x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Care este temuta otravă fără antidot, preferată de asasini

Care este temuta otravă fără antidot, preferată de asasini

22 Sep 2015   •   14:20
Care este temuta otravă fără antidot, preferată de asasini

Pentru fanii serialului Breaking Bad este cunoscută povestea otrăvii extrase din seminţele de ricin. Cei doi eroi ai serialului doreau să ucidă, cu ajutorul acestei toxine, un alt traficant deosebit de feroce care îi ameninţa pe cei doi.

Lunile trecute, nu mică le-a fost mirarea agenţilor FBI atunci când un tânăr, care aflase de această otravă mortală şi eficientă, a vrut să cumpere de la un agent sub acoperire această substanţă.

În urmă cu mai mulţi ani, în corespondenta Senatului american au fost descoperite urme ale acestei otravi care are o carte de vizita demnă de mintea Lucreţiei Borgia. FBI a mai făcut o descoperire socanta: si pe adresa Casei Albe a fost trimisa aceeasi otrava, in noiembrie 2003.


In anumite conditii este foarte periculoasa, in special daca este injectata, inghitita sau inhalata. Nu exista antidot. Daca nimereste in caile respiratorii, moartea se produce in timp de 36-48 de ore. De-a lungul timpului a fost folosita pentru asasinarea mai multor disidenti politici bulgari. In ianuarie 2003 a fost descoperita si in dotarea unui laborator din Londra.

Descoperirea a provocat noi temeri privind posibilitatile nelimitate ale terorismului. Dupa incheierea "razboiului rece", pericolul proliferarii armelor chimice si biologice a dus la modificarea strategiilor de aparare ale multor tari. Daca in prezent, primejdia unui razboi nuclear s-a diminuat semnificativ, cel biologic tinde sa devina cea mai serioasa amenintare la securitatea globala.

Asul lui Ben Laden

Autoritatile britanice au intrat in stare de alerta în 2003 dupa descoperirea minilaboratorului clandestin, in care s-au gasit urme de ricina. Desi in locuinta londoneza situata deasupra unei farmacii s-a gasit o cantitate foarte mica de otrava, autoritatile britanice se temeau ca aceasta ar fi putu proveni dintr-o rezerva mai mare de ricina, adusa in Marea Britanie de teroristi, posibil membri ai retelei Al-Qaeda. Scopul? Un val de atentate similare celor cu antrax, inregistrate in 2001, in SUA.

Cantitati importante de ricina au fost descoperite pana acum in Orientul Mijlociu, iar presa straina afirma ca date despre utilizarea ricinei au fost descoperite in 2001, in Afganistan, intr-o cladire din Kabul apartinand retelei Al-Qaeda, condusa de Osama ben Laden.


Gradul de toxicitate si letalitate extrem de ridicat face ca arma biologica sa fie preferata de catre gruparile teroriste. Un raport din 1996 al Departamentului Apararii al SUA arata ca "gruparile teroriste nu detin resurse financiare suficiente pentru achizitionarea armelor nucleare, in schimb pot obtine materia prima necesara realizarii agentilor chimici si biologici".

Experti ai serviciilor de informatii au identificat trei categorii de grupari teroriste care ar putea folosi arme de distrugere in masa: sectele si cultele religioase, gruparile rasiste si antiguvernamentale si organizatiile fundamentaliste si extremiste. Specialistii americani apreciaza ca "arma biologica - numita si bomba saracilor - ar putea fi putut fi asul din maneca lui Ben Laden".

Nume de cod: Compound W

Cercetari pentru fabricarea unei bombe cu ricina au fost efectuate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Statele Unite si in Marea Britanie. Numele de cod al substantei era "Compound W". Arma biologica a fost testata, dar nu s-a utilizat niciodata.

Aceasta substanta se numara printre produsele toxice cautate de inspectorii insarcinati cu dezarmarea Irakului, tara suspectata ca ar fi fabricat arme de distrugere in masa.


Cu toate acestea, expertii denuntau drept exagerate speculatiile privind folosirea ricinei pe post de arma de distrugere in masa, dat fiind faptul ca este nevoie de o mare cantitate pentru a fabrica o astfel de arma. Uciderea a jumatate din populatia de pe o raza de 100 de kilometri patrati ar necesita nu mai putin de 4 tone de ricina.

Prin comparatie, acelasi obiectiv poate fi atins prin folosirea a numai un kilogram de spori de antrax...

Cazul "umbrela bulgareasca"

Ricina a fost folosita pentru asasinarea mai multor disidenti politici bulgari aflati in exil la Londra, in special in cazul lui Gheorghi Markov. Scriitorul si jurnalistul bulgar a fugit din Bulgaria la inceputul anilor ‘70. Angajat al postului londonez BBC, a fost asasinat in 1974 la Londra, cu ajutorul unei umbrele cu varful otravit cu ricina. Celebra "umbrela bulgareasca", pe seama careia au circulat atatea bancuri la vremea respectiva.

