x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum ne sunt răpiți medicii din țară

Cum ne sunt răpiți medicii din țară

de Alex Nedea    |    09 Aug 2016   •   09:04
Cum ne sunt răpiți medicii din țară

Sute de firme de recrutare din întreaga lume se bat pe medicii români. Asta ar putea să ne facă să ne simțim mândri dacă în realitate nu ar trebui să ne îngrijoreze căci ne pune viața în pericol. Spitalele noastre au ajuns cu personalul la jumătate pentru că Occidentul oferă condiții de lucru mult peste ce e în țară. Jurnalul Național a stat de vorbă cu  cu agenții străini care au recrutat sute de medici de la noi.

An de an, zeci de firme din întreaga lume care recrutează personal medical vin în marile orașe din România pentru a se întâlni cu medicii noștri. Le prezintă pliante lucioase cu condițiile de muncă incomparabil mai bune, salarii de zeci de ori mai mari, acces la aparatură de ultimă generație și la cursuri de perfecționare la care nici nu visează în România. Nick Sljivic este directorul unei companii care recrutează pentru spitale de pe tot globul, din Malta și până în Marea Britanie și din Australia până în Orientul Mijlociu. Știe că, atunci când vine să angajeze din  România, vine la sigur: „E o prăpastie uriașă între salariul pe care îl dați medicilor la voi în țară și ce se oferă în Marea Britanie”. Acolo, în Regatul Unit, unde își are sediul firma lui, spitalele s-au umplut cu medici pentru că ei au știut cum să atragă profesioniști din toată lumea.

„ E în firea românilor să fie medici buni”

„De multe ori când intri într-un spital din Anglia poți să nu întâlnești nici măcar un singur medic englez. De curând, când mama mea s-a îmbolnăvit, a fost operată de un chirurg originar din Iran, a fost consultată de un psihiatru italian și a avut o asistentă din India. Sistemul de sănătate britanic este un sistem al «națiunilor unite»”. Iar în acest sistem o mare pondere o joacă românii. Ne-o spune un alt agent de recrutare din Marea Britanie, Jo Bedford: „Medicii români sunt văzuți foarte bine. De fapt, sinceră să fiu, spitalele noastre chiar iubesc doctorii din România. Sunt competenți, sunt bine pregătiți, sunt muncitori și sunt tot timpul gata să sară în ajutor, să fie un membru cât mai bun al echipei din spital. Nu știu de ce sunt așa, cred că e ceva legat de români, e în firea lor să fie medici buni”.

Ca să înțelegem care e strategia britanicilor de a absorbi cât mai mulți români  am vorbit cu un demnitar  din Ministerul Sănătății din Marea Britanie, Tracey Lakinson, director al departamentului „Educație”. Ne spune clar că ei nu mai au răbdare să aștepte studentul român să își termine la el acasă anii de rezidențiat așa că îi iau direct după absolvirea facultății. „Vrem să îi convingem să vină la noi pentru a face măcar primii doi ani de rezidențiat. Le oferim un salariu de început foarte bun pentru un tânăr, de până la 30.000 de lire (35.000 euro)  pe an și, după calificare, poate ajunge la mult mai mult, la 80.000-90.000 de lire. Le oferim totodată un loc minunat în care să trăiască, avem orașe mari, minunate ca Londra, Manchester, Birmingham, sau avem locuri de muncă la țară, avem provincia Cumbria cu zone rurale minunate”.

