x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Casa Alba nu a stiut despre Pacepa"

"Casa Alba nu a stiut despre Pacepa"

12 Feb 2004   •   00:00

Editorialistul de la "Washington Times" face noi dezvaluiri socante in cazul generalului roman

A fost suficient un articol publicat in cotidianul american "Washington Times" pentru ca "dosarul Pacepa" sa se redeschida in Romania, capatand noi file. O a doua interventie in presa americana a lui Arnaud de Borchgrave l-a facut sa reactioneze pana si pe Ion Iliescu. Marele ziarist american i-a acordat un interviu ziaristei Doina Saiciuc, de la Radio Romania Actualitati, sustinand cu tarie reabilitarea totala a fostului general de Securitate Ion Mihai Pacepa.

Realizator: Chiar in aceste momente, ministrul roman de Externe se intalneste cu secretarul de Stat, Colin Powell. Sunt buni prieteni. L-ati cunoscut pe domnul Geoana?
Arnaud de Borchgrave: Nu, nu l-am cunoscut.

Realizator: Sunt lideri tineri in Guvernul de la Bucuresti. Trecand la tema interviului nostru, trebuie sa spun ca este foarte interesanta si plina de provocari. Va admir, pe de alta parte, munca si dedicat ia fata de ea. Vreau sa va intreb, inainte de toate, cum evaluati o afirmatie publicata in acelasi cotidian pentru care lucrati, "The Washington Times", din 23 august anul trecut, sub semnatura unui consultant media veteran al Partidului Republican, Jay Bryant. El scrie: "Pedigree-ul lui Pacepa inseamna doua lucruri: faptul ca stie foarte multe despre serviciile secrete si faptul ca stie cum sa minta". Sunteti de acord?
Arnaud de Borchgrave: Nu cred ca Pacepa minte in legatura cu fuga lui din Romania, nu cred ca minte cu privire la faptul ca traieste inca aici, in SUA, subteran, sub pamant, cand ar trebui sa fie inapoi, in Romania, ca un cetatean normal, cu speranta de a fi onorat pentru contributia sa la eliberarea Romaniei. Dincolo de toate, a luptat in timpul razboiului rece impotriva comunismului si Romania a suferit in timpul comunismului, asa incat acum, cand comunismul a cazut, de ce nu poate fi acest domn onorat acasa asa cum ar trebui? "Daca nu i-ar fi frica, nu ar mai trai sub pamant..."

Realizator: Stiu ca refuza sa mearga in Romania.
Arnaud de Borchgrave: Pai, nu poate merge in Romania pana cand nu se ridica...

Realizator: Adica ii este cu adevarat frica, vreti sa spuneti?
Arnaud de Borchgrave: O, absolut. De ce credeti ca traieste inca sub pamant? Adica, daca nu i-ar fi frica, nu ar mai trai sub pamant...

Realizator: Dar cunosc cazul unui alt celebru defector, Raceanu. Il cunoasteti?
Arnaud de Borchgrave: Nu-l cunosc, dar am auzit de el.

Realizator: Domnul Raceanu a fost acelasi tip de defector, poate nu de grad atat de inalt, el a fost decorat de autoritatile romane nu insa pentru faptul ca a fugit, nu cred ca poti fi decorat pentru asta, ci pentru contribut iile pe care le-a avut recent privind aderarea Romaniei la NATO. Or, lui Raceanu nu i-a mai fost frica, asa ca iata un caz similar!
Arnaud de Borchgrave: Da, este inca un caz similar. De ce nu se poate in ambele cazuri?

"A fost cel mai faimos defector al razboiului rece"

Realizator: De unde nevoia de a scrie despre domnul Pacepa?
Arnaud de Borchgrave: De ce am simtit nevoia? Pentru ca este o nedreptate flagranta, despre care nu am stiut pana nu mi-a fost adusa la cunostinta. Cand am scris primul articol, habar nu aveam ca traieste inca sub pamant. Printr-un prieten comun am aflat ca traieste inca aici. Eu credeam ca s-a intors in Romania. A fost cel mai faimos defector al razboiului rece.

Realizator: De atunci ati mai aflat ceva in legatura cu domnul Pacepa?
Arnaud de Borchgrave: Nu, nimic fata de ce am scris. Am scris doua articole, am vazut ca Guvernul roman a reactionat. Ambasadorul a trimis o scrisoare la "Washington Times". Scrisoarea a fost apoi negata de propriul guvern, iar presedintele Romaniei a spus ca Pacepa ar trebui sa ceara gratierea de la Ceausescu. El a fost sarcastic, ceea ce arata adeva ratele sentimente. El simte ca sentintele privind moartea nu trebuie ridicate. I-a cerut sa mearga la Ceausescu pentru a fi gratiat... Este o declarat ie extraordinara de la presedintele unei republici, iar aceasta declaratie a fost facuta, mi se pare, dupa ce Guvernului i s-a reamintit de decizia Curtii Supreme de Justitie din 1999.

