x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Casa-fantoma, oameni-fantoma, faradelegi aievea

Casa-fantoma, oameni-fantoma, faradelegi aievea

21 Apr 2004   •   00:00

Vecinii ii acuza de tot felul de netrebnicii, mult dincolo de limita legii. Autoritatile sustin ca nu pot curata locul pentru ca nu pot dovedi cu acte ca inculpatii exista.

1989. Mahalaua Labirint - Hala Traian. Fosta zona boiereasca, printre cele mai vechi ale Bucurestilor. Locuitorii se luptau sa traiasca, gasind cu greu de-ale gurii prin „Alimentare", cartierul lor urma sa moara sub senile de buldozer si cuve de excavatoare pentru a face loc unor blocuri cu patru etaje pentru oamenii muncii. Conform indicatiilor pretioase, toate casele din zona urmau sa fie demolate pana la sfarsitul anului. In toamna lui ’89, cand lucrarile au fost oprite din cauza vremii rele, demolarile ajunsesera pana la zidurile Primariei Sectorului 3. In primavara lui 1990 insa, prima cladire care urma sa cada era imobilul din Strada Labirint, la numarul 87, situata la nici 20 de metri de primarie si de Casa de Casatorii a Sectorului 3. Pana la urma, cladirea n-a mai fost demolata. Ea a devenit un adevarat imobil-fantoma, ca dintr-o poveste desprinsa parca din alta lume.

Labirint adevarat

Cladirea din Labirint 87 a fost nationalizata in 1948 si nu se cunoaste nici pana in ziua de astazi numele fostului proprietar, care se pare ca ar fi parasit tara. Constructia este compusa din trei corpuri de cladire. Primul care urma sa fie demolat era corpul A. In 1989, chiriasii care locuiau in imobil au fost mutati la bloc, iar cladirea a fost dezafectata. S-au taiat apa, gazele si la energia electrica. Tot in acele zile au fost furate usile si geamurile, imobilul ramanand, practic, o ruina. Lucrarile de demolare au fost insa intrerupte, in toamna lui ’89, din cauza vremii nefavorabile. Autoritatile comuniste au luat decizia ca demolarile sa se reia in primavara lui ’90. Cladirea trebuia cu orice pret sa cada: se facusera si formele ca imobilul sa figureze „demolat" in actele primariei. Dar a venit Revolutia, iar zona a ramas neschimbata, cu cicatricele perioadei comuniste: scheletele catorva blocuri de patru etaje ce apucasera sa fie ridicate. In anii ’90, aceste constructii au fost finisate. Blocurile nou construite au mascat casele situate pe vechea artera Labirint, inclusiv ruina de la numarul 87.

Oamenii-fantoma

In ruina s-au mutat, treptat, mai multe familii nevoiase, care nu-si mai puteau permite chirii si intretineri capitaliste. Cu timpul, locuitorii casei parasite s-au inmultit, acum fiind nu mai putin de 11 familii, instalate in camerele de la parter si de la mansarda. Desi pare imposibil de trait acolo (cladirea nu are toate usile si geamurile, nu exista canalizare si apa curenta, gaze sau curent electric), locatarii au gasit repede solutii. In curte a rasarit o cabina din fier folosita drept WC unisex, ferestrele au fost acoperite cu paturi, iar lipsa apei, a gazelor si a curentului electric s-au rezolvat rapid, prin racordarea - ilegala - la reteaua unui bloc cu 4 etaje aflat in vecinatate. La ora actuala, locuitorii blocului-fantoma sunt intretinuti de vecini, care le platesc, fara voia lor, intretinerea. „Ne-am dat greu seama de ce platim asa de mult la intretinere, abia dupa vreo doi ani am bagat de seama ca e ceva in neregula. Am facut de atunci nenumarate sesizari, dar nu stiu de ce nu a venit nimeni sa ne ajute", ne-au declarat cativa locatari din blocul vecin.

Vecini terorizati

Majoritatea femeilor care locuiesc in blocul-fantoma nu lucreaza. Stau toata ziua acasa, spun ca au grija de puzderia de tanci, dintre care unii nu sunt inregistrati la starea civila. Barbatii muncesc cu ziua pe la diverse firme. Mai in fiecare seara, tiganii din zona se aduna in fata blocului lor si asculta manele sau muzica tiganeasca la maximum. „Ne e frica sa trecem seara pe aici. Uneori se aduna atat de multi, ca nici nu mai avem loc sa trecem, trebuie sa-i impingem ca sa putem inainta. Deseori petrecerile se termina o data cu zorii, de nici nu mai putem dormi", ne-au declarat cativa vecini.

Lucratorii Primariei si cei de la fostul ICRAL (acum numit Titan Al SRL) s-au deplasat de cateva ori la blocul cu pricina si au incercat sa obtina o evidenta a celor care locuiesc acolo. „Le-am cerut buletinele ca sa facem o lista cu cine sta acolo. Doar cativa aveau vreun act de identitate, iar dintre acestia vreo trei sau patru aveau buletine de Bucuresti. Am vrut sa fac copii xerox dupa buletinele lor si le-am cerut bani. Mi-au zis ca nu au si atunci am scos eu de la mine din buzunar si le-am platit", ne-a spus Claudia Dumitrescu, de la Titan Al SRL.

Droguri, sabii, topoare, bordel

Oamenii locului spun ca in cladire ar exista un bordel, nenumarati indivizi venind sa-si petreaca noaptea acolo. „Barbatii, spun vecinii, se ocupa cu trafic de droguri. De multe ori i-am vazut vanzand droguri unor indivizi foarte dubiosi. Cei mai multi se drogau chiar aici in scara blocului nostru, la vedere, cu seringile, fara nici o problema. I-am gonit pe unii dintre ei, dar de altii, care aratau mai fioros, ne-a fost si noua frica", ne-au marturisit aceiasi vecini. Uneori, tiganii-fantoma intra in scandaluri si batai cu confratii lor de pe Strada Vulturi. „Au venit chiar acum cateva zile cu sabii si topoare si a fost un scandal monstru cu cei din Vulturi. De vreo doua-trei ori s-a intamplat chiar ca, dupa astfel de scandaluri, sa vina si sa ne bata chiar si pe noi sau pe copiii nostri", ni se plange o femeie intre doua varste, speriata de nu-si da numele. Politistii afirma insa ca nu au primit niciodata astfel de plangeri si ca, daca ar fi avut reclamatii, ar fi intervenit imediat. „Pana cand acei localnici nu vin sa ne ceara sprijinul pentru o interventie ca sa-i dam afara pe cei de acolo, noi nu putem face nimic. Cel mult, le putem da amenzi pentru tulburarea linistii publice si pentru ca nu au acte, cand ii prindem la vreo razie, dar atat. Cat despre eventualele ilegalitati, nu putem spune nimic pana cand nu avem reclamatii sau dovezi clare. Prezumtia de nevinovatie functioneaza indiferent daca sunt tigani, unguri, romani...", ne-au declarat surse din politie.

×
Subiecte în articol: reportaj