x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Remember la "Procesul lui Patrascanu"

Remember la "Procesul lui Patrascanu"

13 Mar 2004   •   00:00
Remember la "Procesul lui Patrascanu"

Un document zguduitor din arhiva inchisorilor comuniste. Un condamnat descrie farsa judiciara.

In zilele de 6-14 aprilie 1954, Colegiul Militar al Tribunalului Sprem al Republicii Populare Romane a judecat "procesul grupului de spioni si complotisti in frunte cu L. Patrascanu". Sentinta care s-a dat este de acum bine cunoscuta: doua condamnari la moarte (Lucretiu Patrascanu, Remus Kofler), trei condamnari la munca silnica pe viata (Herbert Zilber, Alexandru Stefanescu, Emil Calmanovici) si alte sase condamnari variind intre 15 si 8 ani de munca silnica.

Despre unul din condamnatii la munca silnica pe viata se spune in Actul de acuzare nr. 3/1954:

"7. Emil Calmanovici, nascut la 4 martie 1896, in orasul Piatra-Neamt, de nationalitate evreu, cetatean roman, casatorit, avand un copil, de origine sociala burgheza, de profesiune antreprenor, cu ultimul domiciliu in Bucuresti, Str. Popa Sapca nr. 4, se face vinovat de:

  • a) Crima contra pacii, prev. si ped. de art. 2, lit. 2 din Legea nr. 29/1947, cu modificarile ei ulterioare, deoarece ca agent al serviciului de spionaj englez a desfasurat o activitate de paralizare a actiunilor PCR in lupta contra fascismului si a razboiului imperialist si de destramare din interior a partidului in scopul sprijinirii razboiului antisovietic.
  • b) Crima de inalta tradare, prev. si ped. de art. 191 CP, deoarece, dupa 23 august 1944, a furnizat serviciului de spionaj englez informatii cu caracter secret privind securitatea statului roman".

Se recunoaste, de asemenea, ca in timpul desfasurarii simulacrului de proces, patru acuzati nau recunoscut plasmuirile confectionate in Biroul Politic al CC al PMR si in incaperile Securitatii. Acestia au fost: Lucretiu Patrascanu, Remus Kofler, Alexandru Stefanescu si Emil Calmanovici. Cel din urma, in primii ani de detentie, a incercat cu disperare sa-si demonstreze nevinovatia. Drept raspuns la demersurile "vietasului", organele opresive l-au tot santajat si pacalit, pana cand Calmanovici a recurs la greva foamei ce i-a cauzat moartea in penitenciar, la 12 martie 1956.

Intre modalitatile prin care Emil Calmanovici a incercat sa-si dovedeasca nevinovatia intr-o inscenare judiciara sinistra a fost aceea a trimiterii prin "binevoitori" a unor scrisori familiei si apropiatilor sai. Prezentam in cele ce urmeaza doua documente de arhiva - o scrisoare catre prieteni prin care ii sfatuieste cum sa procedeze cu cea de-a doua scrisoare - memoriu-manifest, pentru a ajunge in mainile membrilor CC al PMR.

De prisos sa spunem ca aceste scrisori n-au ajuns vreodata la destinatari, ci au fost inserate in dosarul penal de Securitate al lui Calmanovici - spre a-l afunda si mai mult in temnita, in neant...

Prima scrisoare

Tov. Herstein Emil
Bd. Dacia 54
In lipsa la Cuta o chemi la Lena
Draga Guzu (ing. Heratcin) sau in lipsa la Cuta

Sa-ti fac o introducere? Sa-ti vorbesc despre prietenia noastra? Sa amintesc convorbirea din Parcul Ioanid cand spuneam ca nici Dej nu m-ar putea face sa semnez o minciuna? Intre timp am semnat sute de crime "comise" de mine in complicitate cu Patrascanu, Kofler si Stefanescu. Cine a putut banui ca unui cinstit care a servit partidul, asa cum l-am servit, i s-a pregatit un astfel de deznodamant. Vremuri mari, oameni mici.

