x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaj - Liberalii, in mediul rural

Reportaj - Liberalii, in mediul rural

de Adrian Mogos    |    24 Iun 2006   •   00:00
Reportaj - Liberalii, in mediul rural

Liberalii valceni din Perisani s-au aprins din cauza unui loc de munca. Important este insa ca "nu s-a umblat deloc la imagine", partidul iesind nesifonat din aceasta disputa. Calmul aparent anunta, poate, o noua furtuna locala. Adrian Mogos text Lucian Alecu fotografii

Perisani este o comuna valceana care se poate mandri si cu un drum national-forestier, daca se poate numi asa. Dar, ca orice localitate care se respecta, are 2.800 de locuitori si detine si o primarie in renovare. Ca anexa, primaria are o mica sera unde se produc sute de kilograme de legume, atat de necesare protocolului si localnicilor mai amarati. Trei suflete dintre cele 2.800 ale comunei s-au hotarat in primavara acestui an ca nu le-ar strica sa se indeletniceasca pe langa primarie cu chestiuni juridice. In acest concurs-maraton "a infrant" un singur candidat. Mai precis, o candidata.

NEMULTUMIRI. In timp ce fericita castigatoare savura victoria, Costel Matei, concurent fara relatii, si Gina Enache, sotia viceprimarului din Perisani, au decis sa conteste examenul. Si asta, pentru ca in comisie s-au strecurat doi mecanici si un profesor de istorie, desi nu aveau voie din cauza ca nu aveau studii de Drept, dupa cum spune Costel. Primarul si secretarul primariei care, adauga omul, nu puteau lipsi sub nici o forma din componenta comisiei. In plus, subiectele gresite, lucrarile desecretizate si mecanicii corectori au intetit scandalul care a cuprins formatiunea penelista din comuna. Examenul, inaintea caruia sotul castigatoarei a umblat la contracandidati, s-a lasat cu injuraturi, memorii, dar, mai ales, cu o competitie in sanul penelistilor comunali.

INTERVENTIE. Constantin Buican este un tanar liberal, profesor de Geografie la scoala din Perisani, dar si consilier local. Are un var primar dupa tata tot consilier, dar judetean, si tot penelist. Inainte de examen, nu s-a putut abtine sa nu treaca in vizita pe la contracandidatii sotiei, sa vada cum stau lucrurile. Initiativa, poate laudabila in alte situatii, nu a fost apreciata de contracandidatii sotiei, care nu s-au sfiit sa combata aceasta vizita in memoriul trimis Ministerului Administratiei si Internelor. Liberalul vede insa din alt unghi traseul pe la portile Ginei si al lui Costel: "S-a ivit postul asta. Eu am zis vicelui sa nu mai participe si Gina, ea fiind profesoara de Engleza aici, eu fiind chiar prieten, prieten, prieten cu viceprimarul. Ea credea ca intra aicea pe post, nu si-a bagat concediul de crestere copil. I-am zis vicelui: eu sunt intr-o situatie intre ciocan si nicovala. Doinita, sotia mea, nu are servici aici. Daca ea nu are, noi tre’ sa plecam de aici din comuna. Hai sa nu mai concuram, sa fie greu. Eu l-am rugat frumos. El face: nu. La Matei i-am spus: Mai Costele, nu stiu ce... nu le-am zis: ba, nu mai veniti la concurs. Dar si el tot de Gina se ferea. N-are cum sa fie Consiliul Local cu studii superioare toti. Ne-a reclamat pe la Valcea. Sa-l intrebati pe Costel la cate concursuri a participat, daca a luat vreunul. A mai fost la unul, a luat doi. Apoi, a fost problema cu cererea reconventionala, subiect propus de domnul contabil. Sotia, stiind bibliografia, s-a ridicat si a zis ca subiectul cinci nu face parte din bibliografie. Doamna Gina se ridica: «Ce faceti? Lasati subiectul asta!». Pai, si io ce sa inteleg de aicea? Subiectul respectiv nu era din bibliografie, era din Codul Civil. Parerea mea: subiectul propus de contabil, cea care sare in sprijinul subiectului, sotia vicelui. Primarul nu a facut parte din comisie, ca poate ieseau suspiciuni pentru baiatul ala. Eu vorbesc cu vicele, suntem prieteni, dar am zis: de acu’ incolo, candidezi pentru functia de presedinte PNL Perisani, candidez si eu, candidezi pentru vice, candidez si eu. Chiar si pentru presedintie..."

