August 2013. O zi aparent obişnuită din viaţa puştiului de 9 ani, Mihai, într-o localitate românească de lângă Dunăre. Un singur moment inexplicabil de neatenţie l-a transformat în victima unei combine de secerat. Ambele picioare i-au fost prinse între cuţitele utilajului. A scăpat cu viaţă, dar verdictul medicilor a fost cât se poate de crunt: nu va mai merge niciodată. Piciorul drept a trebuit amputat de la genunchi în jos, în timp ce piciorul stâng a rămas fără bucăţi întregi de carne. Un grup umanitar format din voluntari din localităţile germane Siegen, Neunkirchen, Dillenburg şi Haiger s-a angajat să îl ajute pe Mihai să îşi recapete viaţa. Povestea lui Mihai a ajuns repede subiect de reportaj în presa germană. “Mihai trăieşte în condiţii vitrege într-o zonă săracă a României. Pentru a ajunge în capitala Bucureşti ai nevoie de aproape o zi de mers cu maşina. Cel mai apropiat bazin de înot se află la aproape 100 de kilometri. Şansa lui de a ajunge la acest bazin depinde de părinţii săi, dacă aceştia îşi permit un bilet de autobuz sau nu. Familia trăieşte din agricultură. Tatăl este şomer. Accidentul lui Mihai i-a obligat să vândă o vacă din grajd. Banii au fost insuficienţi pentru a asigura un tratament terapeutic şi medical adecvat”, scrie Der Westen.
Sprijin din Germania
Îngerul păzitor al lui Mihai se numeşte Robert Weller. În timpul său liber, el este voluntar în Neunkirchen într-o organizaţie de ajutorare a săracilor din România. De fiecare dată când timpul îi permite, însoţeşte convoiul cu ajutoare în ţara noastră. Weller află întâmplător de tragedia lui Mihai şi vrea imediat să ajute. Întors în Germania, el se deplasează la clinica judeţeană din Siegen, considerat un centru de vis pentru chirurgie. Ia imediat legătura cu medicul-şef Michael Palm şi îi prezintă detaliat cazul lui Mihai, solicitând câteva sfaturi. La discuţii asistă şi medicul Michael Pausch de la clinica din Dillenburg. Medicul este impresionat de acest caz şi nu vrea să se rezume doar la sfaturi. El formează imediat o echipă de medici specialişti şi îi transmite lui Weller că va coordona personal tratamentul medical şi şederea lui Mihai în Germania. Medicii din echipa sa reacţionează spontan şi plini de optimism. Nico Kunst de la centrul de reabilitare Haiger, Michael Hornung, tehnician specialist în proteze ortopedice, şi ortopezii Robin Moser şi Florian Rumpf se angajează să îl pună pe picioare la propriu pe micuţul Mihai.
Un vis devenit realitate
Medicii, împreună cu clinica judeţeană Siegen, organizaţia pentru sprijinirea României şi alţi oameni inimoşi reuşesc să acopere financiar cele 12.000 de euro necesare, jumătate din această sumă costând doar proteza. La începutul lunii aprilie 2014, Mihai porneşte alături de mama sa spre Germania. 2000 de kilometri de speranţă. Ajuns în Germania, medicii remarcă faptul că handicapul este mai grav decât se preconizase. Mai mult, băiatul este extrem de afectat psihic. Medicul Pausch operează cu succes şi piciorul amputat este pregătit să primească o proteză. Celălalt picior este stabilizat cu o orteză, menită să sprijine activităţile de deplasare. Mihai este inclus imediat într-un program de susţinere psihică.
Recompensa unui zâmbet
Eforturile medicilor au dat roade. După o lună de operaţii şi tratament, Mihai a făcut primii paşi pe propriile picioare. “Succesul n-a întârziat să apară. Instabil, dar pe picioarele sale, Mihai face primii paşi. Noul picior este un motiv să zâmbească pentru prima dată. Este un moment emoţionant. Şi-a recăpătat motivaţia pentru perioada care va urma, când va lupta să îşi refacă musculatura şi să îşi coordoneze cât mai bine mişcările de deplasare. Progresul fantastic al lui Mihai devine şi mai vizibil când se joacă fără reţinere cu băieţii doctorului Pausch, Felix şi Moritz, dându-şi drumul de pe o trambulină impresionantă”, notează jurnaliştii germani.
Lupta nu s-a încheiat
Experţii în ortopedie, Kumst şi Hornung, sunt convinşi că vor rămâne mult timp de acum încolo alături de Mihai. “Viitorul apropiat este destinat refacerii sale musculare. Un ţel palpabil ar fi ca el să urce singur treptele fără să resimtă un efort deosebit. Odată ce va creşte, corpul său, şi implicit membrele sale inferioare se vor dezvolta şi va fi nevoie de noi vizite la clinica noastră, pentru a face măsurători noi şi a testa proteza şi orteze adecvate. Până atunci, ne propunem ca din patru în patru luni să venim noi în România şi să efectuăm anumite analize pentru a verifica starea sa. Peste un an îl aşteptăm din nou în Germania”, au comentat cei doi medici.
Veşnic recunoscător
Între timp, Mihai şi mama sa au ajuns din nou acasă, în România. Aici i-a aşteptat o nouă surpriză din partea prietenilor germani. Ştiind situaţia grea a familiei, nemţii au cumpărat o vacă, astfel încât familia să nu mai resimtă în nici un fel repercusiunile grave ale accidentului din vara anului trecut. “Voluntarii şi medicii din Siegen, Neunkirchen, Dillenburg şi Haiger l-au cruţat pe băiatul de 9 ani de la o viaţă doar în scaunul cu rotile. Ei s-au asigurat nu doar că băiatul nu mai resimte consecinţele corporale grave ale accidentului, dar i-au adus şi un zâmbet pe faţă şi o şansă ca el să aibă o viaţă plină de momente fericite”, concluzionează jurnaliştii de la Der Westen.