x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Renasterea Mogosoaiei

Renasterea Mogosoaiei

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Dan Nasta... Ce poti sa spui despre un om care, intr-un gest de suprema noblete, si-a donat colectia stransa cu sacrificii, timp de cateva decenii, pentru a decora si readuce la viata palatul brancovenesc de la Mogosoaia? Cuvintele par de prisos...
FLORINA ZAINESCU

Era o zi calduta de vara. Un parfum suav de tei si trandafir plutea deasupra aleilor ce ne purtau pasii spre Palatul Mogosoaia. Venisem aici in cautarea omului Dan Nasta.

"Nu-l gasiti. Din pacate este bolnav. Nu a mai trecut de ceva timp", ne-a spus muzeografa. "Cu toate acestea, este aici cu noi, in fiecare clipa, in fiecare obiect pe care l-a asezat in muzeu. El este sufletul Mogosoaiei", a adaugat aceasta, zambind trist.

Ghidul muzeului

"Cand era sanatos venea in fiecare sambata si duminica. Nu putea sa stea departe de odoarele sale. O facea pe ghidul in muzeu. Le spunea vizitatorilor povestea fiecarui obiect, cum l-a descoperit, cum a intrat in posesia lui, cine l-a stapanit inainte, care este logica dispunerii acestora in spatiu... Era fantastic. Iar daca gasea un scaun sau un vas mutat un deget de la locul sau se grabea sa-l reaseze. Nimeni in afara de el nu baga de seama astfel de lucruri...", ne-a povestit cu duiosie gazda noastra. Un om deosebit...

Impartit intre teatru si arta

Maestrul Dan Nasta si-a trait viata impartit intre doua pasiuni la fel de arzatoare: teatrul si arta. Cand nu era pe scena sau in culise isi petrecea timpul cautand si cumparand obiecte care sa-i completeze fantastica colectie de arta medievala si etnografica. "A dus o viata de privatiuni ca sa poata cumpara toate acestea. Nu ezita sa mearga pe jos kilometri intregi pentru a economisi bani. Uneori spunea ca "nu aruncand banii pe taxi am reusit sa adun atatea opere de arta"", isi aminteste Doina Mindru, directoarea complexului Palatele Brancovenesti - Mogosoaia.

Intregul sau efort s-a concentrat pe un singur fir ideatic: ilustrarea evolutiei sociale si culturale a romanilor. "O colectie de arta comparata", dupa cum a tinut sa sublinieze ea.

Pasiune

Colectionarul din Dan Nasta a iesit la iveala acum aproape 60 de ani. Totul a pornit de la necesitatea de a-si mobila propria locuinta. Imbinand utilul cu placutul, primele piese din colectia sa au fost cele de "mobilare intelectuala" - carti vechi, ceasloave bisericesti si documente de cancelarie domneasca stranse inca din studentie. Au urmat apoi piese de mobilier, lazi de zestre, vase de lut sau portelan, icoane pe lemn si pe sticla, tablouri, scoarte, covoare. "Casa sa devenise neincapatoare pentru cate comori erau "ascunse" in ea. Ajunsese sa nu mai aiba loc sa le depoziteze", rememoreaza Doina Mindru. In plus, hotii incepusera sa-i dea tarcoale. "Intr-un timp a avut paza la poarta. Un jandarm inarmat facea in permanenta de garda. Nu-mi amintesc foarte bine, dar cred ca a incercat cineva sa-i sparga casa, acum cativa ani", ne-a spus Doina Mindru.

13 ani de lupta

Apoi, maestrului Nasta i-a venit ideea amplasarii comorilor sale intr-un spatiu cu caracter istoric. Iar Palatele Brancovenesti pareau cele mai potrivite. "Timp de 13 ani s-a zbatut Dan Nasta sa-si doneze colectia Palatului Mogosoaia sa dea viata acestui spatiu. Un enorm efort documentar, intelectual si material. Pentru ca regia expozitiei ii apartine in intregime", ne-a asigurat directoarea. Maestrul s-a straduit sa ilustreze modul in care civilizatia romaneasca a interactionat si a fost influentata de celelalte civilizatii europene.

Istoria romanilor

Totul are o inlantuire logica. In sala hartilor suntem introdusi in atmosfera politica a veacului al 18-lea. Trecem apoi in "holul de aur", unde, cu putina fantezie si ajutati de stampele de epoca, putem calatori prin Tara Romaneasca in perioade diferite ale istoriei sale. Ne intampina un grup de ciobani asezati ca la fotograf si gatiti in mandru strai popular, printul Ghica asistand la o hora de catane, dealul din spatele podului peste Dambovita, pe care se ridica Biserica lui Mihai Voda de la 1600 (pe locul unde astazi este Palatul Parlamentului) sau chioscul de la Filaret, loc de promenada in Bucurestiul de altadata.

