x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Renuntati la gandul ca in Romania e bine!"

"Renuntati la gandul ca in Romania e bine!"

11 Mar 2004   •   00:00
"Renuntati la gandul ca in Romania e bine!"

Tema coruptiei a revenit obsedant la dezbaterea "Raportului Nicholson" in Parlamentul European. Autoritatile au la dispozitie sase saptamani si jumatate ca sa schimbe ceva. Un nou document privind Romania va fi prezentat pe 27 aprilie.

In fata a mai putin de 100 de parlamentari europeni, care nu formeaza nici pe departe plenul forului de la Strasbourg, baroana Emma Nicholson si-a sustinut in Parlamentul European raportul privind Romania. Nicholson a avut un discurs dur, care nu a fost gustat de toti cei prezenti.
(IRINA CRISTEA - Strasbourg) Baroana a facut referire la concluziile deja cunoscute ale documentului votat in unanimitate luna trecuta de Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului.

Nicholson a spus ca Romania mai are mult de lucru in privinta indeplinirii criteriului politic, a criticat, ca si pana acum, "coruptia extrem de raspandita" din Romania, "de la politicieni la judecatori", si adoptiile internationale, care au primit unda verde in timpul moratoriului. Nicholson a precizat chiar ca detine foarte multe dovezi privind caracterul ilegal al acestor adoptii, dovezi care "le stau la dispozitie tuturor celor interesati".

Schimbarea lui Stanoiu, salutata

Pe langa referirile la conditiile precare de viata ale clasei de jos din Romania, la legile care "nu trebuie sa fie doar pe hartie sau in Parlament, ci puse in aplicare", la acquis-ul a carui implementare lasa de dorit, Emma Nicholson a scos in evidenta "efectul pozitiv" pe care raportul sau, considerat destul de sever, l-a avut la Bucuresti. Remanierea guvernamentala de la inceputul saptamanii si indeosebi inlocuirea ministrului Justitiei, Rodica Stanoiu, trec, pentru baroana, drept o dovada ca Guvernul de la Bucuresti a inceput deja sa aplice recomandarile din raport.

Tinta 2007 nu e o afacere incheiata

Nicholson a atras atentia parlamentarilor europeni ca in Romania lucrurile nu functioneaza conform planului in vederea aderarii in 2007. "Ar trebui sa renuntati la gandul ca in Romania totul e bine si frumos si ca aderarea in 2007 este o afacere gata incheiata", a atentionat baroana. A fost un atac mai mult sau mai putin voalat la grupul parlamentar socialist, atac care nu s-a oprit aici: "Ii sfatuiesc pe socialisti sa continuie consultarile si discutiile interne si sa se asigure ca au cele mai bune informatii despre Romania. Cu totii vrem ca Romania sa faca parte din Uniunea Europeana, dar fara ca cetatenii Europei sa plateasca un pretprea mare pentru asta", a incheiat Baroana.

"Nu pestii mici sunt importanti"

"Romania are nevoie de raspunsuri clare legate de ce mai are de facut", a spus comisarul european pentru Extindere, Ginther Verheugen, care a luat cuvantul, potrivit procedurii, dupa ce raportorii si-au expus pozitiile. Comisarul a recunoscut ca a urmarit "cu mare interes" dezbaterile recente privind Romania si a apreciat ca in privinta tarii noastre situatia incepe, in sfarsit, sa se echilibreze.

"Raportul baroanei Nicholson nu incearca sa infrumuseteze starea de fapt din Romania, dar nici sa treaca cu vederea progresele facute", a spus Verheugen.

Aplauze pentru comisar

"Comisia e de acord ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa lase neatinsi politicienii. Nu pestii cei mici sunt importanti", a spus Verheugen, aplaudat energic de zecile de parlamentari ce isi ocupau locurile.

Pentru comisarul european, principalele zone unde Guvernul roman trebuie sa actioneze sunt, pe langa coruptie, managementul fondurilor europene, o mai buna pregatire a negocierilor si problema adoptiilor internationale.

"Cheia succesului e la Bucuresti"

"Trebuie sa se tina seama de interesul copiilor si nu de cele ale potentialelor familii adoptive si ale ONG-urilor care le reprezinta. Altfel, te transformi in piata pentru astfel de afaceri", a aratat Verheugen, a carui concluzie a fost foarte clara: "Datele de 2004 si 2007 raman tinta Comisiei Europene. Cheia succesului este la Sofia si, mai ales, la Bucuresti", a incheiat Verheugen. El a amintit ca Romania poate conta pe solidaritatea Comisiei, dar ca trebuie sa se conformeze regulilor jocului si sa actioneze eficient in vederea aderarii europene. Verheugen a incheiat sustinand ca, in privinta Romaniei, va face totul pentru respectarea calendarului actual al negocierilor.

Romanii, luati pe nepregatite

Lucrarile de azi din Parlamentul European au fost urmarite si de un grup de senatori de la Bucuresti. Prezenti luni la reuniunea Comisiei pentru Afaceri Constitutionale, senatorii Maria Antoaneta Dobrescu, vicepresedinte al grupului parlamentar al PSD, si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs aveau de gand sa urmareasca si dezbaterile privind raportul, si votul Parlamentului. Si sa prinda si avionul de la ora 16 cu care isi programasera revenirea in tara. Programul lucrarilor i-a luat insa prin surprindere. Senatorul Dobrescu nu si-a ascuns dezamagirea: "Nu am crezut ca va dura atat. Ne-am facut calculele prost, nu am anticipat ca votul ar putea fi maine". Delegatia a plecat ieri, fara a putea asista la vot. Singurii oficiali romani care asistau la dezbateri sunt seful Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, ambasadorul Lazar Comanescu, insotit de Stelian Tinca si de alti membri ai misiunii. Ei i-au tinut informati pe cei de la Bucuresti. Printre primii politicieni care au cerut informatii a fost Viorel Hrebenciuc.

Mai relaxati la dezbateri

Ieri dupa-amiaza s-au incheiat, mai repede decat era de asteptat, dezbaterile privind acest document. Pe langa faptul ca nu au durat mult, acestea s-au desfasurat pe un ton mai putin agresiv. In conditiile in care parerile asupra Romaniei si a raportului sunt extrem de impartite in interiorul celor mai multe partide, discutiile nu s-au lasat cu scantei. Majoritatea legiutorilor prezenti au respins tonul dur al raportului Nicholson. Ramane insa de vazut cum vor vota astazi, la pranz, acest document.

Decizia in aprilie

Dupa prezentare, baroana Emma Nicholson si colegul sau de partid Arie Oostlander au sustinut o conferinta de presa. Nicholson a anuntat ca a convenit cu Verheugen ca un nou document privind Romania sa fie prezentat pe 27 aprilie. Ar fi vorba despre un document prin care Comisia Europeana sa explice Parlamentului cum intentioneaza sa abordeze problema Romaniei, dupa votul asupra raportului, care are loc astazi. Baroana a continuat intepaturile adresate socialistilor, despre care a spus ca nu sunt la curent cu evolutiile din Romania. In privinta votului, Nicholson si Oostlander au invocat un sprijin aproape total din partea colegilor parlamentari. Baroana n-a lamurit cate capitole mai are de incheiat Romania: "Va pot spune ca are cu sase mai putin ca Bulgaria".

×
Subiecte în articol: romania eveniment verheugen nicholson baroana