Specialiştii noştri susţin sistemul lor

În Marea Britanie, o țară membră UE care s-a opus vehement deschiderii granițelor pentru lucrătorii români, lucrează deja peste două mii de medici din România, fiind în topul națiunilor străine care lucrează în domeniul medical. Fără toți acești conaționali, britanicii ar avea în unele spitale probleme serioase în a-și trata pacienții. Statisticile lor arată că e din ce în ce mai mare nevoie de români căci există o presiune constantă pe sistemul de sănătate național cauzată  de explozia demografică din prezent. Se estimează că populația din Regat va crește cu patru milioane în următoarea decadă. Iar asta se datorează atât emigrației, dar și sistemul lor de sănătate din ce în ce mai eficient care a făcut ca britanicii să aibă printre cele mai mari speranțe de viață din lume. „ Avem o cerință masivă pentru că populația devine din ce în ce mai bătrână. În fiecare zi în Marea Britanie sute de oameni ating vârsta de 80 de ani, e o populație de geriatrie în continuă expansiune care implică o cerere uriașă de servicii medicale. Asta înseamnă că cerințele medicale din Marea Britanie cresc datorită succesului sistemului medical din Marea Britanie care face ca oamenii să trăiască mai mult”, spune  Nick Sljivic. Sljivic a fost acum câteva luni în România și a reușit să mai convingă câțiva medici de la noi să plece să pună umărul la creșterea speranței de viață din UK. Face asta de zece ani cu un succes nebun după ce a reușit să profite de dezinteresul guvernelor noastre față de sistemul de sănătate românesc care a făcut ca România să devină cel mai mare exportator de medici din Uniunea Europeană și țara cu cei mai puțini doctori raportat la numărul de locuitori.

Medicii ne părăsesc cu lacrimi în ochi

Unul din tinerii medici cu care a negociat Nick Sljivic e Mihaela B., medic la un spital mare din Capitală.  „Ne alungă din țară indiferența celor care ne conduc . Este o prăpastie între cei care conduc sistemul medical și cei care lucrează în el. E plin de medici care încearcă să își găsească un loc de muncă în altă parte, deși țara asta i-a format, deci a fost un efort din partea țării, a familiei, efort de care o să profite cetățenii altei țări. E o nedreptate generală, numai că trebuie să ne adaptăm la ea.

„Nu putem pleca din țară chiar toți”, spune plângând medicul urgentist vasluian Carmen Pisieru. Are lacrimi în ochi și pentru că, zicând asta, știe că în spitalul județean unde lucrează exodul în străinătate a făcut ravagii în ultimii ani. Aproape jumătate din medici sunt plecați, lăsând secții întregi goale. Piseru este medic de 16 ani în România, a consultat peste 300.000 de pacienți și a rămas în continuare aici, deși a primit oferte de lucru în Marea Britanie cu un salariu lunar de 16 mii de euro. E greu pentru un român să refuze așa o leafă și să rămână să lucreze în țară pentru 600 de euro. Face apel la singurul lucru pe care sistemul sanitar românesc îl mai oferă-sentimentul că faci ceva pentru patrie. „Suntem produsul acestei țări. Părinții mei și părinții dumneavoastră au muncit ca să ne facă oameni, au plătit impozite ca noi să facem școală și nu mi se pare uman ca noi să nu facem nimic pentru cei datorită cărora suntem aici. Noi suntem medici pentru că oamenii din țara asta au muncit ca noi să fim aici și nu putem pleca chiar toți”. Dar din păcate patriotismul nu ține de foame.

Criza medicilor în cifre

-20 de mii de medici au emigrat în ultimii an din România

-Media medicilor la numărul populației în România - 19  la 10.000 de locuitori

-Media medicilor la numărul populației UE: 33  la 10000  de locuitori

-costuri pentru formarea unui medic:11 mii de euro

-Costul educației medicilor români emigranți: 226 de milioane  de euro

 

„Ne alungă din țară indiferența celor care ne conduc. Este o prăpastie între cei care conduc sistemul medical și cei care lucrează în el”, Mihaela B, medic

 

„Medicii români sunt văzuți foarte bine. De fapt, sinceră să fiu, spitalele noastre chiar iubesc doctorii din România. Sunt competenți, sunt bine pregătiți, sunt muncitori și sunt tot timpul gata să sară în ajutor, să fie un membru cât mai bun al echipei din spital. Nu știu de ce sunt așa, cred că e ceva legat de români, e în firea lor să fie medici buni”, Jo Bedford, agent recrutare

 

600 de milioane de euro este suma pe care România a cheltuit-o în ultimii zece ani cu pregătirea medicilor şi asistenţilor medicali care profesează acum peste hotare.

 

3.000 de medici intră anual în sistem, dar alţi 3.500 îl părăsesc prin pensionare, deces sau prin migraţie, potrivit statisticilor furnizate de Colegiul Medicilor din România. Dacă cei mai mulţi tineri şi-ar dori să profeseze în unităţile sanitare de pe teritoriul Uniunii Europene, 19% au declarat că ar opta pentru un loc de muncă în America, Australia, Canada, Emiratele Arabe sau Noua Zeelandă.

×