Zăpada multă şi pufoasă, brazii impodobiţi, feeria de lumini şi decoraţiunile alese cu bun-gust dau metropolei o imagine de basm. Iarna pare să se simtă la ea acasă pe aceste meleaguri, mai ales că Polul Nord e la o "azvărlitură de băţ".
In pline Sărbători de iarnă, colindănd străzile Montrealului - cel mai mare oraş al provinciei canadiene Québec - , ai senzaţia că te afli undeva intr-o poveste.
Zăpada multă şi pufoasă, brazii impodobiţi, feeria de lumini şi decoraţiunile alese cu bun-gust dau metropolei o imagine de basm. Iarna pare să se simtă la ea acasă pe aceste meleaguri, mai ales că Polul Nord e la o "azvărlitură de băţ". Iar dacă te găndeşti că temperaturile sunt extrem de scăzute, ajungănd şi pănă la -30 de grade, atunci... pe bună dreptate că Moş Crăciun are şi cetăţenie canadiană. Nu are, in schimb, "concurenţă" ca la noi, dat fiind că nuieluşa şi Moş Nicolae nu fac parte din tradiţia locului.
ORAŞUL SUBTERAN. Situat pe insula cu acelaşi nume, oraşul Montreal este desfăşurat şi pe alte 74 de insule vecine, printre care Insula Maicilor, Ile-Bizard, Ile-Ste-Helene şi Ile-Notre-Dame. Peste 3.500.000 de persoane locuiesc in zona sa metropolitană, oraşul devenind cea mai populată aglomeraţie urbană francofonă din lume după Paris. Oficial, la Montreal trăiesc aproximativ 40.000 de romăni, insă, in realitate, numărul este cu mult mai mare. Centrul Montreal-ului este "impănzit" cu zgărie-nori - La Gauchetière, René-Lévesque şi Piaţa Ville-Marie. Acest turn cruciform de birouri, care au inălţimea muntelui, a fost inaugurat in 1962, ridicăndu-se deasupra oraşului subteran, un complex arhitectonic cu acces la sute de magazine, restaurante, birouri şi terminale de transport. Numit şi "Cetatea sfinţilor", metropola este faimoasă pentru minunatele sale lăcaşuri de cult: Bazilica Notre-Dame (foto dreapta sus), Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Biserica Saint Patrick şi Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph).
ramona.draghici@jurnalul.ro