Cazul Markov nu a fost solutionat inca, politia britanica afirmand ca principalii suspecti sunt agentii serviciilor secrete bulgare.

Un fost agent KGB, Oleg Kalughin, a afirmat ca Bulgaria a cerut ajutorul Moscovei pentru asasinarea lui Markov. Markov, care figura pe lista neagra a disidentilor bulgari, a povestit ca, in timp ce se plimba pe podul Waterloo din Londra, a fost intepat in picior de o persoana care avea o umbrela. A decedat trei zile mai tarziu, dupa ce manifestase puternice simptome de gripa.

Testele de sange au evidentiat prezenta ricinei. Imediat dupa asasinat, ricina a intrat pe lista substantelor teroriste, gradul sau de periculozitate fiind direct proportional cu usurinta cu care poate fi procurata.

Opt seminte dau gata un adult

Uleiul de ricin - cunoscut pentru efectul sau laxativ - este extras din planta, in vreme ce ricina - substanta toxica ce poate fi utilizata ca arma biologica - este extrasa din semintele de ricin. Substanta volatila extrasa din semintele si tulpina plantei cu acelasi nume este de doua ori mai toxica decat veninul de cobra.

Se estimeaza ca o samanta de ricin este suficienta pentru a omori un copil. Opt seminte - ce contin cam o miime dintr-un gram de substanta activa - pot da gata un adult. Orice chimist poate fabrica ricina din semintele plantei cu acelasi nume, cu singura conditie de a face rost de o cantitate suficienta. Ceea ce nu este deloc dificil.


Ricina are insa si potential medical. Cercetatorii in domeniu sunt interesati de folosirea sa impotriva cancerului si chiar a HIV. Dar, atacul terorist din 11 septembrie 2001, impotriva Statelor Unite, a socat atat de mult intreaga lume, incat a adus in atentie nu calitatile medicale ale plantelor, ci un nou si potential pericol pe care l-ar putea reprezenta acestea.

Potrivit specialistilor, arma biologica - ieftina si relativ usor de fabricat - poate declansa epidemii devastatoare, precum variola, antraxul sau botulismul.

Solutia biologica a fost folosita din timpuri stravechi

Istoricii militari releva faptul ca arma biologica este folosita inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, romanii otraveau sursele de apa ale inamicilor cu starvuri de animale, iar tatarii catapultau in cetatile asediate cadavre infestate cu ciuma bubonica. Franta, Japonia si Anglia au inceput cercetarile in domeniul razboiului biologic abia inaintea celui de-al doilea razboi mondial.


Programele de cercetare japoneze s-au bazat pe experiente pe oameni, in China ocupata a anilor '30. In anul 1941, SUA si Canada, ingrijorate de avansul luat in acest domeniu de Germania si Japonia, au inceput propriile cercetari, din care au rezultat mari stocuri de bacterii, virusi si toxine. In anii 50 si 60, unele state au renuntat la aceste stocuri, detinerea lor in timp de pace fiind extrem de periculoasa. Printre primele tari care au luat aceasta hotarare a fost Anglia, urmata in anul 1969 de Statele Unite, care au renuntat unilateral la "folosirea armelor si agentilor biologici", limitandu-se doar la cercetari asupra mijloacelor defensive, ca imunizarea si masurile de securitate. Franta a renuntat la stocurile sale in anul 1972. Spitalele, laboratoarele si chiar fabricile de bere pot produce foarte usor, in mod clandestin, agenti biologici. In acelasi timp, in cazul unui eventual control, intr-un interval de numai 30-60 de minute, se poate sterge orice urma a producerii acestora.

In prezent, descoperirile din domeniul biotehnologiei si al geneticii ar putea fi folosite la modificarea structurii genetice a microorganismelor, astfel incat sa poata invinge imunitatea umana sau sa realizeze un microorganism rezistent la antibiotice.


Raspandire pe cai diferite

Armele biologice ar putea fi definite drept raspandirea agentilor infectiosi sau a toxinelor, cu efecte vatamatoare sau letale pentru oameni, animale sau culturi agricole, cu ajutorul obuzelor de artilerie, bombelor, rachetelor, aerosolilor sau al oricaror altor mijloace. Cele doua categorii de agenti biologici care se disting sunt microorganismele si toxinele. Biotehnologia poate fi folosita pentru realizarea pe scara mare a unor agenti biologici, iar ingineria genetica poate sa le sporeasca rezistenta la vaccinurile si tratamentele medicale actuale. Adeptii lui Ben Laden stiu foarte bine ca ciuma este mortala in 90% din cazuri, antraxul in 80%, in timp ce alti agenti, al caror scop este de a produce incapacitate temporara, sunt letali doar pentru un procent mic din populatia-tinta.

×
Subiecte în articol: arafat otravit pricina arme biologice