ABTINERE. Ion Sandu, primarul, nu vrea sa fie vorbit decat de bine, pentru ca "imaginea sa a fost reflectata doar pozitiv in toate ziarele". Tocmai de aceea, pentru a evita un scandal, a refuzat sa faca parte din comisia de examinare: "Initial, era vorba sa se scoata un post de consilier juridic pentru Consiliul Local. Nu se putea sa-l folosesc si eu si nu ma putea deservi. Data fiind importanta acestui post, am respins posibilitatea de a participa, din cauza de a nu trezi suspiciuni, oricine ar fi castigat. Invinsilor le e greu sa recunoasca corectitudinea unui concurs". Secretarul primariei a facut parte, alaturi de primar si juristul-sef al Prefecturii, din comisia care a respins contestatiile, pentru ca "subiectul 3 nu excede bibliografia de concurs, chiar daca formularea din setul de subiecte este defectuoasa. Acest lucru este demonstrat de faptul ca toti cei trei candidati au tratat partial acest subiect si au obtinut note simtitor egale". Ceea ce inseamna ca, daca la un examen toti competitorii se invart in jurul unui subiect formulat gresit, totul e in regula. Contabilul Constantin Petrescu a simtit pericolul jurnalistic si s-a strecurat din curtea primariei cand l-am abordat, invocand o dare de seama ce trebuia intocmita urgent.

EPILOG. Doamna Gina si domnul Costel au pornit razboiul. Memorii au fost trimise catre ministrul Blaga, dar subalternii acestuia au pasat spre rezolvare reclamatiile Prefecturii Valcea si Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru ca nu era de competenta ministerului, ci intra in atributiile agentiei. La randul ei, Agentia a realizat fericita ca nu e de domeniul ei sa rezolve problema, indrumand binevoitor reclamantii sa se adreseze instantei, singura in masura sa se pronunte. Unica varianta ramane procesul. Daca se va ajunge la judecata, chestiune care depinde exclusiv de angrenarea domnului Costel, primaria va fi reprezentata chiar de doamna Buican, care va trebui sa-si apere postul mai abitir. Primarul Sandu este hotarat sa nu lase pe umerii femeii aceasta corvoada si isi doreste sa se duca el. Ca sa nu existe probleme.

PRIZA PUTERNICA
"Sotia vicelui primar e nepoata lui domnu’ deputat Ungureanu de la PNL. Avea priza mai puternica decat consilierul judetean. Parerea mea e ca nu s-a implicat, functia lor politica era unde era" - Petre Buican, lider local PSD si tata-socru

AMICITIE
"Eu am zis vicelui sa nu mai participe si Gina, eu fiind chiar prieten, prieten, prieten cu viceprimarul. Eu sunt intr-o situatie intre ciocan si nicovala. Doinita, sotia mea, nu are servici aici. Ea credea ca intra aicea pe post, nu si-a bagat concediul de crestere copil" - Constantin Buican, consilier local PNL si sot

DIN PSD VINE SEVA LIBERALA
Petre Buican este socrul noii juriste a primariei si seful filialei locale a PSD. Are in subordine aproape 80 de membri, dar contingentul s-a subtiat vizibil atunci cand actualul primar, spune liderul social-democrat, a sarit la PNL si si-a luat toate neamurile si prietenii cu el. Este hotarat sa nu il reprimeasca, daca PSD va castiga alegerile in 2008. "Una dintre concurente, sotia vicelui primar, e nepoata lui domnu’ deputat Ungureanu de la PNL. Avea priza mai puternica decat consilierul judetean. Parerea mea e ca nu s-a implicat, functia lor politica era unde era, iar membrii comisiei au fost opt sau noua, din care trei oameni de meserie (n.r. - juristi) si subprefectul. Nora mea a invatat o luna si nu facea in casa decat strictul necesar", spune batranul pesedist.

