x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje 1 Mai - Huzurind de Ziua Muncii

1 Mai - Huzurind de Ziua Muncii

de Laura Toma    |    02 Mai 2006   •   00:00
1 Mai - Huzurind de Ziua Muncii

Dupa vacanta de Pasti, romanii au mai primit in dar o portie de odih-na. Reporterii nostri transmit din locurile de atractie: Costinesti, Vama Veche, Mamaia, Albena.

  • Noua fata a vechii Vame - Statiunea-manga
  • Preturi piperate in capitala Austriei
  • Creta - vacanta cu 99 €
  • Ziua Muncii cu nisip bulgaresc in pantofi

    Amor contra frigului - Costinesti, in chinurile facerii


    Orfan de Obelisc, cu plaja pe jumatate inghitita de ape si cu locuintele devastate de viitura din toamna trecuta, Costinestiul, mai nou, un santier boem, a inviat de 1 Mai, cu multa bere si idile "nasite" de rasarit la picioarele macaralelor.

    Petrecere pe santier. Asa s-ar defini la Costinesti cel mai recent 1 Mai. Urmele viiturii care a devastat anul trecut statiunea sunt inca foarte vizibile. Ruinele au descurajat initial turistii. Dar, fideli Costinestilor de ani buni, n-au vrut sa neglijeze nici zilele acestea "statiunea tineretului". Pe unde a trecut viitura inalta de aproape trei metri au ramas multe santuri, unele dintre ele transformate in locuri de acumulare a gunoiului. Schitu, satul geaman al Costinestiului, care in anii trecuti gemea de turisti, a fost mai sarac de data asta. Aici, 12 locuinte fusesera rase de prapadul din 22 septembrie 2005, restul fiind devastat. Cu toate astea, tinerii au reusit pana la urma sa anime statiunea schilodita de natura.

    SCHIMBAREA LA FATA. Gina si Ionut vin in Costinesti din studentie si de atunci n-au ratat nici un 1 Mai de pe Litoral. Stateau mereu la tanti Maria din Schitu. Casa femeii a fost luata de apa in toamna si acum se vad nevoiti sa-si schimbe gazda. Maria Balaban e unul dintre acei localnici care, atunci cand s-au intors acasa dupa ce potopul trecuse, n-a gasit decat un loc viran. Acum construieste o noua casa, "care sa fie gata pentru 1 Mai-ul de dupa integrare", spera femeia.

    Tinerii si-au gasit cazare la tanti Ermenco, cu 30 de RON de persoana. Casa ei a fost mai pe deal si pagubele au fost minore. "Marea piedica de anul asta e sa aratam ca lucrurile nu stau atat de rau in statiune pe cat se spune in presa. S-a facut publicitate negativa. Mediatizarea in exces a pagubelor de la Costinesti i-a facut pe tinerii mai reticenti si au fugit in Vama, asteptand sa afle tot de la stiri cand vor fi gata lucrarile de refacere", comenteaza tanti Ermenco. "Pana la urma, tot raul spre bine, caci fara inundatii nu ar fi vazut Costinestiul, in alte conditii, o fata noua, nicicum", adauga femeia.

    TOPLESS PRINTRE LOVITURI DE CIOCAN. Pe plaja se lucreaza intens la refacere, netinand cont de sarbatoare. Pancartele cu "Santier in lucru" sau "Pericol de accidente" si macaralele postate pe nisip i-au inhibat insa pe unii dintre turisti. In plin week-end, se faceau ultimele retusuri la fundatia viitorului obelisc si la sistemul de canalizare, pentru ca de 1 iunie totul sa fie functional. Claudia din Bucuresti a venit la Costinesti "din inertie", dar mai spre seara pleaca in Vama. "E cam nasol sa stai pe plaja si la cativa metri de tine sa se reconstruiasca. Ne intoarcem cand va fi mai pe terminate." Alaturi, Mihaela se simte in largul ei: bea bere, asculta muzica si a renuntat la sutien. A intrat si in apa, care e rece "de-ti crapa fierea", dupa spusele mai multora. "Pentru mine e OK asa cum e, iubesc locul asta si ma simt bine si printre hartoapele de pe plaja", explica studenta la Litere. A venit cu o gasca de 18 insi si au petrecut doua nopti sub cerul liber, langa foc.

    RASARITUL. Gastile cu "buget ingust" au innoptat pe plaja, tinand sa prinda rasaritul. Unii s-au strans in jurul focului, altii s-au mai perindat prin discoteci, dar in zori s-au adunat mai toti, stand turceste, pe plaja. Printre peturi de bere, cu chitare lenese ale caror icnete obosite erau bruiate de vantul puternic, tinerii au sarbatorit pana la urma pe cinste "chinurile facerii noului Costinesti", cum proclama Adi. "E supertare, ce mai tura-vura! Parca a iesit mai misto fata de anii trecuti.

    Ne-am iubit in draci ca sa scapam de frig, am cantat si ne-am ales cu mici viroze, dar asta e alta mancare de peste", conchide Dorin, stergandu-si nasul.

    Spre dimineata, cateva perechi de indragostiti au iesit pe nisip infofoliti in paturi, ca sa dea un iz romantic zilei de 1 Mai. Multi au renuntat, in cele din urma, din cauza frigului. Putinii ramasi s-au bucurat ca au putut, astfel, sa faca sex nestingherit la picioarele macaralelor, fara prea multa audienta.

    NOROC
    "Pana la urma, tot raul spre bine, caci fara inundatii nu ar fi vazut Costinestiul, in alte conditii, o fata noua"

    ANTIRECLAMA
    "Mediatizarea in exces a pagubelor de la Costinesti i-a facut pe tineri mai reticenti, asteptand sa afle tot de la stiri cand vor fi gata lucrarile de refacere" - tanti Ermenco gazda, Costinesti

    DUDU VINDE MINIOBELISCUL LA O SUTA DE MII DE LEI VECHI
    Cativa localnici au incercat sa dea mai multa viata atmosferei, scotandu-si skijeturile din pod si facand ceva larma pe mal. Spera sa le schimbe gandurile celor care faceau stanga-mprejur de cum ajungeau in statiune. Marian Paduica, zis "Cic", a fost scafandrul de serviciu la inundatiile din toamna. Barbatul imbraca costumul impermeabil, amintindu-si de incercarile de atunci. "Cu asta pe mine am scos copiii si batranii din case. Dupa panica de atunci, parca nici nu mai am tragere de inima sa-l pun pe mine. Dar a venit si timpul distractiei", conchide zambind.

    Langa ei, Dudu vinde obeliscuri in miniatura din ipsos. Se ocupa cu biznisul asta de mai multi ani, dar nu a avut niciodata un inceput de sezon mai bun. In dorul fostului obelisc, tinerii cumpara marfa lui Dudu. Stefan, student la Drept, a rupt din "fondul alocat pentru gogosi sa luam un obelisc. E un pic kitsch, dar pana il vedem ridicat pe cel nou, zic sa avem unul de buzunar". A venit cu buget redus si "e pus continuu pe calcule", asa il caracterizeaza amicii lui. Cate gogosi, cate beri, plus biletul de intors... parca iar mai iesi de inca o zi de Costinesti.
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj costinesti