Iti cer o mobilizare serioasa, multa atentie, treaba nu e grea, nici periculoasa, daca esti cu mintea agera si gandesti mult si bine.

1) Descifrezi si transcrii la masina biletul - stimate tovarase, sau eventual te duci cu el la Cuta, care-l citeste si, impreuna cu tine, il definitiveaza. A se consulta pentru date: Enciclopedia Brockhaus, ind. lexicon (Berlin), Enciclopedia sovietica sau Kaner pentru incendiul Reistagului.

E bine Cuta sa gandeasca o zi-doua la problema.

Scrisoarea este gandita ca trimisa de un om liber, membru de partid in legatura cu inca cativa.

Deci nu stiu nimic din lucrurile pe care nu le-au aflat din presa, de la un avocat din cei care au fost la proces, de la martori. Din cunoasterea directa a oamenilor din proces.

Este adresata fiecarui membru al CC, individual, pe adresa lui de acasa, a locului de munca sau la CC.

Pentru acestea, trebuie plicuri variate si adrese scrise variat. Coca, fara sa stie despre ce este vorba, poate sa ajute la procurarea numerelor membrilor CC sau Biru. Eventual ii spuneti. Socot necesar ca voi sa nu aveti nimic cu aceasta chestie din punct de vedere tehnic. Harsteta cu Aspasia s-o faca. Caci se poate sa se vina la voi pentru a sonda daca stiti ceva despre aceasta. Egor si Rica pot furniza numele membrilor CC.

Lui DEJ si PARVULESCU nu se trimite, lui BODNARAS, cu o zi intarziere (acasa Bd. Jdanov), lui SORIN TOMA la "Scanteia", SALAJAN seful M. St. major la Ministerul Apararii Nationale.

Daca nu puteti avea adresele membrilor CC, trimiteti la ministri grei, dupa cartea de telefon, punand inlauntru o notita: Rugam dupa lectura a preda tovarasului membru CC de care depinde ministerul dvs.

A se trimie si la Biroul Informativ al partidelor muncitoresti si comuniste, luati adresa din "Pentru pace trainica".

Eu cred ca acest demers, daca ajunge la un numar cat mai mare de membri ai CC, va duce la usurarea situatiei mele. De la Vacaresti am fost expediat la 21-22 februarie cu lanturi si catuse la picioare si trambalat la Galati, Braila, iar Bucuresti (MAI), apoi dus intr-o casa particulara la 1, 1/2 ore cu masina de Bucuresti, unde pare ca sunt in mana CC-ului si tinut in totala trandavie.

Imi merge prost cu stomacul, ma dor picioarele. Mi-ar trebui alte?

Nu stii ce vor sa faca cu mine. Am cerut hartie, trei file, pentru o petitie. Mi s-a refuzat. Idem carti. Pedepsit cu inrautatirea alimentarii.

ROG TOTAL. DISCRETIE
PERICOL MORTAL!

A doua scrisoare

Stimate tovarase
La sfarsitul secolului trecut, Franta burgheza progresista a dus o lupta, pana la urma incununata de succes, contra Frantei reactionare, care sprijinea clica care a inscenat procesul Dreyfuss.

In 1907, omenirea civilizata a luat pozitie contra autocratiei tariste care inscenase un proces de omor ritual zidarului evreu BELLIS pentru a servi de pretext pentru un progrom.

In 1934 (?), partidele comuniste din toata lumea si toti oamenii progresisti au privit cu mandrie spre comunistul de elita Dimitrov, care l-a infruntat le Ghoring, prim-ministru prusac in fata Curtii Supreme de Justitie din Lipsca.

In 1917, piticul Kerenschi a pus la cale inscenarea unui proces lui Lenin, acuzandu-l ca e spion german. Folosea aparenta creata de faptul istoric ca Wilhelm al doilea, Hindermburg si Ludendorf au pus la dispozitia lui Lenin si a grupului de emigranti un tren special, in timp ce 12.000.000 de soldati rusi luptau pe front contra milioanelor de soldati germani si austromaghiari.