Demisia subprefectului!

ECHIPA. Costel si Gina, sotia viceprimarului, se gandesc la un proces
Gina (preocupata): Intotdeauna, dupa un concurs se face ceva dupa. Daca luam eu, faceam un fel de masa. Si ea (n.r. - doamna Buican) a facut, da’ s-a amanat concursul, isi facuse cumparaturile. Cand au auzit ca concursul s-a amanat, ei nu mai erau siguri de aranjamentele facute. Mironela jurista a notat lucrarile. Mie 1, s-a ridicat Costel, 2.

Costel (indignat): Ei erau asa buimaciti, ca i-au pus sa faca tabele, da’ nu era bine, l-a dus inapoi. Pe mine nu ma intereseaza s-o dau pe asta afara, pe mine personal... sa stea aici pana la adanci batraneti...

Gina (dand din mana cu lehamite): Nici eu, poate sa stea acolo pana la pensie!

Costel (nepartinitor): Eu vreau sanctiuni administrative. Eu am crezut ca mecanicii si profesorul supravegheaza, nu ca ne verifica. Eu am Hotararea, asa, 281, care spune imperativ, obligatoriu, deci nu ca... imperativ, deci nu ca vrei sau nu vrei. Eu personal, eu, daca ma duc in instanta, le anulez concursul, dar nu stiu daca ma mai duc, sunt angrenat in alte chestii acuma...

Gina (cu emfaza): Daca anuleaza concursul, ce se intampla? I-a zis sotului meu: "Lasati, domnu’ viceprimar, nu mai fiti suparat, ca doamna si asa e in concediu de crestere copil. Poate pana se termina concediul, poate se mai iveste un post".

Costel (resemnat): Pentru mine, asta e un subiect inchis. Eu cer demisia subprefectului. Ei inchid ochii, noi stam de paza... lupul paznic la oi. Sa vina de la minister sa se ia o masura. E deranjant, am invatat, m-am pregatit.

Gina (domol): A fost bataie de joc. Cei trei din comisie au fost si cand a fost concursul pentru femeia de serviciu. Buican a venit la mine ca sotia lui o sa plece din localitate daca nu ia postul.

Costel (contrariat): Dispozitia de alcatuire a comisiei trebuia contrasemnata de secretarul primariei.

Gina (plictisita): Eu n-am zis nimic. Pana au facut subiectele era ora 12:00, dar concursul era anuntat pentru ora 10:00.

Costel (competent): Eu stiam ce era cu subiectul cinci...

Gina (cumsecade): Eu alaptam si voiam sa se termine mai repede. Domnul contabil a fost singurul om corect!

Costel (consimtind): Asa e!

Gina (enigmatica): La oral, i-a pus subprefectul o intrebare si doamna a inceput sa turuie... cu subpuncte, aliniate... N-ai cum sa spui asa!

Costel (subtil): Asta a fost clar cu dedicatie!

Gina (cugetand): Cat ai avea memoria de buna...

A atinge sau a nu atinge punctul. Sau subiectul...

ION SERBAN. Maistru corector
Ion Serban lucreaza de o viata in invatamant. E maistru instructor, consilier local la PNL si membru in Comisia Juridica a Primariei. A fost membru, alaturi de un coleg, maistru si el la Drumuri si Poduri, in comisia de corectare, fapt ce i-a suparat rau pe contestatari. Sta in satul Spini. Pe poarta casei cu numarul 7 se vede o tablita: Serban Ion, ap. 4. Ca sa nu isi lase tatal singur, fiul se propteste de un pult, asculta ce vorbim si face poze cu un telefon mobil.

