a Statului şi Dreptului se află şi profesorul Vladimir Hanga. Dînsul nu a putut să ia parte la întîlnirea de 50 de ani şi a trimis un mesaj intitulat: "Dragii mei studenţi de odinioară şi actuali colaboratori", în care rosteşte: "Mi-aţi uşurat inima mea de dascăl cu ochii voştri, care urmăreau cu deplină înţelegere cuvintele pe care le rosteam. S-a dovedit astfel că profesorul este colaboratorul celor pe care-i pregăteşte, căci ceea ce spune el este consecinţa atitudinii celor care-l ascultă.

Spiritualitatea unui curs este sinteza expunerii maestrului şi a înţelegerii pe care o manifestă studenţii, iar examenele, sinteza unor rezultate obţinute în egală măsură de dascăl şi de învăţăceii săi.

V-am dăruit ceea ce am avut mai bun, iar voi aţi asimilat dogmei unei discipline care, creată de strămoşii noştri romani, a devenit în cursul istoriei o normă de comportament general.

Ceea ce aţi studiat la dreptul roman este azi temelia dreptului comunitar european care actualizează principiul de «a trăi» în cinste (honeste vivere), «a nu vătăma pe altul» (alterum non laedere), «a da fiecăruia ceea ce i se cuvine» (suum cuique tribuere).
Sînt sigur că prin munca voastră veţi contribui şi pe mai departe la crearea dreptului european, un adevărat «drept al popoarelor» (ius gentium), care prin mondializare se va aplica oriunde şi oricînd în Europa.

Vă mulţumesc cu drag atît pentru trecut, cît şi pentru viitor... Profesorul vostru, Vl. Hanga".

SFÎNTUL LĂCAŞ. Lupta pentru dreptate şi adevăr l-a ţinut aproape de satul în care a crescut. Deşi aparţine de altă religie, Paul Schuster contribuie la ridicarea Bisericii Ortodoxe din Dacia. Pentru aportul său, Arhiepiscopia Ortodoxă Română – Sibiu i-a trimis o scrisoare de mulţumire: "Cum Dumnezeu lucrează în lume prin «Vase alese ale sale», i-a îndreptat paşii prin acest sat, cu venituri modeste, domnului Paul Schuster din Dacia, judeţul Braşov, fost expert la Consiliul Legislativ. Paradoxul este aici că domnul Paul Schuster nu a fost de religie ortodoxă şi totuşi a acordat un sprijin maxim la ridicarea acestui locaş. Prin urmare, a fost «Vasul Ales» al Mîntuitorului, fiind angajat în slujba Bisericii şi a comunităţii (...)".

Paul Schuster Stein e hotărît să sprijine Biserica cu dragă inimă.


"Îmi amintesc primul moment în care i-am strîns mîna lui Blaga. Am simţit nu doar emoţie, dar şi mîndrie. Mi-a dat curaj şi m-a determinat să-mi doresc tot ce e mai bun în lume, să-mi doresc să lupt pentru dreptate şi adevăr. Mi-a fost prieten şi îndrumător"
Paul Schuster-Stein

×
Subiecte în articol: paul schuster