x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Repetitie - Primul program al Revolutiei Romane

Repetitie - Primul program al Revolutiei Romane

15 Dec 2004   •   00:00

SPECIAL
Iasi, 14.12.1989. Capitala Moldovei a fost impanzita de chemari la revolta. Agitatia a fost pusa la cale de grupari paralele. Problema manifestelor aparute la Iasi in aceasta perioada este cea mai delicata si starneste si cea mai mare confuzie. Din pacate, revolutionarii de la Iasi nu au facut nici un efort sa clarifice informatiile derutante despre cronologia producerii si lansarii manifestelor, lasand loc doar aproximatiilor si ipotezelor.
ALEX MIHAI STOENESCU

LIDERUL. Stefan Prutianu este seful gruparii inginerilor conspiratori de la Iasi
NUMARUL 2. Pentru Cassian Maria Spiridon, cea mai mare dezamagire este ca nu au fost recunoscuti oficial
Deoarece informatiile despre evenimentele de la Iasi au aparut in diferite ziare din Bucuresti si Iasi, la diferite date postdecembriste si cu diferiti autori, reproducerea articolelor intr-un singur volum, cum a facut scriitorul Cassian Maria Spiridon, fara a le insoti, probabil din modestie, de un aparat critic sau de comentarii, ne obliga la descifrarea solitara a problemei manifestelor.

DOCUMENTELE. Mai intai trebuie precizat ca au existat doua categorii de documente: o proclamatie si mai multe tipuri de manifeste. Proclamatia se intitula "Chemare catre toti romanii (intr-o alta varianta - cetatenii) de buna credinta". Primele 50 de exemplare anuntau in mod gresit adunarea din Piata Unirii in ziua de sambata, 16 decembrie, la ora 18:00. In decembrie, la ora 18:00, este noapte! Textul avea un caracter anticeausist si propunea copierea modelului redegist al manifestatiilor la aceeasi ora in date diferite: sambata, 16 decembrie, sambata, 23 decembrie, si sambata, 30 decembrie.

FLUTURASUL. Pe de alta parte, manifestele Frontului Popular (fluturas) erau facute cu matrite taiate in guma si aveau urmatorul continut: "Participati la demonstratia din Piata Unirii, 14 decembrie, ora 16:00 ". De proclamatie si de manifeste s-au ocupat fratii Stoica si grupul lor. Pentru a evita deruta asupra datelor si autorilor, vom mentiona ca aceste manifeste, in numar de aproximativ 2.000, erau gata in seara zilei de 13 decembrie si au fost raspandite prin oras incepand cu 14 decembrie ora 4:00. Ramane de neinteles cum au putut gresi data anutata in proclamatie cu numai o zi inainte de manifestatie. In legatura cu situatia manifestelor, inginerul Stoica a dat cateva explicatii, care insa incurca si mai mult intelegerea faptelor. Astfel, el afirma ca a gasit in scara blocului sau "la jumatatea lunii octombrie 1989 un fluturas neglijent scris si care facea cunoscut ca in duminica imediat urmatoare, in Piata Unirii din Iasi, va avea loc un miting de protest", la ora 11:00. Nimeni nu-si revendica aceste manifeste aparute la Iasi inca din octombrie. Ducandu-se la ora anuntata de manifest, inginerul Stoica reuseste sa identifice alti doi cunoscuti in Piata Unirii si sa inteleaga ca toti fusesera convocati prin aceeasi metoda.

"JOS CEAUSESCU!". In continuare, grupul Stoica incepe sa produca manifeste din coli in patratele A4 taiate in patru, pe care sa scrie de mana: "Jos Ceausescu!" si "Jos comunismul!". Ele au fost raspandite in tren pe ruta Iasi - Nicolina si in cutiile postale de la parterul unor blocuri. Precizez ca, in timp ce manifestul anticeausist este recunoscut de mai multi martori, manifestul cu "Jos comunismul!" nu a fost vazut de nimeni. Dupa 2-3 saptamani de activitate, pe la jumatatea lui noiembrie, Stoica isi da seama ca ceva nu e in regula: manifestele "apareau si in alte locuri unde nu operasem noi". De exemplu, Vasile Sfidineac gaseste un manifest lipit pe geamul tramvaiului 5 in care se anunta o manifestatie in ziua de 26 noiembrie 1989, ora 14:00, in Piata Unirii.

