x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cine va fi al 44-lea presedinte american?

Cine va fi al 44-lea presedinte american?

02 Noi 2004   •   00:00

REPORTAJ
Bush sau Kerry? Pe cine vor alege astazi americanii in fruntea SUA? Cursa pentru Casa Alba este foarte stransa, fiecare dintre cei doi rivali avand sanse sa castige. Astrele il dau de pe acum invingator pe democratul Kerry. Presedintele in exercitiu, republicanul George W. Bush, si contracandidatul sau, senatorul democrat John Kerry, intra astazi in focul voturilor, caci a inceput, oficial, cursa pentru Casa Alba.
ANCA ALDEA

MERGE MAI DEPARTE? George Bush Junior nu este chiar atat de sigur ca americanii il vor pentru un al doilea mandat de patru ani la Casa Alba
OPTIMIST. Democratul John Kerry are o mare sustinere in SUA, dar si in mai multe tari din Europa, ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru alegerea lui
Astazi este o zi istorica pentru Statele Unite. Pentru ca este primul tur de scrutin prezidential dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 si este pentru prima data cand candidatii au adoptat in campaniile lor electorale un ton si o problematica mai apropiate de omul de rand, chestiuni legate de ajutoarele sociale, de stagiul militar, de taxe si impozite. Sondajele de opinie au aratat constant in ultimele opt luni de campanie ca a existat o diferenta extrem de mica intre Bush si Kerry. La fel cum s-a intamplat in 2000, cand, pe ultima suta de metri, democratul Al Gore se afla in topul preferintelor alegatorilor din Florida, statul care i-a dat, de fapt, castig de cauza republicanului Bush.

CE ZIC ASTRELE. Nerabdatori sa afle decizia finala a electoratului, oamenii de stiinta mai putin conventionali au gasit raspunsul mult dorit: John Kerry va castiga alegerile in Statele Unite. O arata stelele, o spun astrologii. "Planetele care guverneaza personalitatea lui Bush nu se afla intr-o pozitie benefica pentru candidatul republican", sustin ghicitorii in stele citati de televiziunea britanica Sky News. "Saturn, care guverneaza sanatatea si norocul lui Bush, a fost eclipsat de un Soare ghi-nionist. E scris in stele ca Bush nu va castiga", prezice "regele astrologilor", Lachhman Das Madan. Nici astrologii din India, tara in care nu se intampla nimic fara consultarea prealabila a ghicitorilor in stele, nu ii dau mari sanse actualului presedinte. Unii prezic esecul mai nuantat, afirmand ca, daca Bush va castiga totusi al doilea mandat, el nu va fi in stare sa-l duca la bun sfarsit.

CAMPANIE GREA. Cu toate acestea, Bush si Kerry au fost extrem de activi in campaniile lor electorale. Au parcurs in lung si-n lat cele 51 de state americane, au sustinut discursuri aprinse despre viitorul Americii si al campaniei antiteroriste, si-au adresat cuvinte dure, s-au aflat in centrul unor spoturi publicitare socante, au facut promisiuni grele electoratului si nu au cedat in fata criticilor. Se pare insa ca nici unul dintre ei nu s-a putut detasa net de contracandidatul sau. Un motiv in plus pentru care analistii se abtin de la estimari...

REPUBLICAN
Pentru un barbat care si-a castigat in anii studentiei o reputatie de bautor de forta si mereu pus pe sotii, George W. Bush si-a vazut puternic transformata personalitatea dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001. Cand s-a instalat la Casa Alba, Bush nu avea mari planuri pentru politica externa a Statelor Unite. Insa evenimentele din septembrie 2001 i-au schimbat pentru totdeauna atitudinea fata de relatiile internationale. Bush a luat atunci decizia grea de a declansa razboiul impotriva terorismului. Popularitatea sa a atins un nivel incredibil printre americani, de peste 90%, carora a reusit sa le inspire siguranta. Dintr-un presedinte ales pentru platforma economica, Bush a devenit, aproape peste noapte, un presedinte de razboi care a deschis nu unul, ci doua fronturi de lupta, Afganistanul si Irakul, a rasturnat dictatura lui Saddam Hussein si ii cauta in gaura de sarpe pe teroristul Ossama ben Laden si acolitii sai. Desi intre timp razboiul din Irak a luat o turnura haotica, pierderile de vieti omenesti au fost imense, iar popularitatea sa a scazut dramatic, Bush il infrunta cu fermitate pe John Kerry si este sigur de victorie. (Ana Ilie)

