x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum sa le furi sefilor milioanele

Cum sa le furi sefilor milioanele

23 Apr 2004   •   00:00

Ani de-a randul a fost secretara exemplara. Si-a castigat increderea din partea sefilor, pentru ca apoi sa-i tapeze de banii din conturi, pana cand a fost prinsa si trimisa sa dea socoteala in justitie.

Joyti De-Laurey are 35 de ani. Asistenta a directorului prestigioasei banci americane Goldman Sachs, filiala londoneza, ea a facut ca, in mai putin de doi ani, 4,3 milioane de lire sterline (6,5 milioane de euro) sa-i intre in cont. Nu prin munca cinstita, ci printr-o abila operatiune de combinare a sarmului cu smecheria. Profitand de increderea de care se bucura in randul sefilor, le-a falsificat semnaturile si a reusit sa deturneze milioanele din conturile lor personale, intr-un cont pe care si l-a creat in Cipru, pe numele ei de fata.

Cu banii subtilizati de-a lungul mai multor luni, Joyti secretara-hoata a descoperit placerea luxului. Si si-a permis sa imite stilul de viata al marilor bancheri pentru care lucra.

A bagat banii in bijuterii, ceasuri de la firme prestigioase, haine scumpe, masini de lux, o motocicleta Harley Davidson de colectie. Si-a luat si case, printre care si o vila cu piscina in Cipru.

Angajata exemplara

Joyti a fost angajata in august 1999 ca asistena a directorului bancii si s-a impus repede prin eficienta si discretie. Si-a atras chiar simpatia primului ei patron, o femeie, careia i-a spus ca sufera de cancer. Pe aceasta a tapat-o de 1,1 milioane de lire din conturile din Statele Unite, fara ca patroana sa-si fi dat seama macar!

Furati pe nesimtite

In aprilie 2001, Joyti a devenit secretara lui Edward Scott Mead, un unul dintre cei mai buni specialisti in fuziuni si achizitii din Londra.

Pana in aprilie 2002, cand a fost arestata, Joyti i-a furat si lui Mead 3,4 milioane de lire (5,15 milioane de euro). Cu cateva zile inainte de a fi arestata, ea ii pusese pe birou demisia, explicandu-i ca pleaca in Cipru, pentru a deveni asistenta unei arhierii.

La proces, insa, acuzata a dat asigurari ca Mead era la curent cu deturnarile ei de fonduri si ca, de fapt, el o recompensa astfel pentru loialitate si discretie. "Era o recompensa pentru faptul ca-i eram alaturi", a explicat ea la una dintre audierile procesului care a durat doua luni. Mead, barbat insurat si tata a cinci copii, ii multumea astfel pentru ca-l "acoperea" in fata nevestei, prietenilor si clientilor, cand el calca stramb cu amanta.

Joyti n-a "lucrat" de una singura: mama (67 de ani) si sotul ei britanic (53 de ani) au fost acuzati, la randul lor, de spalare de bani. Durata pedepselor le va fi anuntata ulterior, conform procedurilor britanice.

×
Subiecte în articol: reportaj