Doctor in filozofia artelor spectacolului, titlu conferit de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, Cezar Ghioca a inceput o cariera stralucita printr-o disertatie despre compatibilitatea musicalului american cu teatrul romanesc contemporan.
A facut studii aprofundate in regie de teatru de arta actorului, iar specializarea in teatru muzical a aprofundat-o in Statele Unite ale Americii, cu sprijinul unei prestigioase burse Fulbright. Experienta americana si-a impartasit-o si sub forma publicistica, avand cronici dramatice publicate in Adevarul literar si artistic in 2004-2005, dar si ca profesor la Catedra de Studii Americane a Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti, printr-un curs de teatru american contemporan.
Cezar Ghioca vrea acum sa revolutioneze musicalul romanesc, dupa ce a colaborat deja, ca dramaturg, la realizarea unor opere in premiera nationala. Printre montarile sale de succes pot fi mentionate “Casatorie cu de-a sila' si “Doctor fara voie', de Molière, “Divanul persian' si “O premiera furtunoasa', musicaluri de Octavian Sava si Marius Teicu, “Fason de inger', spectacol coupé, bazat pe textele Incomparabilul Nakonecinikov si Douazeci de minute cu ingerul de Alexandr Vampilov, “O noapte furtunoasa' de I.L. Caragiale si multe altele.
Ramanand la Caragiale, acum, in anul centenarului marelui dramaturg, Cezar Ghioca isi aduce aportul, alaturi de alti mari artisti romani, la realizarea unei serii de spectacole in cadrul festivalului “Bucurestii lui Caragiale', ce a debutat la 9 iunie sub sloganul “100 de ani – 100 de spectacole – 100 de artisti'. Bucurestenii care vor sa se bucure in aceasta vara de spectacole inedite trebuie sa stie ca ar putea sta la masa cu unul dintre cei mai buni regizori de musical ai lumii, care si-a facut studiile aprofundate in SUA. Pe Cezar Ghioca l-am gasit la “Conu’ Iancu', in zona Hala Traian, pe Strada Prof. Mihail Georgescu, unde nu s-a sfiit sa faca o demonstratie de voce, inlocuindu-i cu mare succes pe clasicii lautari coborati parca din lumea lui Caragiale. “Anul in care comemoram centenarul trecerii lui Caragiale in clasicitate ne impune reflectie asupra autenticitatii si actualitatii operei sale. Punerea acesteia in practica, prin simple exercitii dramatice pe schitele si monetele sale ce surprind in esenta tipologii nationale se dovedeste un prilej de relaxare si divertisment, fara a pierde componenta reflexiva si pentru publicul colorat si eterogen al Bucurestiului, pe alocuri insular, al timpului prezent. O revizitare a lumii, obiceiurilor, locurilor, moravurilor politice si sociale, deprinderilor jurnalistice ale epocii caragialiene, mustind de un adevar neperimat pana astazi este ceea ce mi-am propus in lucrul momentelor dramatice incluse in festivalul “Bucurestii lui Caragiale', ceea ce am propus si spectatorilor gradinii de vara La Conu’ Iancu', spune Cezar Ghioca.
Dupa ce a sprijinit cu succes coborarea teatrului in strada si in gradinile de vara atat de indragite de Caragiale, Cezar Ghioca se pregateste de noi “revolutii' in lumea spectacolului romanesc, unde vrea sa puna in practica tot ceea ce a invatat in SUA.