ALTE MANIFESTE. Nu poate fi al Frontului Popular, pentru ca acesta abia se infiinteaza a doua zi, in 27 noiembrie, din patru persoane. Inca o data, desi subiectul este tratat in presa libera de dupa 1989, nimeni nu-si revendica nici aceste manifeste. Ioan Trofin, sef al Hotelului Unirea, isi aminteste de manifeste in 5-6 decembrie in Piata Unirii. Nu stim cine le-a facut. Laurentiu Constantin, student, de 22 ani, afirma ca au aparut afise in complexul studentesc "Puskin", inclusiv la cantina, pe 10 decembrie 1989. Anuntau manifestatia din 14 decembrie din Piata Unirii, la ora 16:00. "Romani, pe 14 decembrie 1989, la ora 16, sa fiti in Piata Unirii. Vom cere demisia sefului statului. Vom repeta actiunea pe 30 decembrie 1989". Este posibil sa fie vorba de Proclamatia din 14 decembrie (tirajul 51 plus), avand in vedere ca studentul vorbeste de "afise". Numai ca liderul Frontului Popular Roman, Stefan Prutianu, il anunta pe unul din revolutionari, juristul Valentin Odobescu, ca "pe 10 decembrie, la ora 12, in Piata Unirii, va fi un semnal fals, menit sa deruteze autoritatile, sa nu se duca".

.

.

Manifeste studentesti

Investigatia asupra cazului Iasi a permis descoperirea secretului manifestelor din 10 decembrie 1989. Ele au apartinut unui grup mic, de 3 studenti, intre care s-a aflat si actualul director al Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, cadru didactic la catedra de "analiza de conflict" la SNSPA, doctor in istorie Iulian Chifu. In timpul convorbirilor din 24 mai si 4 iunie 2004, Iulian Chifu mi-a declarat urmatoarele:

Iulian Chifu: In afara manifestelor pe care le-au facut cei din grupul Prutianu, au existat concomitent cu ei si alte manifeste, pe aceeasi metodologie cu a lor. Adica s-au facut in paralel alte tipuri de manifeste, cu literele taiate in guma, dar altfel degajate, astfel ca manifestele pareau diferite. Un coleg de-al meu, orfan de tata... avusese o poveste foarte nefericita... ma rog, nu asta e important... era student la Politehnica, locuia langa Nicolina - acum este in Canada, la Microsoft - , a venit cu ideea sa facem manuscrise si sa le raspandim prin tramvaie. Locuiam in zona Tatarasi. Cand porneau tramvaiele din statie dadeam drumul la fluturasi. Chestia asta am facut-o si eu, deci pot sa va confirm.

Alex Mihai Stoenescu: Problema este urmatoarea: Securitatea a identificat sase tipuri de manifeste la Iasi. Unele erau tiparite, ingrijite si in plus apareau in zone unde revolutionarii nu actionasera. Adica, dupa revolutie, cei din grupul Prutianu au recunoscut ca aparusera mai multe manifeste si ca ele erau raspandite in zone unde ei nu actionasera.
Eu manifeste tiparite n-am vazut. Dar nu exclud, pentru ca ma feream si eu. Insa sa stiti ca la Iasi, in randurile studentimii, atmosfera era foarte favorabila la asa ceva. Lucrurile astea se discutau in facultati, se stia ca se pregateste o manifestatie, fusese oprita aparitia "Opiniei studentesti" si studentii erau furiosi...

Cand a fost asta?
La inceputul lui decembrie.

Cine a hotarat asta?
Ordin de la Judeteana de Partid.

Erau tembeli?
Tembeli in ultimul hal. Revolta plutea in aer. Unii erau mai entuziasti, pentru ca Securitatea nu misca. De altfel, aria era foarte intinsa, la Politehnica, la Universitate, erau greu de prins, de cuprins de catre Securitate.

Dvs. unde erati student atunci?
Eram anul trei la Matematica.

Asadar, initiativa a apartinut colegului dvs. A venit si v-a spus dintr-o data sau ideea a aparut intr-o discutie intre dvs.?
Ideea a fost a lui, a venit cu ea. Discutia insa s-a petrecut in trei - eu, colegul meu si un tip de la Politehnica. Fusesem toti colegi de liceu. Colegul care este acum in Canada avea deja manifestele facute la el si 20 de bucati mi-a dat mie. Nu avea multe. Si Petrica, tipul de la Politehnica, statea in zona Nicolina, asa ca raza noastra de actiune a fost de la inceput limitata acolo. Ne era si frica, va dati seama. Singurul loc unde au aparut manifestele noastre a fost zona Tatarasi. Acelea au fost ale noastre. Pleca tramvaiul din statie foarte aglomerat, cu usile deschise, ma urcam printre ultimii, apuca sa faca trei metri si eu dadeam drumul la foi. Vantul le raspandea prin statie (...)

