x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Religia mai presus decât viaţa?! Când libertatea de conştiinţă a pacientului "leagă" mâinile salvatoare ale medicilor

Religia mai presus decât viaţa?! Când libertatea de conştiinţă a pacientului "leagă" mâinile salvatoare ale medicilor

de Aniela Nine    |    06 Oct 2011   •   21:00
Religia mai presus decât viaţa?! Când libertatea de conştiinţă a pacientului "leagă" mâinile salvatoare ale medicilor

O tanara de 30 de ani, victima a unui accident rutier, a murit acum cateva zile la Spitalul de Urgenta din Baia Mare, dupa ce familia sa a refuzat transfuzia de sange, invocand convingerile religioase. Adepti ai cultului "Martorii lui Iehova", parintii tinerei au acceptat doar interventia chirurgi­cala, dar nu si procedura de transfu­zie sangvinica, caci regulile cultului nu permit membrilor astfel de tra­ta­mente. Legea drepturilor pacientului are prevederi care dau dreptul pa­­­ci­entului de a fi informat asupra starii sale de sanatate si a inter­ven­ti­i­lor medi­ca­le propuse si de a refuza sau opri anu­mite interventii medi­ca­le.

Optiunea adeptilor cultului res­pec­tiv se justifica prin porunca din ve­chiul testament de a nu "manca" san­ge, caci "viata oricarui trup este san­gele lui: oricine va manca din el va fi nimicit". Pornind de aici, adeptii cul­tului considera ca "introducerea" de sange in organism prin transfuzie este echivalenta cu "mancatul" de san­ge, astfel ca, pentru a nu incalca aceas­ta porunca, parintii tinerei au pro­curat o substanta, eritropoetina, cu rol in formarea sangelui, ale carei efecte erau cuantificabile insa pe termen mai lung. Fiica lor nu a mai reusit sa fie salvata.

Pana cand medicii de la Spitalul din Baia Mare, unde a murit tanara de 30 de ani, vor stabili in urma unei anchete ce influenta a avut neefectuarea transfuziilor de sange in producerea decesului, un deputat PDL vrea sa rezolve problema legislativ si lucreaza la o initiativa legislativa care lasa mana libera medicilor, in cazul in care pacientul nu isi poate exprima vointa, sa decida orice procedura medicala considera necesara. "Ideea e ca o persoana din familia ramasa, atunci cand pacientul nu poate consimti, sa nu poata sa-si mai dea acordul si sa fie mai presus de decizia cadrului medical daca medicii spun ca acea persoana poate fi salvata. Medicii trebuie sa decida ce si cum trebuie facut", spune pentru Jurnalul National Alin Popoviciu, deputat PDL.

"E o lege care da dreptul la viata, in cazul persoanelor care sunt in coma nu poti lasa familia sa se exprime si sa omoare un om", isi apara Popoviciu ideea. El spune ca a mai discutat si cu alti medici, si ca acestia i-au apreciat ideea, caci unii dintre ei ar mai fi avut astfel de pro­bleme. Intrebat despre existenta unor de­claratii scrise prin care adeptii cultului isi exprima vointa si despre liber­ta­tea religioasa, Popoviciu spune ca, "daca faci parte dintr-un astfel de cult, semnezi orice, dar nu stii ce ti se poa­te intampla. Pe patul de spital nu stiu cati ar mai semna asa ceva. Cand esti intre viata si moarte, daca pui sa alea­ga intre cult si viata, cred ca 90% din­­tre ei ar alege viata". Despre ce efect va avea o astfel de initiativa asu­pra adeptilor acestui cult in particular, Popoviciu spune simplu: "E trea­ba lor ce cred, trebuie sa se supuna le­gi­­lor, daca nu le convine sa se mute in alta tara".

"Initiatorul nu cunoaste nici etica, nici legislatia internationala", ras­pun­de ideii lui Popoviciu presedintele Co­legiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae. "Progresul relatiei din­tre medic si pacient inseamna si autonomia pacientului. Iar consim­ta­mantul pacientului face parte din aceasta autonomie. Din punct de ve­dere juridic, dreptul la viata este un drept personal, opozabil tuturor. Me­di­cul trebuie sa se adapteze la situatie si sa aiba capacitatea de a persuada familia pentru a o convinge pentru anumite acte medicale. In cazul de la Baia Mare, s-a tinut cont de libertatea de constiinta, in toata legislatia internationala medicul trebuie sa respecte pacientul, indiferent de re­li­gie. Daca este o decizie luata in cu­nos­tinta de cauza, medicul nu poate ac­ti­ona impotriva acordului pacientului sau al apartinatorilor, trebuie sa utilizeze alte manevre pentru a sal­va pacientul", explica profesorul As­ta­ras­toae pentru Jurnalul National.

Cat priveste optiunea adeptilor cultului Martorii lui Iehova, Astarastoae spune ca in SUA comunitatea respectiva a dezvoltat medicina ne­san­ge­ran­da, elaborand diferite tehnici in acest scop. "In aceasta criza de sange, pen­tru a inlocui transfuziile de sange, aces­te tehnici ar trebui preluate", cre­de profesorul Astarastaoe. Despre pro­pu­nerea legislativa, presedintele Co­legiului Medicilor spune ca este "o incercare de intoarcere in Evul Me­diu tarziu". "A interzice libertatea de constiinta ar fi ca si cum am spune ca Brancoveanu nu era normal ca a ales sa moara cand putea su­pra­vie­tui", concluzioneaza profesorul Vasile Astarastoae.

Libertatea de constiinta este un drept fundamental al omului, preci­zat in Constitutie la articolul 29, dar si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. "Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea cre­dintelor religioase nu pot fi in­gra­dite sub nici o forma. Nimeni nu poa­te fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale" (Cons­ti­tu­tie). Si in legea privind li­ber­tatea religioasa si regimul general al cultelor se vor­beste despre ga­ran­ta­rea dreptului la constiinta si libertate religioasa, care este definita ca drep­tul oricarei per­soane de a avea sau adopta orice re­ligie, de a si-o ma­ni­festa individu­al sau colectiv, in public sau particular, prin practicile si ri­turile specifice cultului. Alineatul 2 al aceluiasi articol prevede ca "li­bertatea de a-si ma­ni­­­festa credinta religioasa nu poate face obiectul altor restrangeri decat al celor care sunt prevazute de lege si constituie masuri necesare intr-o so­ci­e­tate democratica pentru securita­tea publica, protectia ordinii, a sa­na­ta­tii sau a moralei publice ori pentru protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului".
Organizatia "Martorii lui Iehova" a fost interzisa in perioada comunista, dar, in 2003, a fost recunoscuta ca fiind cult religios crestin.

×