Realizator: Toata lumea este de acord cu sentinta Curtii privind ridicarea celor doua pedepse cu moartea. Este o chestiune tehnica, birocratica, nu o tema prezidentiala.
Arnaud de Borchgrave: Presedintele nu are, evident, nici un respect pentru cine este acest defector, care a fost seful serviciilor secrete. Lumea spune: O, dar inainte de a fi defector, el a luptat pentru succesul comunismului. Dar asta fac toti defectorii.

Realizator: Da, dar Pacepa a luptat multi ani, prea multi ani pentru succesul comunismului.
Arnaud de Borchgrave: Cunosc multi care au facut exact acelasi lucru. 24 de defectori pe care i-am intervievat pentru cartile mele, defectori din Polonia, din Rusia... Este extraordinar! Lumea spune ca au facut parte din acest sistem inainte de a defecta. Sigur ca da, au facut parte din sistem, de aceea au defectat!

"Unii au stat in sistem timp de 25 de ani"

Realizator: Ei bine, nu sunt sigura deloc. Era suspectat de afaceri oneroase, de faptul ca a dat mana libera coruptiei in serviciile secrete romanesti...
Arnaud de Borchgrave: Dar sistemul era corupt, se stie ca comunismul a fost un sistem corupt. Si asta a fost adevarat pentru toti defectorii. Unii au stat in sistem timp de 25 de ani si au defectat cand au ajuns la Natiunile Unite.

Realizator: Nu ar trebui, ca atare, sa-si recunoasca si greselile? Ar trebui sa si le asume si pe acestea?
Arnaud de Borchgrave: In al doilea razboi mondial, daca defectai de la nazisti si te duceai in Anglia, sa zicem, daca defectai ca ofiter Gestapo si mergeai in Anglia, defectai, evident, din tabara inamica. Lumea te considera pe tine inamic. Defectai de la nazisti, mergeai in Anglia ca sa lupti impotriva nazistilor. asta este un defector...

Realizator: Stiti, credibilitatea lui este o provocare chiar si pentru analistii conservatori, asa incat pana acum credibilitatea domnului Pacepa nu a reusit sa stearga marile semne de intrebare.
Arnaud de Borchgrave: Nu este oare uimitor, pentru ca atunci cand a defectat, iar CIA l-a supus detectoarelor de minciuni, unul dupa altul, CIA a stiut ce a facut Pacepa cand era de partea cealalta si a aflat de ce a defectat?

Realizator: Credeti ca a oferit cu adevarat informatii pretioase CIA?
Arnaud de Borchegrave: Fara indoiala, vorbiti cu orice fost ofiter CIA.

Realizator: Ma refer la informatii pretioase pentru colapsul comunismului.
Arnaud de Borchgrave: Absolut, fara indoiala. Oamenii din CIA din acea perioada si sefii CIA de atunci cunosc sase fosti sefi CIA aici, la CSIS, care se ocupa acum de amenintarile transnationale... Eu am un grup de lucru cu cinci fosti directori din CIA si ei spun, de asemenea, ca el a jucat un rol foarte important in caderea comunismului.

Realizator: I-ati intervievat?
Arnaud de Borchgrave: Absolut. Adica lucrez cu ei in fiecare zi, nu trebuie sa-i intervievez. E un grup de lucru care supervizeaza ce fac eu aici.

Realizator: Da, dar as vrea totusi sa va intreb inca o data: ar trebui el sa-si asume si greselile in fata unui om, de pilda, ca mine, care eram in acei ani un tanar cetatean roman pierdut in masa unei populatii infometate, in timp ce unul ca Pacepa incuraja coruptia si se imbogatea?
Arnaud de Borchgrave: Nu inteleg de ce ar trebui sa-si asume multele greseli, de vreme ce a abandonat sistemul. Cat a facut parte din sistem, evident ca a trebuit sa lucreze cu sistemul si sa faca ceea ce cerea sistemul. Si eu as face orice mi s-ar cere intr-un sistem, iar el, ca sef de serviciu secret, a trebuit sa faca lucruri pe care nu le-ar fi facut daca nu era seful serviciului. Cand esti seful serviciului, trebuie sa arati cat de zelos esti, chiar pana la punctul excesului de zel. Cred ca este foarte normal. Oamenii care au defectat din comunism au jucat un rol cu totii in construirea comunismului. Au servit un timp, au cautat o ocazie de a defecta.