La noi in tara, clasa muncitoare a privit cu mandrie la reprezentantii ei, care deveneau in fata justitiei oligarhiei burgheze din acuzati acuzatori. Burghezia progresista din Apus sprijinea aceasta lupta si trimitea avocati sau scriitori pentru a face anchete care usturau rau, oligarhia care se apara cu toate puterile contra acelor "procurori ai umanitatii", cum ii numea in ironie. In istoria luptei pentru libertate va ramane inscrisa glorios aminitrea tinutei lui GHERGHIU-DEJ, al lui CHIVU STOICA, ANA PAUKER si a altor comunisti.

Niciodata in nici unul din procesele inscenate de burghezia reactionara, nu au fost incalcate in picioare mai brutal nu s-a manifestat un cinism, o fatarnicie mai crasa ca in procesul inscenat lui PATRASCANU si celorlalti zece acuzati. Am fost aruncati cu 600 de ani inapoi, in vremea inchizitiei.

Patrascanu, care a refuzat sa se apere de acuzatii infame, sprijinite pe minciuni constient plasmuite, pe documente falsificate, a strigat: "Tribunal suprem militar! Scuip pe asa justitie, e o rusine". Niciodata nu a indraznit un acuzat sa se manifeste asa si astfel dispretul pentru o asemenea denaturare a justitiei. Unul din avocatii procesului a spus ca nu va uita niciodata strigatul lui Patrascanu Lucretiu, dar nici ranjetul de satisfactie al judecatorilor care preferau sa fie scuipati decat sa auda pe Patrascanu Lucretiu, care putea sa demaste cu argumente grozave inscenarea cusuta cu ata alba, de o grosolanie de necrezut, pentru oamenii care au un pic de morala.

Avocatul spunea ca Lucretiu Patrascanu care a mai strigat "viata este scurta" a dovedit clar tuturor ca-n fata dusmanului de clasa ar fi mers la moarte si nu ar fi tradat clasa muncitoare.

Procesul a fost dus in cel mai mare secret. Nici un om liber. Drept public figurau functionarii, in civil, ai Securitatii, nici un avocat angajat, numai cei din oficiu care si-au batut joc de rolul lor. Au fost insa "amatori ai justitiei" contribuind cu ceea ce li s-a ordonat la realizarea inscenarii. Pentru 11 acuzati, noua avocati au vorbit circa 40 de minute. Acuzatii au facut 50 ani de preventie, deci un minut pentru fiecare an. Trebuie pusa intr-o antologie a jesuismului apararea decanului pentru avocatul Torosian.

Nici un acuzat n-a stat de vorba cu avocatul cu privire la dosarul anchetei care a ramas secret pentru acuzat.

Contactul de forma cu acuzatul, avocatul il facea in prezenta a doi functionari ai Securitatii. Dimitrov a avut luni de zile contact cu avocatul sau fara martori.

Presa nu era reprezentata, nici macar "Scanteia". Cu atat mai mult nici presa apuseana. Si era doar un proces de agentura imperialista.

Un avocat remarca ca un judecator din Honolulu sau din Tara Focului n-ar fi cutezat sa pronunte nici o zi de condamnare pe baza unui asemenea dosar de anchete si a unei asemenea desfasurari a procesului. Acuzatilor care au incercat sa se apere: comunistii Kofler si Calmanovici si agentul britanic Stefanescu n-au putut obtine martorii ceruti, nu au avut nici un contact cu vreun membru al familiei si au fost impiedicati de presedinte sa se apere. Nu le-a dat voie sa pronunte cuvantul Partid cu toate ca in modul acesta el a tratat pe cei care ii judeca drept condamnati.

Situatia tragica si comica a acuzarii a iesit la fiecare pas la iveala. Martorii acuzarii care au fost ascultati au spus lucruri care nu puteau fi folosite ca dovezi impotriva acuzatilor, dar nu aveau alti martori.

Impresie de comedie-bufa au facut asupra avocatilor pasagiile din acuzare in care s-a aratat ca tocmai cand Torosian voia sa fuga, a fost arestat. La fel si cu Patrascanu si nevasta sa.

