x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cazul Cozma: Află ce se va întâmpla cu ceilalţi 20 de vinovaţi

Cazul Cozma: Află ce se va întâmpla cu ceilalţi 20 de vinovaţi

de Istvan Deak    |    14 Iul 2011   •   11:41
Cazul Cozma: Află ce se va întâmpla cu ceilalţi 20 de vinovaţi

Au trecut trei saptamani de cand Judecatoria Veszprem i-a condamnat la inchisoare pe viata pe doi dintre vinovatii pentru moartea lui Marian Cozma, alti cinci au primit pedepse intre 3 si 5 ani, respectiv 20 de ani in cazul lui Ivan Sztojka, dar cum ramane cu ceilalti 20 de membri ai bandei care a descins in acea noapte in localul Patriota din Veszprem? "Vor scapa cu o amenda penala', sustin surse judiciare. Judecatoria Veszprem a avut ocazia sa anihileze una dintre cele mai temute bande din Ungaria, insa nu a facut-o. "Important pentru Judecatoria Veszprem a fost sa acorde o sentinta exemplara pentru cei care l-au ucis pe Cozma. Decizia trebuia sa vina cat mai repede, fiindca presiunea pe justitia maghiara era imensa', sustin aceleasi surse.

"O altercatie obisnuita cu final tragic'

Aceasta a fost concluzia Judecatoriei Veszprem despre Cazul Cozma. Totul a inceput de la Politia Veszprem. Sosita la locul crimei, ei au catalogat, de la inceput, incidentul ca fiind din seria altercatiilor obisnuite din discoteci, soldate nefericit cu victima, in cazul acesta, crima. Aveau informatia si confirmarea ca este vorba despre una dintre cele mai temute bande din Ungaria, condusa de fratii Raffael Janos si Istvan, insa au ignorat-o. De-a lungul anilor, banda lui Raffael a fost suspectata, dar niciodata anchetata cu adevarat pentru santaj, colectare de taxa de protectie la diferite localuri si nu numai, prostitutie si trafic de persoane. Presa maghiara a relatat pe larg, in vara anului 2008, ca un grup de 150 de persoane sub conducerea lui Raffael Janos, a ocupat o terasa importanta din centrul orasului Siofok, solicitand taxa de protectie

Politia Veszprem: "Sunt simple speculatii'

Pal Gabor a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru agresarea lui Marian Cozma, in discoteca localului Patriota. El a scris in depozitia sa ca Raffael Janos si Istvan sunt liderii unei bande de crima organizata. A marturisit ca a fost implicat alaturi de acestia intr-o actiune din 2004, cand au descins intr-o casa din Erden pentru a colecta taxa de protectie, iar doi ani mai tarziu au facut ravagii intr-o discoteca din Siofok. Confruntata cu ipoteza ca banda lui Raffael (doar coincidenta de nume cu ucigasul lui Cozma, Raffael Sandor) a vrut sa puna stapanire pe cel mai important local din Veszprem, capitanul Bolcsik Zoltan a negat aceasta varianta. "Sunt doar speculatii, fara substrat real. Nu stiu cine a lansat astfel de ipoteze'. Apoi, familiile principalilor inculpati nu s-au ferit, nici un moment, sa recunoasca ca fii lor sunt intretinuti din munca prostituatelor din strainatate. "Pe cine intereseaza cu ce se ocupa nevestele fiilor nostri? Important este ca au case frumoase in Zurich si sunt de 11 ani acolo. Doar o saptamana pe luna vin acasa. In spatele acestei decizii judecatoresti sta faptul ca suntem tigani', a spus mama lui R.Sandor dupa pronuntarea sentintei cotidianului maghiar Nepszabadsag. Din cele 27 de persoane anchetate, doar 18 sunt de origine rroma,

Judecatoria Veszprem: "R.Janos si ai lui nu au semanat panica'

"Nu a existat un motiv real pentru uciderea lui Cozma. Vorbim de o situatie intamplatoare', a declarat judecatorul Nemeth Balazs in motivarea sentintelor pronuntate. Desi au fost foarte multi martori care au spus clar ca inca din momentul sosirii in local, banda de 25 de persoane a avut o atitudine agresiva, s-au impartit palme la intrare, nu au lipsit injuraturile, acompaniate cu amenintari: 'in seara asta va curge sange aici' sau "vom strica distractia multor persoane aici', judecatorul a concluzionat: "Grupul de 25 de persoane venit din Enying nu a avut o atitudine brutala, nu a semanat panica, poate doar a generat antipatia celor din jur.'.