DEMOCRAT
Prima tentativa de a se apropia de politica a fost un esec rasunator pentru democratul John Forbes Kerry. La 28 de ani, proaspat intors din razboiul din Vietnam si avand in buzunar diploma de absolvire a prestigioasei Universitati americane Yale, Kerry se vedea exclus fara drept de apel din cursa electorala pentru un loc in Congresul SUA. A devenit senator la 41 de ani. Dupa cateva luni in Legislativul SUA, a devenit membru al Comisiei pentru Afaceri Externe. In fata acestui for depunea marturie in 1971, la 27 de ani, proaspat intors din Vietnam, sustinand ca acest conflict este "o greseala". Acelasi razboi din Vietnam s-a intors insa pentru a-l haitui in campania electorala. Au aparut fosti camarazi de arme care au spus ca nu razboiul, ci decoratiile primite de Kerry au fost greseli. Toate acestea nu i-au afectat prea mult pozitia in sondajele preelectorale. Americanilor inca nu le e clar cine este John Kerry, un personaj diferit de cele pe care sunt obisnuiti sa le vada la televizor sau despre care sunt obisnuiti sa citeasca in presa. Multi il considera un arogant si le e greu sa-l vada in postura de presedinte al tuturor americanilor. (Irina Cristea)

Spectacol ca la Hollywood

LAVINIA TUDORAN

Pana la urma, imaginea conteaza, imaginea se voteaza, imaginea inghite cei mai multi bani in campanie. Cine are cea mai buna imagine castiga. Fiecare candidat la Presedintia SUA invata din experientele candidatilor dinainte. Este un fantastic joc de lumina, culoare, fotografii, stegulete, baloane, sunet, filmulete hazlii. Un spectacol cum numai in America se poate face.

OBOSITOR. Kitty Kurth a lucrat pentru democratii Clinton si Gore. Stie ce inseamna o campanie pentru un candidat la Presedintie. A vizitat recent Romania, impreuna cu o buna prietena de-a sa, Trudy Nichol, in acelasi timp rivala profesional, din moment ce aceasta din urma a muncit pentru tabara rivala a republicanilor. Ea a lucrat pentru fostul presedinte al SUA, Ronald Reagan.

"Rezultatul este Hollywood. Dar este cumplit de obositor. Practic, pentru alegeri, ne pregatim cu doi ani inainte ca acestea sa aiba loc. Trebuie totul pregatit cu minutiozitate. In avans. Candidatul vine intr-o localitate cand lucrurile sunt deja pregatite, scenariu, decor. Nu oricine poate candida. Trebuie sa ai tarie de caracter, sa fii puternic, rezistent, tot timpul pe drumuri. De exemplu, Kerry a fost senator vreme de doua decenii, in timp ce Bush este un orator foarte bun si vine dintr-o familie cu o traditie foarte indelungata in po-litica", explica Kitty.

REPETITII, REPETITII... Vara aceasta ea a lucrat pentru Conventia Democrata. "Fiecare vorbitor venea dinainte sa-si repete discursul, sa-i fie analizat profilul, sa se vada cum da pe ecran, ce costum sa poarte. Totul trebuie sa fie foarte bine pus la punct", spune Kitty. Trudy este uimita de cum s-a desfasurat anul acesta campania din Statele Unite, de ce mijloace au fost folosite pentru promovarea candidatilor: "Am descoperit puterea Internetului. Pentru prima data, cu ocazia alegerilor, Internetul a fost folosit in campanie la potential maxim aproape. Foarte eficient. Organizare, comunicare, distribuire de mesaje". Trudy crede ca, in acest an, campania pentru prezidentiale a fost din multe puncte de vedere diferita fata de cele anterioare. "Dezbaterile televizate dintre Kerry si Bush, de pilda, au fost foarte bune. Este prima oara cand am vazut ca sunt dezbatute foarte mult problemele omului de rand", spune Trudy.

SE SCHIMBA PLACA? Kitty crede ca sistemul s-ar putea sa se schimbe peste Ocean: "Se discuta de ceva timp perioada campaniei. Multi sustin ca este prea lunga, prea scumpa, prea obositoare pentru toata lumea".
×
Subiecte în articol: reportaj presedinte bush kerry john kerry