Este cel mai important poet esoteric al momentului. Doctor în poezie, dar şi în proză. Cu jurământul lui Hipocrate taie poveşti, împarte versuri, face incizii în prefeţe critice. E un neurolog al personajelor sale. Un investigator al secretelor cereşti. Un visător al spaţiului. Un călător al nevăzutului. Abia apoi este şi profesor la UMF. Predă poezia trupului uman, şiretlicurile minţii şi ale imaginaţiei. Neurologia scrisului. Medic este abia după aceea, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Tratează pacienţii atât cu stetoscopul, cât şi cu cartea sau vorba-i înţeleaptă. Între universitate, spital, academie, bibliotecă şi familie are un program în care uneori sunt doar trei-patru ore pe care le dedică odihnei. Dar nu există frontiere între activităţile sale. Tratează totul filosofând, predă folosind pilde şi parabole, ajută la treburile casnice, adnotând diferite idei pe orice suport pe care se poate scrie. Şi învaţă - este mereu avid de cunoştinţe din domeniile ştiinţifice, ale artelor, ale naturii şi istoriei...E un bun prieten şi îndrumător în ale scrisului, dar şi în ale vieţii. Elegant, cu părul bălai, zici că e un fotomodel rătăcit printre medici. Despre profesionalismul şi priceperea sa vorbesc miile de pacienţi salvaţi, trataţi şi omeniţi cu atâta grijă de medicul poet sau scriitorul doctor, ziceţi-i cum vreţi! În ultimii ani e mândru că este citat în antologii literare academice româneşti, pentru că în cele de tip Who’s Who americane sau europene este de mult timp listat şi apreciat. Este premiat mai ales în străinatate. Este cărturarul, savantul şi cel mai apreciat poet esoteric al momentului.
“Cuvântul ne-a creat, noi ne-am pierdut în el şi fără el lumea va pieri”
Cu o zi în urmă a avut amabilitatea să îmi acorde un interviu, ocazie cu care l-am provocat la un minut de filosofie, la un moment de reculegere în faţa timpului pe care îl trăim. Este dezamăgit de tot ce se întâmplă, de schimbarea priorităţilor şi răsturnarea valorilor. “Dacă democraţia ateniană supusă unei dictaturi “înţelepte” ar putea influenţa cursul istoriei, poate s-ar mai putea vorbi de o îmbunătăţire a destinului acestei societăţi. Însă sunt sceptic. Din păcate, văd lucrurile clar, precum bătrânul profet pe muntele înţelepţilor. Cuvântul ne-a creat, noi ne-am pierdut în el şi fără el lumea va pieri”, a spus acad. Liviu Pendefunda. Care ar fi în opinia dv societatea ideală, am plusat eu. “Societatea ideală e Utopia, Noua Atlantidă. Editura noastră supravieţuieşte prin suflet şi spirit, deci virtual. Studiul cărţilor şi scrisul vor deveni elitiste. După cunoaşterea împărtăşită miliardelor de oameni vom asista la un fenomen invers epocii Gutenberg”, a completat poetul Liviu Pendefunda.
A fost un visător şi mai este în turnul lui de fildeş
Aîncheiat recent un ciclu de şapte volume în care a adunat eseurile şi prelegerile sale, cuprinzând teoria arcurilor reflexe ce coordonează universul nostru, îmbinând teosofia, medicina şi studiile antropologice. Continuă să lucreze la acest proiect, publicând în numeroase reviste din România şi din străinătate. Medicina i-a acordat un credit de analiză şi sinteză, “de lărgire a orizontului din nadir până la zenitul cunoaşterii, bază elaborată întru folosirea cuvintelor ca sursă literară”. Restul e har. Referindu-se la sutele de noi poeţi ce sunt scoşi zi de zi ca de pe o bandă, Pendefunda spune: “cel mai grav este faptul de a dori să scrii (literatură) fără a citi, fără a studia pe clasici, fără a fi tu un adevărat cărturar. Este cazul majorităţii scriitorilor tineri. Cine îi mai îndrumă, când ei se cred mari chiar înainte de a învăţa să meargă şi să vorbească?”. Împreună cu alţi poeţi ieşeni a înfiinţat Asociaţia literară Athanor. “Atelierul de creaţie Athanor a avut o activitate deosebită anul trecut la Iaşi, Piatra Neamţ, Bucureşti şi Sibiu. Urmează alte întâlniri cu marile valori româneşti şi universale în ţară, dar şi în străinătate, chiar peste ocean. În curând!”.
Portret acad. Liviu Pendefunda
Are un CV de-a dreptul impresionat. A terminat Medicina în 1977, urcând apoi toate treptele ierarhice academice. Autor a numeroase studii de specialitate, cărţi de poezie, proză, culegeri. Este membru în zeci de societăţi şi instituţii internaţionale, academii, în unele chiar cu funcţii de conducere. Între ele amintim doar câteva: membru cu grad de maestru al World Academy of Letters, secretar general United Cultural Convention sau membru în colectivele de cercetare ale Academiei Americane de Neurologie sau cele ale Academiei Române de Ştiinţe Medicale.