Ce data anunta manifestul dvs.?
Manifestele mele erau cele cu 10 decembrie, duminica 10. E vorba de cele facute de Marius, colegul care este acum la Microsoft... sau cred ca mai este acolo.

Asadar, n-a fost vorba de o greseala, ci de o initiativa paralela.
Da. Oamenii nu vor sa se mai intoarca la acele evenimente, de teama sa nu fie bagati in cine stie ce actiune de care ei nu stiau nimic. A intervenit... nu stiu ce actiune se desfasura atunci. A intervenit teama sa nu fie interpretat ca ai lucrat cu rusii. Oamenii se considera astazi manipulati, folositi, si le este jena. Dar, in ce ma priveste, si cred ca e valabil si pentru alti colegi, noi am actionat din sentimente curate. Insa nu stii pe cine ai slujit si nu vreau sa fiu bagat in cine stie ce retele.

.

.

.

Sorin Ovidiu Vantu, anticeausist din 1981

SUB CONTROL. In anul 1982, Sorin Ovidiu Vantu a fost arestat pentru o infractiune minora de drept comun
In anul 1981, Sorin Ovidiu Vantu a facut parte dintr-un grup de studenti care scriau si raspandeau manifeste anticeausiste. Unul dintre ele, intitulat "Curaj, moldoveni!", a declansat o ancheta a Securitatii, care s-a finalizat cu descoperirea grupului prin indentificarea masinii de scris pe care o folosea. Sorin Ovidiu Vantu a fost avertizat (procedura oficiala a Securitatii) si pus sub urmarire permanenta.

Sorin Ovidiu Vantu: Iasiul avea antecedente. In februarie 1987 a fost o miscare a studentilor. A inceput la caminele studentesti din Copou. Cateva sute de studenti au inceput sa coboare pe Bd. Lapusneanu spre centru. La circa 30 de minute dupa asta au inceput sa se miste si cei din cartierul Tudor Vladimirescu. Erau politehnistii. S-au adunat cam 10.000 de studenti in Piata Palatului Culturii si au pornit spre Primarie.

Alex Mihai Stoenescu: Dumneavoastra unde va aflati?
Eram in oras. Am fost informat in detaliu despre inceputul miscarii si imediat am parasit Iasiul, ducandu-ma la Roman. Acesta este adevarul, nu am nevoie de legitimatie de erou. Altii si-au facut si si-o pun pe frunte, umbla asa printre noi cu capul gol. Eu facusem actiunea aceea cu manifestele in urma cu cativa ani si ma ridicau imediat, vinovat sau nevinovat. Dar am aflat ce va spun de la participanti de incredere. Ce era semnificativ: cand s-au pus in miscare spre Primarie, pe strada, pe trotuare, erau zeci de mii de ieseni care n-au avut curajul sa intre in coloana, dar strigau de pe margine: "Bravo! Mergeti!". La Primarie au ajuns peste 20.000 de oameni, studenti si oameni care au ramas pe margine, privitori.

Nici un revolutionar cu care am stat de vorba nu confirma aceste cifre. Ei afirma ca s-au strans in Piata Unirii si i-a imprastiat Militia.
Depinde cu cine ati stat de vorba.

Membrii Frontului Popular, inginerii de la CUG...
Nu, domnule, ala este alt grup, e altceva. Eu vorbesc de miscarea studentilor. Cifrele se afla in documentele Securitatii Iasi, care documente sunt acum la Armata de la Iasi. Cifra de 20.000 de participanti este oficiala, este luata din documentele Securitatii.