Maistrul (asezat picior peste picior): Eu nu stiu profesia de Codul Penal sau Codul Civic. Eu sunt pe baza de juridic la Consiliu si, automat, am desfacut cartea asa... Sa vedem articolul cutare, pagina cutare, paragraful care a fost prins, ziceti cum se numeste, in termenul de... in termen de... monografie care a fost prins. Bibliografie, asa... (schimba aristocratic pozitia) face parte din sau nu. In final, corectam lucrarile. Care a plecat s-a scris pe ele. Am luat documentele de a intra in concurs, daca concurentii respectivi sunt apti. Noi care nu stiam legislatia: ia dati cartea-ncoa’. Ne uitam pe randuri sa vedem in ce masura s-au atins subiectele. Nu s-a pus problema de greseli de ortografie, sa zicem erau, dar subiectul in sine a corespuns cu nota pe care am dat-o noi, comisia. Eu, personal, am dat note in functie de analiza scrisului si de ce a fost in carte. Deci, corespundea... S-a facut o medie, cum sa spun, ca la scoala. De exemplu, barbatul care a fost concurent. Matei, de exemplu, a fost cam pe margine mult.

(aprinde o tigara) In ce sens pe margine? A atins punctele si mai mult n-a atins punctul respectiv si nu s-a punctat. S-a punctat 1 per 2 sau cum a stabilit fiecare. A atins marginea referitor la primele subiecte. Sa zicem, o persoana din doua fete care a fost din cele doua femei au scris subiectul la fix. Nu chiar mot a mot neaparat, deci a atins bine subiectul. Barbatul fiind Matei, automat asa, a fost tot pe margine, pe margine, pe margine.

N-a atins subiectul in sine, mi-am dat seama dupa carte. Am luat cartea, am dezbatut fiecare fraza, fiecare subiect pe carte si automat punctarea dupa carte. Am stat sase ore la examen la corectare. A fost un examen corect. Am inaugurat azi cu primarul un podet. Vicele m-a jignit pe mine categoric.

Baiatul (protector): Era beat-mort vicele. A zis ca de ce a fost tata in comisie si ca ce a pus el note.

Maistrul (vadit jenat): Era p... de beat, ma iertati. M-a insultat rau de tot atunci...

Baiatul (se enerveaza): ... cand a auzit ca a pierdut nevasta-sa. Daca n-a stiut, cum adica sa-ti dau tie. Stiu de examen, ca, daca am crescut aici, sunt si eu curios. I-am zis: ma, tu ce te bagi? Plus ca tata si vicele au fost prieteni de ani de zile...

Maistrul (fumeaza): Cand am iesit din comisie mi-a zis ca stiam subiectele. Daca stiam, concuram eu.

Baiatul (otarat): Du-te dracu’ de fraier, i-am spus eu. Vorbeste mai frumos, ca te ia mama dracu’ de prost. Acuma, si eu am pierdut multe examene in viata. Am facut si eu sase ani de box, am ajuns la Campionatul National, dar n-am dat in cap la oameni... Tata, daca a vazut ca el a comentat, i-a zis: cu mine n-ai ce vorbi!

Maistrul (mucalit): Acum si-a revenit. Si-a cerut scuze. Dar s-a sistat discutia si dialogul cu el in termen de o luna de zile. Cum sa stiu eu subiectele? A fost comisie...

Baiatul (spiritual): Fata aia care a luat... adevarul era ca a fost desteapta. Am fost coleg cu ea de liceu. Unde a fost nevasta lu’ asta, a fost numai in posta...

Maistrul (incuviintand): ... ea fiind in prenatal...

Baiatul (dezgustat): A facut facultatea numai asa: cu carne, cu alea si da-i... Asta e, citita fata, e desteapta!

Maistrul (nelinistit): Ca ala are pe cutare in minister, ca ala are pe cutare in... Vicele are pe ala, astalalt are pe Francu. (n.r. - Aleodor Francu - sef de cabinet al lui Tariceanu). Noi, fiind consilieri, am pus intrebari: Eu am pus despre viata personala, despre articol si ne uitam in carte...

Baiatul (armonios): E desteapta fata!

Maistrul (cumpanind): N-au fost discutii mari...

Baiatul (sobru): Imaginea... n-a umblat la imagine (n.r. - a partidului).

Maistrul (chibzuind): N-avea cum sa umble la imagine. Eu consider ca cineva tre’ sa piarda.
×