Realizator: Foarte tarziu. Foarte tarziu.
Arnaud de Borchgrave: Au facut-o cand au putut. Cum adica foarte tarziu, 1977?

Realizator: Da, a fost tarziu.
Arnaud de Borchgrave: Pai, razboiul rece s-a incheiat in 1989.

Realizator: Ma refer la inceputul "construirii" socialismului si a comunismului in Romania.
Arnaud de Borchgrave: Dar intelegi cat de dificil era sa fugi, sa defectezi, sa dezertezi ca sef de serviciu in zilele Anei Pauker?

Realizator: Ei bine, inca nu eram, nu-mi amintesc...
Arnaud de Borchgrave: Eu imi amintesc perioada Ana Pauker foarte bine. Peste doi ani fac 80 de ani. Ana Pauker era...

"Am inteles ce este cu defectorii, de unde vin ei si ce i-a motivat"

Realizator: Ei, pareti atat de tanar totusi.
Arnaud de Borchgrave: Nu, peste doi ani fac 80. M-am nascut in 1926 si am servit in al doilea razboi mondial. Stiu cate ceva despre nazism, stiu cate ceva despre comunism. Am fost in Rusia in 1943, cand am servit in marina, asa incat cred ca inteleg lucrurile. Am scris carti, de asemenea. Am inteles ce este cu defectorii, de unde vin ei si ce i-a motivat sa dezerteze in cele din urma, sa vina in lumea libera si sa lupte impotriva comunismului.

Realizator: Acceptati supozitia ca Pacepa urma sa fie interogat din cauza afacerilor oneroase cand a defectat, potrivit analistilor si istoricilor? A fost, de asemenea, acuzat de participarea directa in asasinarea unor oameni indezirabili regimului comunist.
Arnaud de Borchgrave: Ceea ce cred este ca a facut tot ceea ce i s-a cerut pentru a ramane in viata in acel sistem.

Realizator: Poate fi deci un criminal?
Arnaud de Borchgrave: Stii, cu totii suntem criminali intr-un sistem daca ni se cere!

"Ce poate face un om mai mult? Nu sunt aici ca sa-l apar"

Realizator: Pai, atunci devine un thriller, daca suntem cu totii criminali?!
Arnaud de Borchgrave: Cand defectezi, o faci, evident, dintr-un sistem al raului, un sistem care iti cere sa ucizi. Nu am nici o idee daca a facut-o sau nu. Nu ma intereseaza ce a facut inainte, ceea ce ma intereseaza este faptul ca a fost atat de revoltat de sistem, incat a profitat de o mare sansa a vietii si a dezertat in lumea libera, iar din lumea libera a facut sa cada comunismul in propria lui tara. Ce poate face un om mai mult? Nu sunt aici ca sa-l apar.

Realizator: Stiu, stiu, trebuie sa convingeti.
Arnaud de Borchgrave: Nu te-am convins? Ai venit sa ma intervievezi convinsa de altceva. Este problema ta, nu a mea.

Realizator: Ei bine, nu inteleg inca un lucru. Isi revendica salariile dintre 1977-1989, ca si cum ar fi servit din aceeasi pozitie, de sef al spionajului, un dictator brutal ca Ceausescu. Si asta cere populatiei romane!
Arnaud de Borchgrave: Este ceea ce a hotarat Curtea Suprema.

Realizator: De ce...?
Arnaud de Borchgrave: De ce a hotarat astfel Curtea Suprema?

Realizator: De ce a cerut el acest lucru, intrebam?
Arnaud de Borchgrave: Evident, Curtea Suprema a decis ca este legitim sa fie repus in drepturi.

Realizator: Este cel putin ciudat sa-ti ceri salariul ca si cum ai fi servit in continuare un regim dictatorial brutal ca acela?
Arnaud de Borchgrave: A servit cauza Romaniei in lumea libera din 1977 pana in 1989 si acum vrea restitutie.

Realizator: Din partea romanilor, a populatiei, in fond?
Arnaud de Borchgrave: Cred ca este perfect normal. Si eu as face-o. Adica as fi foarte mandru pentru ce am facut: eliberarea Roma niei. Dar unii in Romania cred ca nu este o atitudine corecta.

CONTINUARE: "Ar trebui sa fie un erou in Romania"

×