x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Croatia isi scoate la vanzare insulele nelocuite

Croatia isi scoate la vanzare insulele nelocuite

01 Iul 2004   •   00:00

Cine n-a visat macar o data in viata sa stea cu burta la soare pe o insula, fara sa fie deranjat decat de insecte obraznice si briza marii? Mai mult de atat, multi dintre noi am visat sa fim proprietarii unui astfel de loc rupt din Paradis. Iata ca aceasta posibilitate exista, iar pentru europeni oferta e chiar la doi pasi: in Croatia.

MARINA CONSTANTINOIU

Daca stai bine si te gandesti, nici macar nu-i scump. Sunt vile care costa atat. Trei milioane de dolari. Cu aceasta suma se vinde o insula din arhipelagul croat Sibenik. E acoperita de paduri de pini si are o plaja cu pietricele, nu cu nisip, ce-i drept. Insula este scoasa la vanzare firesc, fara prea multe explicatii, de o agentie imobiliara croata, relateaza AFP.

Oferta bogata: 20 de insule

Douazeci de astfel de anunturi figureaza in palmaresul agentiilor imobiliare croate, pentru vanzarea insulelor si insulitelor care fac parte din litoralul adriatic si care sunt cunoscute drept "bijuteriile nationale" ale acestui stat din Balcani, supranumit "tara celor o mie de insule".

Agentiile imobiliare afirma ca investitorii straini vin cu zecile in Croatia, pentru a-si achizitiona cate un fragment de Paradis. Si asta, dupa ce industria nationala a turismului si-a recapatat nivelul de dinainte de razboi (1991-1995). "Strainii au inceput inca de acum doi ani sa arate un interes crescut fata de cumpararea de proprietati, printre care si insulele din Croatia", declara Jasminka Biliskov, reprezentanta unei agentii imobiliare. Tot ea explica faptul ca este vorba despre o schimbare radicala de atitudine. "Pana nu demult, considerau ca piata croata nu este rentabila pentru investitiile funciare", spune aceeasi specialista in domeniu.

Preturile sunt in crestere

Preturile proprietatilor situate pe litoralul croat, care are o lungime de circa 1.800 de kilometri si este presarat cu aproximativ 1.100 de insule si insulite, au crescut vazand cu ochii. In ciuda acestei inflatii funciare, insulele croate raman mult mai abordabile, ca pret, decat cele din alte parti ale lumii. Potentialii clienti care manifesta un interes pentru insulele din partea croata a Adriaticii sunt in proportie de 80% de origine europeana. Cei mai motivati sunt britanicii, urmati de unguri, suedezi, norvegieni si germani.

Agentia lui Jasminka Biliskov a scos la vanzare sapte insule. Ea a inregistrat si un prim succes, prin vanzarea, nu de multa vreme, a insulei Smokvica, situata in larg de Primosten, in centrul litoralului croat. Desi nimeni nu a spus oficial care a fost pretul de vanzare, suma contra careia s-a batut palma la tranzactionarea insulei Smokvica se pare ca este de 1,6 milioane de euro, sustine presa locala.

Cumparator croat pentru Smokvica

Smokvica, insula salbatica acoperita cu paduri de pin, are 36.000 de metri patrati. Vaporase-taxi fac legatura cu insula de cateva ori pe zi, dinspre Peninsula Raduca. Smokvica n-a incaput pe maini straine, ci pe cele ale unei intreprinderi locale care intentioneaza sa construiasca pe noua sa achizitie o gradina botanica. Agentiile croate propun spre vanzare 20 de insule, iar pretul metrului patrat variaza de la 5 la 40 de euro. Pana acum au fost vandute cinci insule.

Reglementari si restrictii

Dar, potrivit legii croate, este interzisa contruirea de noi locuinte pe insulele achizitionate. Doar reabilitarea constructiilor existente este acceptata. Numai ca majoritatea constructiilor sunt grajduri din piatra. Clientii nu sunt, totusi, descurajati. "Cumparatorii se gandesc ca, o data cu integrarea Croatiei in Uniunea Europeana, se va modifica si legislatia si aceasta va permite si construirea de cladiri noi pe insule", da asigurari aceeasi specialista. Guvernul de la Zagreb pregateste si un text de lege, pentru ca viitoarele scoateri la vanzare de insule sa-i fie prezentate lui mai intai si ulterior sa fie propuse capitalului privat. Conform acestui proiect, statul dispune de un termen de 90 de zile de preemtiune. Doar in caz de refuz, insula va putea fi achizitionata.

"Proprietarii unei insule trebuie sa fie constienti ca poseda una dintre bijuteriile Adriaticii, un patrimoniu de o valoare inestimabila", a declarat recent ministrul croat al Turismului, Bozidar Kalmeta. Care nu-si ascunde insa dezamagirea ca tara sa vinde taman aceste bijuterii la preturi derizorii fata de piata mondiala.

Palmizana, un paradis turistic centenar

In arhipelagul insulelor Pakleni (Insulele Infernale) din Adriatica croata, Palmizana atrage turistii de circa 100 de ani, in ciuda tuturor razboaielor si a schimbarilor politice. Insula apartine de doua secole familiei Meneghello, care si-a deschis domeniul pentru turisti, la inceputul secolului al XIX-lea. Actuala stapana a locurilor, Dagmar Meneghello, are 70 de ani si este o fosta ziarista, indragostita de un Meneghello si, in acelasi timp, de insula sa. In acest Paradis turistic, exotic si un pic spartan lucreaza, alaturi de ea, cei trei copii ai lor. Aici nu exista hoteluri, nici terenuri de tenis sau alte mijloace de distractie cautate in general de turisti. Acestia au la dispozitie doar bungalouri pentru cazare, dar beneficiaza de un peisaj mirific, plus de o clima extrem de blanda intreg anul. In 1906, profesorul Eugen Meneghello a transformat locuinta familiei in casa de oaspeti, facand din insula o destinatie turistica. Meneghello a bulversat natura pe insula sa stancoasa si ostila, cultivand aici plante exotice cum ar fi cactusii, mimozele, magnoliile, aloe vera si chiar paduri de pini. Turistii sunt atrasi si de cele doua restaurante ale familiei Meneghello, unde se delecteaza cu o celebra ciorba de peste locala, "gregada". Acum, cand se pregateste sa sarbatoreasca 100 de ani de turism pe insula sa, Dagmar doreste ca familia sa-si poata recupera si terenurile confiscate de regimul comunist pe care statul croat inca taraganeaza sa le restituie.
×
Subiecte în articol: reportaj insula vanzare insule insulele