"Eva, la ciliegia del peccato" scrie pe laditele gata de transport, stivuite cu grija in hala din marginea livezii. Roberto Trevisiol si-a denumit ciresele asa pentru ca-s mari si rosii ca merele Evei. Pe zeci de hectare, la iesirea din Ramnicu Sarat, pe Drumul European E85, in livada italianului, botezata pe drept "Paradisul Inflorit", cresc cirese cum n-a vazut Parisu’. "Ciresele pacatului" sunt unice in Romania si au ajuns foarte apreciate de straini.
In timp ce romanii pleaca din tara sa munceasca in agricultura, strainii vin in Romania tocmai pentru asta. In 2003, aflat de zece ani in Romania si satul de Capitala, Roberto Trevisiol a pus pe picioare o ferma pomicola care a crescut ca Fat-Frumos, intr-un an cat altii-n zece. A ales o zona cu traditie in culturi de pomi fructiferi, altadata vestita pentru asta, dar pe care a gasit-o in paragina. Astazi, livada de ciresi a italianului este una dintre cele mai mari din estul Europei, intretinuta la standarde internationale. De la hectarul cumparat initial, pe care era o livada batrana, a ajuns in opt ani la 70 de hectare pe care cresc 16 soiuri de cirese, printre care si ciresele -gigant devenite faimoase si care, odata culese, iau drumul Germaniei, Austriei sau Italiei.
Cat vezi cu ochii, randuri de ciresi pitici, doldora de fructe. Fiecare pom are un sistem propriu de irigare, pentru care a fost nevoie de 300 de kilometri de tevi. Deasupra, un sistem de plase protejeaza ciresii impotriva grindinei si a pasarilor. Plantatia este protejata si impotriva altor potentiali pradatori. Orice pas in plus al oricarui neavenit declanseaza un sistem de alarma la care paznicul reactioneaza urgent. Fiecare sir de ciresi este strajuit la capete de tufe inflorite de trandafiri, si nu pentru placerea vizuala, spune Trevisol, ci pentru ca trandafirii sunt primii care il atentioneaza daca ciresii lui sufera de ceva.
Instalatiile performante si intretinerea pomilor ridica costurile cireselor la nu mai putin de 7,2 euro pe kilogram. In functie de soi, ele se vand la preturi intre 1,80 si 6 euro pe kilogram, dar pretul scade cu fiecare an de productie. Ciresele "de lux" se vand in Romania intr-un singur loc, in Piata Dorobanti, unde ajung la comercianti la un pret de aproximativ 15 lei pe kilogram.
Dar, spune italianul, consumatorul da un ban in plus daca tine la calitate. Iar ciresele lui sunt numarul 1. Fara investitii, toata afacerea il costa 250.000 de euro pe an, dar "nimic nu e prea mult daca vrei sa te mentii in varf, si asta e cel mai greu".
In cei opt ani, Roberto Trevisiol a investit in afacerea lui cu cirese peste sase milioane de euro, obtinuti in principal din credite. A vrut sa faca sa devina realitate visul tatalui sau si a reusit fara sa stie la inceput mare lucru despre ce inseamna afacerea asta. A invatat pe parcurs, intreband mereu "de ce asa, la ce e buna asta". Ciresele lui uriase, pe care le exporta in proportie de 90%, il fac sa se simta implinit. A avut rabdare si a asteptat ani buni pana ca ciresii lui sa dea roade. "Asta e greseala romanului, investeste astazi si maine vrea profit", spune italianul. "Eu am facut contract cu Dumnezeu pe 100 de ani", rade.