In atmosfera aceasta de abator, unde 11 vite umane au fost aduse la taiere, din care 9 comunisti, a fost totusi un moment cand s-au descretit fruntile si sala a fost scuturata de cateva cascade de hohote de ras; si anume cand actul de acuzare a vorbit de sedinta prezidata de agentul britanic Stefanescu in casa si cu oameni pe care nici nu-i cunostea. Stefanescu, batran, abia tinandu-se, a sarit cu spontaneitate si vioiciune, strigand ca nici nu a fost vreodata in acea casa si cu acei oameni. Zilber, autorul acestor inventii, se invartea pe scaunul lui, razand in hohote, ca un copil care e mandru ca a facut o pozna.

Falsul si minciuna au domnit la proces, alaturi de teroare. Are nevoie Partidul Comunist de diversiuni?

Burghezia le facea impotriva dusmanilor ei. Aici au fost facute in numele comunismului, contra unor comunisti cinstiti, care au slujit decenii partidul. Este evident ca Stefanescu si Starcea au fost folositi pentru lichidarea politica a lui Patrascanu si Kofler si a altor sapte comunisti de origine burgheza sau mic burgheza, intelectuali si nu comunisti pentru a lovi in Stefanescu si Starcea. Starcea a fost bagat in proces ca sa spuna ca Patrascanu a complotat pentru prelungirea domniei lui Mihai, caci voia sa fie prim-ministru cu Maniu in guvern.

Va veti ingrozi cand veti lua la cunostinta de absurditatile cu care au putut incarca pe cei doi fosti membri ai CC.

Patrascanu a mai pus la cale evadarea detinutilor din Caransebes pentru ca autoritatile sa-i poata impusca.

Foris a fost arestat in aprilie 1944. Gheorghiu-Dej a descoperit din inchisoare ca Foris este in slujba Sigurantei. Unde este el? A fost proces? Cum putem condamna pe fascistii care l-au suprimat pe Thaman, care personifica pe cel mai mare dusman al lor - Partidul Comunist - cand noi, partidul cinstei, adevarului, suprimam un comunist cinstit sau daca e vinovat de ce nu a fost dus la judecata? Dar inca o chestie din procesul Patrascanu. Acuzarea il numeste scribul burgheziei: cartile lui au aparut in 1944-1945. Ulterior, el a fost promovat membru in Biroul Politic. Chisinevschi, Rautu, Roler, Goldberger si chiar Dej, Ana, ii citeaza cartile. Dupa arestare, a fost descoperit ca scribul burgheziei? In 1948, la mitingul de la Giulesti, tov. Gheorghiu Dej a raspuns la o intrebare din sala ca Patrascanu a fost promovat in Biroul Politic, fiindca se plangea ca este subapreciat. Este destul aceasta? Evident ca trebuie adaugat ca avea dreptate, caci nu poate fi suficient ca cineva sa se planga pentru a fi satisfacut. Deci, nu stia ca este agent imperialist. Dar in 1951 il califica in fata opiniei publice astfel. A aflat intre timp. De ce a mai durat preventia inca trei ani? Scrie pe frontispiciul "critica si autocritica". In construirea socialismului sa fie atat de putin spirit critic? Unde s-a mai pomenit anchete care sa dureze cinci-sapte ani? Zilber arestat in 1947, Stefanescu, Torsian, Patrascanu in 1948 etc. Numai aceasta arata caracterul bolnav si putred al procesului.

Dupa arestarea lui Stefanescu, Berman a fost trimis consilier economic la Londra. Deci, nici o banuiala in contra lui. A facut cu sotia lui de cateva ori naveta Bucuresti - Londra. Nu au ramas acolo, desi stiau amandoi perfect engleza si au relatii in burghezia romana emigrata in Apus. Raspuns: Berman a fost trimis la Londra ca sa poata fi silit sa declare ca a luat contact cu Inteligence Service. Si Berman sa intors fiindca se stia curat si findca apucase pe drumul comunismului cu hotarare.

Mai notam informatia importanta ca verdictul nu s-a pronuntat in sedinta in fata tuturor acuzatilor.

