Ploua. E 7:30 dimineata si parcarea din fata “Transelectrica' e deja plina. Receptionera ne ia la rost. Se linisteste cand ne afla intentiile si ne sfatuieste sa ne asezam mai dupa banci, cat mai departe de intrarea in cladire, “ca sa nu am si io probleme'.
Liliana este referent principal la compania de stat Transelectrica. Se grabeste. A intarziat. Un minut lipsa, afisat pe cartela cu care isi marcheaza venirea la lucru, si salariul ii e pus in pericol. 'Bute, Bute... Parca mi-e cunoscut, dar nu stiu de unde sa-l iau', spune bruneta si zambeste stanjenita. “E cantaret?'. Abia cand aude numele intreg al boxerului, angajata Transelectrica isi pune mana la frunte si pare sa-si aminteasca. Habar nu are ca romanul a fost transformat in brand de tara si nici ca mareata gala in care Bute isi pune la bataie titlul de campion mondial are loc in Romania pe 9 iulie, la Romexpo. “Nu sunt pasionata de sport, mai ales de box', spune ea si da sa intre in cladire.
Abia cand aude ca firma la care lucreaza, companie de stat, sponsorizeaza gala cu 150.000 de lei (circa 40.000 de euro), ramane blocata: 'E o aberatie, din punctul meu de vedere. Suntem o companie mare, e drept, dar sa dai atatia bani... n-am cuvinte! Salariile ni le luam la timp, nu ma plang de asta, dar sunt foarte mici, in comparatie cu cat muncim si cu studiile pe care le avem. Ar fi putut sa ni le mareasca, se pare ca ar fi avut cu ce'. Liliana zambeste, usor dezamagita. Doua colege o ajung din urma. Incep sa se certe pe prenumele boxerului. Parca l-ar chema Adrian. Ba nu, Cristi. Nu nimeresc nicicum “Lucian' si se lasa pagubase. Nu ar fi de acord ca institutia la care lucreaza sa sponsorizeze evenimentul lui Bute. Abia dupa ce aud vestea sponsorizarii, isi dau drumul la gura: “Vorbiti serios? Nu e normal ce se intample in tara asta. Trebuie sa ne cinstim sportivii, dar nici asa. Daca sponsorizarea asta ar fi de folos in vreun fel, as zice, da' nu cred', isi arata scepticismul cele doua femei.
Toate actiunile astea sunt determinate politic
Domnul Sandu lucreaza de ani buni in firma. La fel ca si Cristina. De 10 ani. Bajbaie un pic pana sa raspunda daca au auzit de Bute. Prenumele Lucian nu reusesc sa si-l aminteasca. Domnul Sandu, ferchezuit si cu parul vopsit negru stie de gala si de brandul de tara propovaduit de Udrea. Amandoi cunosc multe din actiunile intreprinse de consiliul de administratie al Transelectrica. De sponsorizare insa, nici un cuvant. “Nu prea exista transparenta printre noi, angajatii. Astea probabil ca se discuta la nivel inalt si mai toate actiunile astea sunt determinate politic. Va dati seama. Noi suntem doar aia care muncesc si care, uneori, trag si ponoasele. Cei cu cravatele portocalii hotarasc, nu noi. Dar totul este facut pe spinarea noastra, care s-a cam cocosat. Si e pacat', isi spune parerea barbatul.
