Cine n-a visat macar o data in viata sa stea cu burta la soare pe o insula, fara sa fie deranjat decat de insecte obraznice si briza marii? Mai mult de atat, multi dintre noi am visat sa fim proprietarii unui astfel de loc rupt din Paradis. Iata ca aceasta posibilitate exista, iar pentru europeni oferta e chiar la doi pasi: in Croatia.
MARINA CONSTANTINOIU
Daca stai bine si te gandesti, nici macar nu-i scump. Sunt vile care costa atat. Trei milioane de dolari. Cu aceasta suma se vinde o insula din arhipelagul croat Sibenik. E acoperita de paduri de pini si are o plaja cu pietricele, nu cu nisip, ce-i drept. Insula este scoasa la vanzare firesc, fara prea multe explicatii, de o agentie imobiliara croata, relateaza AFP.
Oferta bogata: 20 de insule
Douazeci de astfel de anunturi figureaza in palmaresul agentiilor imobiliare croate, pentru vanzarea insulelor si insulitelor care fac parte din litoralul adriatic si care sunt cunoscute drept "bijuteriile nationale" ale acestui stat din Balcani, supranumit "tara celor o mie de insule".Agentiile imobiliare afirma ca investitorii straini vin cu zecile in Croatia, pentru a-si achizitiona cate un fragment de Paradis. Si asta, dupa ce industria nationala a turismului si-a recapatat nivelul de dinainte de razboi (1991-1995). "Strainii au inceput inca de acum doi ani sa arate un interes crescut fata de cumpararea de proprietati, printre care si insulele din Croatia", declara Jasminka Biliskov, reprezentanta unei agentii imobiliare. Tot ea explica faptul ca este vorba despre o schimbare radicala de atitudine. "Pana nu demult, considerau ca piata croata nu este rentabila pentru investitiile funciare", spune aceeasi specialista in domeniu.
Citește pe Antena3.ro
Preturile sunt in crestere
Preturile proprietatilor situate pe litoralul croat, care are o lungime de circa 1.800 de kilometri si este presarat cu aproximativ 1.100 de insule si insulite, au crescut vazand cu ochii. In ciuda acestei inflatii funciare, insulele croate raman mult mai abordabile, ca pret, decat cele din alte parti ale lumii. Potentialii clienti care manifesta un interes pentru insulele din partea croata a Adriaticii sunt in proportie de 80% de origine europeana. Cei mai motivati sunt britanicii, urmati de unguri, suedezi, norvegieni si germani.Agentia lui Jasminka Biliskov a scos la vanzare sapte insule. Ea a inregistrat si un prim succes, prin vanzarea, nu de multa vreme, a insulei Smokvica, situata in larg de Primosten, in centrul litoralului croat. Desi nimeni nu a spus oficial care a fost pretul de vanzare, suma contra careia s-a batut palma la tranzactionarea insulei Smokvica se pare ca este de 1,6 milioane de euro, sustine presa locala.
Cumparator croat pentru Smokvica
Smokvica, insula salbatica acoperita cu paduri de pin, are 36.000 de metri patrati. Vaporase-taxi fac legatura cu insula de cateva ori pe zi, dinspre Peninsula Raduca. Smokvica n-a incaput pe maini straine, ci pe cele ale unei intreprinderi locale care intentioneaza sa construiasca pe noua sa achizitie o gradina botanica. Agentiile croate propun spre vanzare 20 de insule, iar pretul metrului patrat variaza de la 5 la 40 de euro. Pana acum au fost vandute cinci insule.
Reglementari si restrictii
Dar, potrivit legii croate, este interzisa contruirea de noi locuinte pe insulele achizitionate. Doar reabilitarea constructiilor existente este acceptata. Numai ca majoritatea constructiilor sunt grajduri din piatra. Clientii nu sunt, totusi, descurajati. "Cumparatorii se gandesc ca, o data cu integrarea Croatiei in Uniunea Europeana, se va modifica si legislatia si aceasta va permite si construirea de cladiri noi pe insule", da asigurari aceeasi specialista. Guvernul de la Zagreb pregateste si un text de lege, pentru ca viitoarele scoateri la vanzare de insule sa-i fie prezentate lui mai intai si ulterior sa fie propuse capitalului privat. Conform acestui proiect, statul dispune de un termen de 90 de zile de preemtiune. Doar in caz de refuz, insula va putea fi achizitionata."Proprietarii unei insule trebuie sa fie constienti ca poseda una dintre bijuteriile Adriaticii, un patrimoniu de o valoare inestimabila", a declarat recent ministrul croat al Turismului, Bozidar Kalmeta. Care nu-si ascunde insa dezamagirea ca tara sa vinde taman aceste bijuterii la preturi derizorii fata de piata mondiala.