REPORTAJ
Plan de
masuri - aceasta este titulatura documentului confidential conceput de Securitate si pus in practica de comitetul municipal al PCR la ultima vizita a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, la Timisoara, pe data de 14-15 septembrie 1988.
TIBERIU KISS
|
ZI URATA. Picura in prima zi de scoala, in Timisoara. Orasul fusese spalat insa, la dispozitia Partidului. Una din putinele fotografii ale lui Ceausescu in care se puteau observa garzile de corp agatate de masinile ARO, flancand faimoasa 1-B-105
|
Vizita "conducerii superioare de partid si de stat a RSR" la Timisoara a avut ca scop participarea la ceremonia de deschidere a noului an scolar. Pentru acest eveniment, pregatirile au inceput cu circa o luna inainte, ofiterii de securitate, impreuna cu comunistii banateni, analizand si organizand in cel mai mic detaliu fiecare minut al vizitei cuplului Ceausescu. S-a pus la cale un "plan de masuri" menit, in primul rand, sa-i multumeasca pe "cei mai iubiti fii ai poporului" si, nu in cele din urma, sa asigure securitatea oaspetilor de seama. Pentru a evita orice complicatii, la nivelul PCR Timis s-a decis constituirea unui comandament format din 21 de persoane, care urmau sa fie dotate cu statii de emisie-receptie "Dioda". Inca din prima sedinta de pregatire a sosirii la Timisoara a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, comitetul municipal a hotarat ca, in paralel cu actiunile de gospodarire si infrumusetare a orasului, sa se ia obligatoriu "masuri deosebite pentru imbunatatirea propagandei vizuale".
LA MUNCA, TOVARASI! In opinia celor care au redactat "planul de masuri", propaganda vizuala se reducea la "confectionarea de panouri, grafice, lozinci, fotomontaje si machete", evident, cu produse care sa infatiseze modul de infaptuire a programului de dezvoltare economico-sociala a tarii.
|
ULTIMA VIZITA. Sotii Ceausescu habar n-aveau ca de la timisoreni o sa li se "traga" sfarsitul. Activul de partid i-a intampinat conform protocolului, pe aeroportul decorat cu lozinci si drapele in numar corespunzator: jumatate cu "patria", jumatate cu "partidul"
|
Pentru ca Nicolae si Elena Ceausescu urmau sa soseasca la Timisoara pe calea aerului, comitetul municipal al PCR a luat decizia ca aeroportul sa fie pavoazat cu portretul dictatorului, iar drapelele RSR si PCR sa fie arborate numai... in proportie egala. Mai mult decat atat, dupa o lunga consfatuire, comunistii banateni au cazut de comun acord ca toti manifestantii prezenti pe Aeroportul Timisoara sa-i intampine pe oaspeti cu formula "Bine ati venit in judetul Timis, mult iubite si stimate Tovarase Nicolae Ceausescu!", dupa care, in cor, muncitorii si pionierii sa strige "Traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie, Republica Socialista Romania", "Ceausescu-Pace", "Traiasca Partidul Comunist Roman, in frunte cu secretarul sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu", "Partidul - Ceausescu - Romania" si, nu in ultimul rand, "Ceausescu eroism - Romania Comunism!"
COREGRAFIE SI MIMICA. Organizarea vizitei cuplului Ceausescu a mers mai departe. Planul de masuri conceput de autoritatile timisene arata ca "la locul sosirii conducerii superioare de Partid si de Stat va fi aliniata Garda de onoare, formata din militari MAN, garzi patriotice, tineri care se pregatesc pentru apararea patriei si fanfara, care va prezenta onorul, iar in acest scop pe platou se va instala o statie de amplificare". Evident, comunistii banateni nu au uitat nici primirea traditionala a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu cu paine si sare, misiune ce trebuia indeplinita de "o pereche de varstnici, imbracati in costume nationale". Totusi, inainte de a porni spre municipiul Timisoara, pe aeroport, "cei mai iubiti conducatori" mai aveau sa infrunte un obstacol multicolor: "Un grup de zece pionieri, sase soimi ai patriei si zece tineri imbracati in costume nationale populare", plantati pe pista de zbor, urmau sa le ofere flori. Poate ca cea mai usoara decizie a celor care au pus la cale acest "plan de masuri" a fost aceea de a atrage atentia ca este obligatoriu ca, "pe tot parcursul vizitei, distinsii oaspeti sa fie primiti cu calde manifestari, exprimand inalta stima, profunda multumire si nemarginita recunostinta".
|
FOTOGRAFIE DOCUMENT. Se observa semnul tras cu o carioca, de "tovarasii de la cenzura", astfel incat baietii de la Secu (in dreapta, cu ochii-n patru) sa iasa din poza destinata ilustrarii unui articol din "Scanteia"
|
LEGUME DECORATIVE. Biroului Comitetului municipal de partid si Comitetului executiv popular le-a revenit o sarcina grea. Aceea de a lua masuri ca "aprovizionarea pietelor, a magazinelor si a tuturor unitatilor comerciale sa fie corespunzatoare". Ultimul capitol al "planului de masuri" este atribuit "manifestarii populare din Piata Operei din Timisoara". Organizatorii au hotarat ca la cuvantarea finala a tovarasului Nicolae Ceausescu sa participe "cadre din conducerea de partid, oameni ai muncii din unitatile industriale si agricole, oameni de stiinta, arta si cultura, ziaristi, elevi si studenti, iar cladirile sa fie pavoazate cu portrete, drapele si lozinci". Mai mult, oamenii muncii trebuia sa fie dotati cu salopete noi, material de propaganda adecvate si, nu in ultimul rand, flori. Cam asta a insemnat ultima vizita a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu, in Timisoara, pe data de 14-15 septembrie 1988. Evident, pentru ducerea la indeplinire a intregului "plan de masuri", toti comunistii de marca ai Banatului au avut anumite raspunderi. De exemplu, Petru Andea, deputat PSD Timis, a trebuit sa scoata in fata Universitatii de Vest un numar de 3.000 de studenti. Dan Poenaru, fost presedinte al PSD Timis, a fost facut raspunzator pentru manifestatiile studentilor medicinisti. Senatorul PRM Timis, Valentin Dinescu, a avut in sarcina un grup de 300 de oameni, plantati la una dintre intersectiile Timisoarei, si, nu in ultimul rand, Ion Dinca, judecator la Curtea de Apel Timisoara, care a fost numit liderul unui grup de 100 de persoane, postat in fata Palatului de Justitie.