Transelectrica inregistraza datorii
Conform Agerpres, la 31 martie 2011 Transelectrica avea datorii pe termen lung de peste 937 milioane lei. Datoriile pe termen scurt depaseau 623 milioane lei. De asemenea, cea mai mare companie de furnizare a electricitatii a luat in noiembrie anul trecut de la ING Bank Romania o linie de credit de 35 milioane lei, pe un an, pentru activitatea curenta a companiei. Lucrurile acestea le stie Oana. Lucreaza de doi ani de zile in companie. Este economista. La stie si Lavinia, care este jurista. Cunoaste actiunile si tranzactiile financiare intreprinse de Transelectrica, pe partea de imprumuturi. Nici una insa nu reuseste sa-l identifice pe Bute, nu stiu de gala si nici de sponsorizarea facuta de Transelectrica. Stiu doar ca firma la care lucreaza “ar fi cerut statului sa vanda niste actiuni, pentru ca avem nevoie de bani pentru investitii. Sincer, ma mira decizia consiliului de administratie de a sponsoriza. 40.000 de euro nu este o suma imensa, dar, in conditiile actuale, orice banut conteaza, unde-l plasezi si cui il dai', isi spune nemultumirea Oana. Costin este economist la Transelectrica de mai bine de 5 ani. A auzit de Bute, dar ii incurca profesia. “E luptator de K1!', zice, sigur pe sine. “Auzisem ceva de Hidroelectrica, parca ea ar sponsoriza meciul asta. Mai multe nu stiu. Treaba lor, daca au bani', spune tanarul si da sa plece. Abia cand afla ca si institutia la care lucreaza pariaza pe pumnii lui Bute cu o asa suma, Costin spune doar atat: “mda…' Singurul incantat de actiunile pedeliste referitoare la boxerul nr.1 al Romaniei e portarul. “Imi place, ca e tare-n pumni, stie sa dea bine, dom'ne. Merita Bute asta toti banii. Sunt de acord cu sponsorizarea. Las' ca au de unde. Colegii mei nu stie prea multe, ei muncesc. Dar eu toata ziua stau si ma uit la televizor si sunt la curent cu toate'.
La Hidroelectrica angajatii vor sa le creasca salariile
La Hidroelectrica, angajatii incep lucrul la 8:00. Dar ei vin de la 7:00, pentru a face schimbul de tura. “Da, am auzit de Bute, e un boxer bun. Stiu ca vrea sa unifice centurile. O centura este WBA si una nu mai stiu. Sunt doua centuri, pentru ca sunt doi sponsori diferiti. Cred ca una e varianta americana, si una internationala'. Barbatul lucreaza in ture, 12 cu 24, 12 cu 48. Avem mult de lucru, anulam orice distractie', spune Sebastian, muncitor la Hidroelectrica Mihailesti. L-am intrebat pe electricianul de 56 de ani daca i-ar placea sa participe la gala unde boxeaza Bute, sponsorizata de compania la care lucreaza. “Cred ca biletul e cel putin un milion de lei, la valoarea lui. Nu am fost niciodata la un meci de box. Dar sa ne cumpere si noua bilete sau macar sa ne plateasca o parte din pret, macar jumatate. Foarte bine ca sponsorizeaza. Bute merita sa fie sponsorizat. Nu sponsorizam pe oricine'. “Au fost stopate salariile, nu s-a mai dat nici o inflatie', spune colegul lui, Ion. “Ar fi bine sa creasca si salariile, cat de cat, ca se anunta iar scumpiri. Nu se mai fac nici avansari, nu se mai dau nici prime'.Intrebat cum i se pare, in conditiile astea, sponsorizarea, electricianul de 59 de ani spune ca “asta e din alti bani, din investitii, nu ne afecteaza pe noi. Sponsorizam un om care merita'.
La barajul Vidraru, oamenii spun ca nu-au voie sa vorbeasca, “e interdictie de sus'. La hidrocentrala insa, unde se lucreaza in ture de cate 8 ore, in subteran, Serban, electrician de meserie, a avut curajul sa isi spuna opiniile: “Sa dea banii de sponsorizare, daca are de unde, ca se duc banii pe altele, si mai rele. Si daca vrem noi, muncitorii, si daca nu vrem, tot aia mari decid. Am auzit ca ar fi vorba de ceva cu doamna Udrea, nu se tin nici de Constitutie. Deciziile noastre sunt prea mici'.
