x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum a ajuns marele inventator Belousov la importantele sale realizări tehnice

Cum a ajuns marele inventator Belousov la importantele sale realizări tehnice

de Cristinel C. Popa    |    06 Aug 2015   •   16:36
Cum a ajuns marele inventator Belousov la importantele sale realizări tehnice
Sursa foto: Vitalie Belousov

Politehnica ieşeană anunţă pierderea marelui inventator Vitalie Belousov. Profesorul este considerat de specialişti ca fiind cel mai important inovator român din a doua jumătate a secolului trecut până în zilele noastre.

Citeşte şi Doliu în lumea academică românească. Profesorul Vitalie Belousov a murit

“Ne luăm azi la revedere de la un profesor ce a trăit o viaţă nobilă sub semnul iubirii faţă de generaţiile de studenţi, într-o continuă dăruire de cunoaştere şi spirit, prin întreaga activitate de formare de creatori şi specialişti de clasă într-un spaţiu al performanţei”, se arată într-un comunicat făcut public recent de instituţia de învăţământ politehnic ieşean.

Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi îl regretă pe “inovatorului profesor, inventator, doctor inginer”, omul de ştiinţă ce are în palmares zeci de premii şi realizări ştiinţifice de mare importantţă. Însă ca să ajungă ce a ajuns astăzi a insistat cu râvnă inclusiv pe “buchea” rusească, în ţinutul Basarabiei, de unde se trage.

Talentat de mic, a învăţat şi pe manualele ruseşti, în Basarabia natală

Prof. univ. dr. ing. DHC Vitalie Belousov s-a născut pe 2 mai 1930, la Bălţi, în Republica Moldova. A urmat studiile primare, elementare şi liceale la Bălţi, Tg. Jiu, Orhei şi Roman şi s-a remarcat încă de mic, obţinând şapte locuri I în cei 12 ani de studii, inclusiv la şcoala cu predare în limba rusă din timpul ocupaţiei Basarabiei (1940 - 1941).


Vitalie Belousov

“În perioada în care se pregătea pentru examenul de admitere la facultate, viitorul profesor studia suplimentar faţă de manualele unice şi folosea în pregătirea sa şi manuale universitare de mecanică, analiză matematică şi algebraă. La cursurile Facultăţii de Mecanică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi, secţia Maşini-Unelte, în perioada 1949 - 1953, i-au servit drept model profesori precum Octav Maier, Dimitrie Mangeron, Victor Bausic, Cristian Linde şi Constantin Picoş“.

De la 1 martie 1954, a fost repartizat de către Comisia Guvernamentală direct în învăţământul superior la Institutul Politehnic din Iaşi. Până în 1972 a parcurs toate treptele universitare, servind ulterior şi ca decan al Facultăţii de Mecanică, ca şef de catedră, iar în perioada 1990 - 1996 ca rector al Universităţii Tehnice.

“Profesorul are peste 350 de lucrări publicate, 25 de tratate şi monografii în creaţie tehnică şi performantică. Este de asemenea creatorul şcolii de inventică din Iaşi (1967), fondator şI director general în perioada 1991 - 2002 al Institutului Naţional de Inventică şi Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice de Stat din Chişinău, Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi, Universităţii Tehnice de Stat din Vinniţa, Ucraina. Nu în ultimul rând, un inventator de elită, cu peste 120 de invenţii (opt brevete obţinute în SUA, RFG, Franţa, Elveţia şi Italia), distinse cu medalii de aur şi premii la saloanele mondiale şi internaţionale ale invenţiilor de la Bruxelles, Geneva, Viena, Pittsburg, Barcelona, Casablanca, Sofia, Varna, Novi-Sad, Budapesta, Chişinău, Sevastopol şi Iaşi.

Profesorul Vitalie Belousov a fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de cavaler, Ordinele Europene „Meritul European” şi „Curtoazia Europeană”, Meritul Inventiv Belgian în grad de Cavaler, Ofiţer şi Comandor, Meritul Inventiv Belgo-Spaniol în grad de Ofiţer şi Ordinul „Gogu Constantinescu” în grad de Comandor şi Mare Ofiţer.

×
Subiecte în articol: Vitalie Belousov inventator