Am inteles, va referiti la revolta din februarie 1987. Mai departe...
In fata Primariei nu s-a intamplat absolut nimic. Au venit cu totii acolo si au stat. Era un cordon de Militie. Ei strigau revendicari studentesti, frig, foame, burse, nici o clipa nu s-a strigat ceva cu Ceausescu. Aveau probleme cu conditiile de cazare, cu mancarea la cantina. Atunci a venit informatia ca primul secretar ii invita la dialog, sa urce o delegatie de 10 studenti. Nici unul nu a vrut sa vorbeasca, le-a fost frica. Un tip din multime, Dan Capatana, a strigat atunci: "Alegeti dumneavoastra!" si cei de la partid au ales la nimereala 10 persoane. Dupa vreo doua ore, au iesit de la intalnirea cu primul secretar, care le-a promis ca tovarasul presedinte Ceausescu, afland de problemele lor, va lua cele mai drastice masuri pentru remedierea situatiei. Multimea s-a imprastiat dezorganizat.

Aveti o explicatie?
Nici un lider. De-asta nu s-a facut nici o arestare, desi, am uitat sa va spun ca cei din Tudor Vladimirescu oprisera tramvaiele dimineata. Au oprit tramvaiele, au dat calatorii jos si unii au devastat tramvaiele. Adica, a existat comportament huliganic, cu violenta in miscarea celor veniti din Tudor Vladimirescu, dar nu s-a facut nici o arestare. Iar pe cei din piata cum sa-i aresteze daca primul secretar ii alesese din multime sa discute cu el? Nu aveau lideri, de-asta s-a dezorganizat atat de repede.

.

.

CHEMARE CATRE ROMANII DE BUNA CREDINTA
Click pentru a mari imaginea
A sosit ceasul descatusarii noastre.
Sa punem capat foamei, frigului, fricii si intunericului care ne stapanesc de 25 de ani.
Sa punem capat terorii dezlantuite de dictatura ceausista care a dus un popor intreg in pragul deznadejdii.
Am ramas ultima tara din Europa in care mai persista cosmarul stalinist, amplificat de catre o conducere incompetenta si rauvoitoare.
Sa aratam ca noi, cei din urma, vom fi cei dintai.
Sta in puterea noastra si numai a noastra sa ne eliberam de cel mai odios jug pe care l-a avut vreodata tara noastra.
Pentru aceasta chemam toti cetatenii de buna credinta sambata, 16 decembrie ora 18, la demonstratia de protest care va avea loc in Piata Unirii.
Dorim ca demonstratia sa se desfasoare intr-o tacere deplina, iar la ora 19 sa pornim cu totii catre Piata Palatului Culturii, unde se va sfarsi demonstratia, urmand sa ne intalnim sambata, 23 decembrie, la aceeasi ora, in acelasi loc. Ultima demonstratie va avea loc pe 30 decembrie, ora 18, cand vom cere inlaturarea de la conducerea statului a lui Ceausescu si a familiei sale.
Facem apel la Armata, Militie si Securitate sa dea dovada de curaj, patriotism si clarviziune politica si sa sprijine actiunea noastra de salvare a acestui neam, care este al nostru, al tuturor.

FRONTUL DE SALVARE NATIONALA (semnatura inlocuita cu FRONTUL POPULAR ROMAN)

.

Acesta este textul primului program al Revolutiei Romane din decembrie 1989 - mai 1990, asa cum a fost el raspandit prin oras.

SECURITATEA NU A PREVENIT
Partea de interes a perioadei de urmarire a evolutiei activi-tatilor liderilor Frontului Popular Roman este ca Securitatea a avut tot timpul in fata imaginea naivitatii si amatorismului acelor ingineri patrioti, a felului stangaci si dezorganizat in care actionau, si nu a aplicat prevederile legii, care spunea ca oamenii trebuie preveniti atunci cand in anturajul lor evolueaza interese ostile statului. In multe alte situatii, ofiterii de Securitate dadusera de inteles unor cetateni aflati sub urmarire ca se gasesc pe un drum periculos. Mai exista apoi obiceiul ca Securitatea sa apeleze la secretarii de partid pentru discutii individuale cu angajatii care aveau "probleme". Astea erau metodele, acestea erau vremurile. Daca vrem sa intelegem ce se intampla atunci, trebuie sa ne intoarceam la realitatile sau cazuistica de atunci. Putem sa privim la infinit istoria dupa criteriile de astazi ale democratiei. Istoria va ingheta. Prin urmare, in cazul de la Iasi, Securitatea nu a aplicat principiul prevenirii, asa cum o obligau legea si dispozitiile oficiale si nu l-a aplicat pentru ca era interesata de descoperirea pana la capat a legaturilor acelui nucleu conspirativ romanesc cu URSS.

Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO-2004.

.

.

.

Nu ratati!
In numarul de maine puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre miscarea opozanta de la Iasi.
×