Un pas in stanga si trecem in Sala scoartelor, care reprezinta fondul ancestral al culturii noastre. Se insira apoi, ca margelele pe ata, sala de influenta fanariota, franceza, italiana, persana... Dupa revolutia lui Tudor Vladimirescu de la 1821, principatele preiau "din mers" moda franceza. Prin fata ochilor ne defileaza un portret de boieroaica al carei port este integral francez, patru scoarte romanesti in care se observa influenta tapiseriilor frantuzesti, o oglinda Regence sau gravuri nobiliare ale lui Jacques Callot, ilustrand moda "Ludovic al XIII-lea". Mobilier italian, saluri persane, portelanuri...

Brancovenii, la loc de cinste

Si cum Brancoveanu a fost un mare ctitor de biserici, nu putea lipsi Sala ortodoxiei. O icoana imparateasca de biserica de tara aminteste de obarsia olteneasca a familiei de la Brancoveni. Dupa cum, o alta imparateasca din Transilvania secolului al XVIII-lea aminteste prezenta sa la Fagaras si Sambata de Sus, unde el a ridicat cate o biserica. Usile imparatesti din nordul Transilvaniei, un felon preotesc si o xilogravura cu patru sfinti calari, toate menite sa aminteasca vocatia de slujitor al Tatalui Ceresc, pe care a avut-o domnitorul.

Povestea continua

Impresionanta este insa sala sfatului domnesc. "Aceasta sala a fost reconstituita de Dan Nasta pe baza documentelor ramase de la del Chiaro, cancelarul lui Brancoveanu. Jiltul voievodal a fost sugerat prin jiltul domnesc de la 1900, din biserica de la Potlogi. Initial fusese asezat pe un podium cu doua trepte. Dupa care si-a dat seama ca a gresit, pentru ca del Chiaro vorbea despre unul cu trei trepte. Drept urmare a mai adaugat o treapta", ne-a povestit muzeografa de la Mogosoaia. Pornind din fata treptelor se insiruie pe lateral doua randuri de strane, tapisate cu brocart auriu. "Maestrul le-a gasit in ploaie, la biserica de la Potlogi", ne-a spus aceasta. De altfel, Dan Nasta si-a pastrat o parte din colectie ca sa impodobeasca si Potlogii. "De multe ori l-am auzit pe domnul Nasta spunand ca a ajuns la 80 de ani si nu crede ca va mai apuca sa vada si palatul de la Potlogi revenind la viata. "Dar sunt fericit ca macar visul cu Mogosoaia am reusit sa mi-l implinesc"", ne-a marturisit muzeografa.

Pentru documentarea acestui articol a fost folosita lucrarea "Calator prin templele frumosului", a lui Dinu Moraru. Multumim pentru sprijinul acordat Complexului Muzeal Mogosoaia

OM DEOSEBIT

"Prietenul meu este un om deosebit. Este unul dintre cei mai avizati colectionari de arta medievala si etnografica. Lasand la o parte calitatile sale de actor si regizor, cel mai important este faptul ca a donat statului roman o mare parte din colectia sa, pentru ca Dan Nasta si sotia sa sunt cei care vor sa reinvie existenta Brancoveanului, mare domn, mare om politic si mare colectionar de arta. Nasta este singurul om care a lasat tarii inca ridicate si utilizate palate - castelul de la Mogosoaia, Potlogi… Dan Nasta devine nemuritor pentru ceea ce a facut, pentru ceea ce face si pentru memoria lui Brancoveanu" Vasile Parizescu pictor si colectionar de arta, presedintele Societatii Colectionarilor de Arta din Romania

Argumentul lui Nasta

"Neputand cuprinde intreaga arie a sintezei, pe parcursul vietii de trei ori seculara a Palatului Brancovenesc, am decis sa aplicam metoda reducerii la absurd", a marturisit Dan Nasta. "Sa ne inchipuim ce s-ar fi putut petrece in palatul parasit de Brancoveanu la 1714. In palat ar fi putut trai zece generatii de urmasi. Locuind pe rand la Mogosoaia, ar fi depus in locuinta lor un variat inventar de mobilare pastrandu-l si innoindu-l totodata", a motivat acesta modul in care si-a expus colectia. Astfel, in Sala fanariota care ilustreaza epoca de dupa domnia Brancovenilor, au ajuns sa fie expuse o masuta turceasca intarsiata cu sidef, ceramica de Ceanakale, scoarte turcesti sau un costum de jupanita din catifea visinie brodata cu fir de aur.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×
Subiecte în articol: special artă ne-a mogosoaia nasta dan