Noi va cerem ca sa simtiti raspundere pentru situatia aceasta. Nu sunteti mameluci. Sunteti unul din conducatorii unui mare partid! Sa mobilizati spiritul critic!

CC trebuie sa ceara dosarele de anchete ale procesului Patrascanu, ale lui Levente, Andrei Patrascu, Vasile Luca, Ana Pauker, Teohari Georgescu, Maurer etc. Sa desemneze comisiuni pentru studiul lor, sa stea de vorba cu acuzatii sau cu condamnatii. Sa audieze anchetatorii si pe judecatori, pe avocati. In procesul Patrascanu, sa cheme pe Patrascanu, Kofler, Calmanovici care au afirmat nevinovatia lor si pe Zilber si Berman, principalii lui acuzatori. Noi presupunem ca Patrascanu n-a fost executat, cu toate ca scria in "Scanteia", ci pastrat intr-o hermetica izolare. Poate ne inselam.

Ganditi-va ce ar spune Marx si Engels daca ar vedea ce se face in numele maretei lor invataturi! Restabiliti unitatea dintre teorie si practica comunista. Altfel, sabotati lupta Uniunii Sovietice pentru micsorarea incordarii intre popoare, sabotati eforturile ce se fac prin miscarea partizanilor pacii, initiata de I.V. Stalin, de a atrage elementele progresiste ale micii burghezii si ale marii burghezii la lupta pentru pace.

Noi, putini la numar, care am scris aceasta scrisoare, suntem comunisti, membri de partid, suntem putini, dar stim bine ca actionam in numele a zeci de mii, a sute de mii de membri de partid, care-si dau cu convingere adeziunea la curatirea practicii partidului de minciuna, fatarnicie, crima.

Intr-un partid in care functioneaza in contrazicere cu toata invatatura marxista, un aparat de inscenare de procese, de transformare a comunistilor cinstiti in tradatori, socotim imprudent de a ne da numele si ramanem anonimi. Va declaram insa ca nu vom dezarma si daca nu vom vedea masuri practice, imediate, ca oamenii luati de la munca cinstita sa fie predati familiilor lor, atunci vom da alarma pe alt plan. Speram ca nu veti socoti ca masura ce trebuie luata este sa puneti Securitatea pe goana ca sa gasesca pe cei care au indraznit sa va deranjeze cu critica.

Cereti sa se faca o evaluare a contului a sase ani de ancheta in procesul Patrascanu. Scump si nu face. Era nevoie de acest proces pentru a acoperi calcarea invataturii marxiste prin executarea in primul cincinal a "maretei lucrari a canalului Dunare-Marea Neagra!". Calculati, va rugam, cate milioane de zile de munca vie si cate milioane de zile de munca trecuta a inghitit aceasta lucrare, calculati cate locuinte se puteau face sau mai bine zis cate intreprinderi imediat productive se puteau termina mai devreme, marind bratul de parghie pentru construirea socialismului.

Ati cetit ceva autocritic, temeinic, sincer, adanc in aceasta chestie? Nu sunt oare aceste greseli la fel de mari ca cele ale tovarasei Ana Pauker in agricultura?

Pentru ca in viitor sa nu mai existe tentatia unor asemenea inscenari, propunem imunitatea membrilor CC si a ministrilor.

Numai CC-ul poate indica aceasta imunitate, respectiv Consiliul de Ministri, iar respectivul acuzat se poate apara.

In cursul anchetei, la fiecare doua luni, unu-doi membri CC asista la ancheta, declarandu-si calitatea ca observator, dar pot lua cunostinta de cele adresate de acuzat CC-ului. Orice verdict este apelabil la CC daca e pronuntat contra unor membri CC care infirma sau confirma etc.

La transcriere, trebuie schimbata ordinea in cateva locuri si la fine.

Trebuie stilizat mai bine. Sa nu fie inexactitati. Voiam sa mai spun ca Vijoli, care a cunoscut secretele stabilizarii, este ulterior acuzat pentru a lovi in Luca. Eventual de spus ceva de Calmanovici, om de o cinste exemplara, constructor al socialismului.

×