La Judecatoria Buzau a avut loc prima infatisare in procesul in care sunt judecate trei persoane pentru retrocedarea ilegala a Colegiul "Szekely Miko', din Sfantu Gheorghe, catre Eparhia Reformata din Ardeal. Procesul a inceput la finalul anului 2010, dar dupa o serie de patru amanari consecutive, cazul a fost mutat de la Sfantu-Gheorghe la Buzau, la cerinta DNA. A fost singura infatisare la care si-au facut aparitia toti cei trei invinuiti: Marko Attila, fost subsecretar de stat la Oficiul Regional pentru Relatii Interetnice din cadrul Ministerului Informatiilor Publice, Marosan Tamas, reprezentatul Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului de Justitie.
"In aceasta calitate, cei trei inculpati au intocmit, la data de 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si in prezent include doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sf. Gheorghe si Liceul Teologic Reformat. In cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza O.U.G. nr. 83/1999. In principal, retrocedarea s-a efectuat in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a cartii funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente ce fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal", se arata in rechizitoriul intocmit de procurori
Pe langa cele doua institutii de invatamant, au fost retrocedate si locuintele din cadrul caminelor in care locuiau profesorii. In 2007, doua persoane fizice, Benedek Levente si Fejer Zoltan, au cumparat o parte din aceste locuinte. Constatand nereguli, acestia au denuntat la DNA toate persoanele implicate in acest caz. Asa a ajuns cazul pe masa procurorilor, care, dupa o ancheta de aproape trei ani, au identificat primii inculpati.
Cei trei sunt acuzati acum de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, iar DNA a dispus trimiterea lor in judecata pentru cauzarea unui prejudiciu de aproximativ 1.300.000 de euro adus statului roman, Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe constituindu-se parte civila in dosar. Mai mult, la cererea judecatorilor, instanta a decis punerea sub sechestru a averilor celor trei persoane. La finalul primei sedinte, judecatorii au decis tragerea la raspundere, in acest proces, si a institutiilor reprezentate de cei trei, la acea vreme: Ministerul Informatiilor Publice, Ministerul de Justitie si Eparhia Reformata din Ardeal.
Judecatorii au cerut un act oficial de la Ministerul Finantelor din care sa rezulte daca statul roman este interesat in vreun fel de cladirea retrocedata. In acest sens, Primaria Sfantu-Gheorghe trebuie sa trimita un inscris oficial din care sa rezulte sumele platite drept chirie pentru imobil catre Biserica Reformata din Sfantu-Gheorghe.
Cazul a creat tensiuni la nivel politic in Romania si nu numai. UDMR si-a anuntat sprijinul neconditionat fata de Marko Attila, in timp ce fostul pastor reformat, Tokes Laszlo, actual vicepresedinte al Parlamentului European si lider al partidului EMNT, a solicitat Comisarului european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, sa urmareasca cu atentie "situatia scandaloasa' creata in jurul Colegiului Szekely Miko si efectuarea unor cercetari in acest caz. Acelasi lucru l-a cerut si deputatul republican de Ohio, Jean Schmidt, care, in discursurile ei de la New York si Washington, a atras atentia Ambasadei SUA, de la Bucuresti, sa trimita un supervizor la proces.
"Spre deosebire de judecatorii din Sfantu-Gheorghe, cei din Buzau au acceptat propunerea DNA de a implica si trage la raspundere si cele trei institutii reprezentate de noi la acea vreme: Ministerul Informatiilor Publice, Ministerul Justitiei si Eparhia Reformata din Ardeal. Toata aceasta tevatura este doar o tragere de timp. DNA-ul a comis o sumedenie de greseli pe parcursul anchetei, de aceea cred ca dosarul se va intoarce pe masa procurorilor, dar nu e exclus nici sa se renunte la acuzatii, fiindca exista o hotarare definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov, data in 2007, in care se specifica clar: Colegiul Miko apartine Bisericii Reformate', a spus Marosan Tamas.
Urmatoarea infatisare va avea loc pe 15 noiembrie, cand se va discuta ridicarea de sub sechestru a averilor celor trei invinuiti. "Cladirea este inca acolo, nu a fugit nimeni cu ea, despre ce prejudiciu material vorbim? Este de neinteles sechestrul pus de procurori pe averile invinuitilor si ale sotiilor lor', a spus unul dintre avocati.