Angajatii Transgaz, fanii lui Bute
La Transgaz, din 2010 au fost inghetate angajarile: “Datorita situatiei de criza economica profunda prin care trece economia nationala si pentru indeplinirea obiectivelor asumate de Guvernul Romaniei prin scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, incepand cu data prezentei (14.05.2010), se sisteaza pana la noi dispozitii orice angajare pe posturile vacante existente la nivelul exploatarilor teritoriale/tranzit si din cadrul aparatului S.N.T.G.N. “Transgaz' - S.A". Prin urmare, nu e de mirare ca multi dintre angajati sunt reticenti cand vine vorba de sponsorizarea lui Bute cu 100.000 de euro.
Mihai (41 ani) de la Transgaz Sinaia ne-a declarat ca “desi mi s-ar parea o idee buna ca societatea la care lucrez sa sponsorizeze un meci pentru cel mai mare boxer al nostru, nu cred ca se poate intampla. Noi suntem societate pe actiuni, iar statul e actionar majoritar, asa ca sigur nu sunt bani pentru asta acum...'
Pentru o doamna angajata la punctul de lucru din Alba Iulia, Bute e “un luptator", iar la Vintu de Jos boxerul e “atlet". “Nu sunt in masura sa spun daca e bine sau nu ca firma sa-l sponsorizeze pentru meci. Nu stiu ce bani sunt... Nu sunt indiferenta daca ar da banii pe asa ceva, dar mai bine vorbiti cu seful", adauga femeia. La Comanesti, o alta angajata Transgaz stie ca Bute da cu pumnii: “Eu n-am bani, daca firma are...", raspunde femeia cand aude de sponsorizare. Mircea, de 56 de ani, e angajat Transgaz Piatra Neamt si fan al sportivului. "Bute? Bute boxeaza. Firma are bani sa sustina asa mare sportiv. Sa-i dea. As fi mandru si as merge si la meci daca as putea...".
Matei are 56 de ani si lucreaza la Transgaz Satu Mare. Stie ca Lucian Bute e boxer, dar face o pauza lunga cand aude de 100 000 de euro sponsorizare pentru meci. "No, suntem prea mici pentru asta, doamna. De unde sa avem bani? Poate sefi, poate cei de la centru, daca-si permit". Doamna Lenke (47 ani) de la Transgaz Sighisoara stie ca Lucian Bute e un pugilist. Intrebata ce parere are despre sponsorizarea unui meci de catre Transgaz, marturiseste sincer: 'Nu stiu ce sa spun. Noi suntem niste simpli angajati. Domnul director stie mai bine despre lucrurile astea. Dar eu as avea o parere buna'. Gheorghe (49 ani) de la Transgaz Targu Jiu spune ca Lucian Bute e “boxerul de la Galati' si n-ar avea nimic impotriva ca societatea la care lucreaza sa sponsorizeze un meci al acestuia - “Cred ca ar fi foarte bine daca am face asta. Si cu mai mult de 100.000 de euro'. “Lucian Bute e un mare boxer', spune Violeta (47 ani), de la Transgaz Azuga. I se pare o idee buna ca societatea la care lucreaza sa sponsorizeze un meci de box, “daca ar fi bani', pentru ca “nu multi au facut ce a facut el pentru Romania in afara'.
Rodica (43 ani) lucreaza la Transgaz Fagaras si stie ca Lucian Bute e campion mondial la box. Spune ca “sponsorizarea unui meci e o idee foarte buna. Daca compania are banii astia, 100.000 de euro, decat sa-i dea pe altceva, ar fi foarte bine sa sponsorizeze acest sportiv'. Laura (41 ani) de la Transgaz Baia Mare spune despre Lucian Bute ca “e un boxer sau asa ceva' si ca i s-ar parea “ok, daca firma si-ar permite sa sponsorizeze un meci de box'.
Claudiu (32 ani) lucreaza la Transgaz Campia Turzii. Stie despre Lucian Bute ca “e campion mondial la box', dar i se pare o idee proasta ca Transgaz sa-i sponsorizeze un meci - “Nu ar fi in regula. Banii companiei sunt banii companiei. Nu vad de ce ar sponsoriza un meci de box, mai ales in perioada de criza'.