"Soldateii' in inchisoare, "capitanii' liberi

Raffael Sandor si Nemeth Gyozo nu au fost membri activi ai bandei conduse de fratii Raffael. Ei au fost chemati de Ivan Sztojka la actiunea din acea noapte. Cei trei, impreuna cu Pal si Bihari, au jucat rolul de "soldateii' trimisi sa semene panica in discoteca, in timp ce nucleul important al bandei era la etaj. Intr-o declaratie televizata, Ivan Sztojka recunostea ca nu se astepta ca Marian sa riposteze, si ca nu si-au dat seama ca el face parte dintr-un grup de persoane, care ar putea interveni intr-o altercatie in favoarea lui. "Cei 5 au fost extremi de nemultumiti de rezultatele altercatiei din discoteca. Prestigiul lor a fost ranit si imediat au apelat la cutite', a concluzionat judecatorul.

Fratii Beery, in afara anchetei

Desi mai multi membri ai bandei au spus ca au fost chemati la Veszprem de fratii Beery, judecatorul a ignorat aceste depozitii. "Tamas si Csaba Beery sunt cei mai buni prieteni ai tiganilor din Enying. Cand e vorba de scandal, la ei apeleaza mereu', spunea un martor. Judecatoria Veszprem nu a dorit sa comenteze implicarea celor doi in acest caz. Dupa evenimentele din acea noapte, cei doi parasesc locuintele din Veszprem doar in prezenta bodyguarzilor. Grupul lui Raffael a aflat ca, in acea noapte, fratii Beery au fost cei care i-au informat pe politisti ca Nemeth Gyozo si Raffael Sandor au fugit in Austria, cu destinatia Elvetia. Asa se explica si faptul ca cei doi au fost arestati, la Graz, inainte sa fie emis mandatul de urmarire internationala.

Cum ramane cu Helga Toth?

Helga Toth, cea cu care se presupune ca Marian Cozma ar fi avut o relatie, si care ar fi putut reprezenta unul dintre motivele altercatiei, a fost audiata de mai multe ori. "Nu l-am cunoscut personal, ci doar asa cum un locuitor al Veszpremului cunoaste handbalistii din echipa orasului. Pe 8 februarie am fost la Patriota Lokal, dar nu m-am intalnit cu Cozma. Nu stiu nimic des­pre bataia de pe ring si nici despre evenimentul de dupa" e declaratia ei. Anchetatorii sustin ca probele video infirma cele spuse de ea si do­ve­desc ca Toth se afla in apropierea lui Cozma. Ea a incercat sa-i induca in eroa­re pe anchetatori. Pentru asta risca o pedeapsa de pana la 5 ani de in­chi­­soare. Ea a fost acuzata si ca si-a convins o prietena sa-i sus­ti­na decla­ra­tia. Procurorii au renuntat la acuzatiile la adresa ei.

Managerul localului: "Mi-au cerut taxa de protectie'

Una dintre cele mai importante depozitii oferite de un martor, care ar fi putut duce la anihilarea bandei conduse de fratii Raffael ,a fost cea a lui Kelemen Adam, manager al localului in 2009. "Cu cateva zile inainte de moartea lui Cozma, fratii Beery mi-au propus sa le acord lor dreptul de a se ocupa de securitatea localului in schimbul unei taxe de protectie. Am refuzat si am optat pentru camere de supraveghere. Fratii Beery au condus in local banda sosita din Enying. Acestia au insultat si agresat membri stafului nostru si au plecat fara sa plateasca nota de 50.000 de forinti', a spus Kelemen. Acesta a mai precizat ca a vrut sa deschida proces in civil impotriva membrilor bandei pentru a obtine despagubirile rezultate din faptul ca localul a intrat in faliment la putin timp de la acel eveniment. Concluzia Judecatoriei Veszprem, care i-a ignorat depozitia, l-a fortat sa renunte la acest demers.

×
Subiecte în articol: cazul cozma