x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Barcelona porumbeilor

Barcelona porumbeilor

de Dr Geronimo Brănescu    |    25 Iul 2010   •   00:00
Barcelona porumbeilor

Probabil că imaginea Barcelonei se poate identifica într-un procent mai mic sau mai mare de reprezentativitate cu Gaudi, Monserrat Caballe, catalanii cu sânge fierbinte, echipa de fotbal cu acelaşi nume, însă paradoxal... şi poate nu în ultimul rând, cu columbofilii!

Ceea ce în afară de pasionaţi puţini ştiu este că în luna iulie aici se dă startul celei mai importante curse sportive pentru porumbei călători din lume: "Barcelona Race". Concursul, desfăşurat pe o distanţă medie de 1.000 de kilometri, plus/minus, pentru că ineditul sportului columbofil este dat şi de faptul că are doar o linie de start în compensaţie cu mii de puncte de sosire, dar nu mai puţin de 900 km competiţionali, aliniază la start elita columbofilă europeană reprezentată de Belgia, Olanda, Germania, Franţa, Luxemburg şi Marea Britanie.

Pe lângă aceste ţări consacrate îşi mai dispută întâietatea pentru mult râvnitul trofeu, sporadic, şi alte ţări, printre care şi România. Distanţa însă nu ne ajută, ba chiar ne exclude, aceasta fiind, în linie dreaptă, de circa 2.000 de kilometri între Bucureşti şi Barcelona. 41 de cursieri români au încercat în premieră să o străbată în 2007. Fără succes, din nefericire. Ambiţia nesincronizându-se cu fiziologia de data aceasta şi nefiind suficiente pentru a învinge distanţa mult prea mare.

Cursa de la Barcelona, cu o tradiţie venerabilă, a apărut din iniţiativa unui grup de columbofili bogaţi din Belgia de a-şi testa porumbeii pe un traseu variat, care include practic toate formele de relief continentale, cu două categorii de curenţi liniari şi doi verticali, cu cel puţin trei regiuni de aspiraţie a curenţilor aerieni şi cu trei trasee alternative, în condiţiile unei potenţiale participări multinaţionale din aria centrală şi nord-europeană. Media de participare din ultimul deceniu depăşeşte cu puţin cifra de 24.000 de porumbei per cursă, recordul fiind stabilit în anul 1999, respectiv 28.095 de porumbei călători lansaţi.

Aşa cum menţionam anterior, nucleul de participare este reprezentat de cele şase ţări, la care se mai adaugă în mod pasager altele dornice de a-şi lega numele de celebra competiţie: Bulgaria, Cehia, Slovacia, Malta etc. Cele mai multe ţări, 11, au participat în 2007. Organizatorul competiţiei este Cureghem-Centre, condus de mulţi ani de preşedintele Guy Libotte, omul care i-a redat peste ani strălucirea şi importanţa iniţiale.

Desigur, statisticile în ceea ce priveşte celebra cursă de la Barcelona sunt numeroase, însă ele probabil că sunt interesante numai pentru profesionişti. Prietenii porumbeilor călători trebuind să ştie poate numai faptul că în cea mai titrată competiţie columbofilă a lumii, Cursa de la Barcelona, au câştigat gloria şi nu în ultimul rând premiile importante alături de nume consacrate şi no-name-uri. Un astfel de ilustru anonim este şi câştigătorul competiţiei de anul acesta, de sâmbătă 3 iulie, germanul Heller Burkhard. Felicitări! Şi nu uitaţi! Fortuna audaces juvat!

● Pagină realizată cu sprijinul Federaţiei Române de Sport Columbofil

×
Subiecte în articol: special observator atleţii văzduhului