x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama

Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama

de Theodora Şutiu    |    14 Feb 2019   •   13:50
Darius, micul filantrop care i-a cântat lui Dalai Lama

Darius Condurache (11 ani) este un tânăr saxofonist şi pianist român care cântă la diverse evenimente organizate pe teritoriul Marii Britanii, în general cu scop caritabil, debutul în cariera sa făcându-l în fața marelui lider spiritual Dalai Lama. Potrivit spuselor mamei sale, băiatul şi-a dorit încă de când era foarte mic să aibă grijă de copiii nevoiaşi din Africa, pe care în prezent îi ajută în fiecare an cu bani pentru jucării, rechizite şi mâncare.

Tânărul artist, născut în Dublin, este elev eminent, empatic şi matur în gândire, povesteşte Paula, mama lui: „Darius este un copil înzestrat și deosebit din multe puncte de vedere. Este matur în gândire și de multe ori uimește prin abilitățile pe care le are și prin puterea de muncă pe care o posedă. Este sensibil, înțelept și foarte empatic. Simte suferința oamenilor, a animalelor, a tot ce îl înconjoară. Pe când avea patru anișori, atunci când vedea la TV apeluri de ajutor pentru copiii din Africa, era profund afectat de suferința acestora. Îmi cerea, plângând, să facem ceva pentru ei, să le trimitem jucării, mâncare, haine, să nu mai sufere. Mă durea inima la vederea lui și îl linișteam asigurându-l că într-o zi îi vom ajuta. Nu știam atunci că aceasta avea să fie o inspirație, un mesaj”, a mărturisit Paula Condurache, pentru Jurnalul.

Întâlnirea cu Dalai Lama

Darius s-a apucat să studieze saxofonul atunci când avea doar şapte ani şi, un an mai târziu, a avut privilegiul să facă primii pași în muzică debutând pentru Dalai Lama. Marele lider spiritual a participat, în septembrie 2015, la o întâlnire pentru adolescenţi şi copii selectați din diferite școli, pe tema „Inspiring Dialog with Dalai Lama and Rowan Williams”. Micul artist a fost ales, alături de alți patru copii, de parintele parohiei “Christ The King”, ca reprezentanți ai acesteia. Fiecare a prezentat câte ceva: poezie, cântec, dans, Darius cântând la saxofon. Toți au îmbrăcat portul tradițional din țara de origine: Italia, India, Anglia, Nigeria și România. A purtat costum popular moldovenesc, iar pe cap, clopul din zona Maramureș. „Grupul nostru (eu fiind una dintre mamele care i-au pregătit și însoțit) a reușit să-l impresioneze pe Dalai Lama prin aparența lor; erau cei mai micuți și deosebiți prin portul lor. Au fost trei momente pline de entuziasm, care și-au lăsat amprenta în sufletul lui Darius: unul când Dalai Lama a intrat pe scenă, s-a oprit în dreptul lui și i-a spus «I love your hat», al doilea când, în dialogul cu copiii, Dalai Lama i-a luat clopul și l-a purtat în tot acest timp, iar al treilea, când s-a apropiat să-și ia clopul, Dalai Lama l-a îmbrățișat, transmițând emoţia întregii săli. Această amintire va rămâne mereu vie și deosebită”, ne-a mai spus femeia.

În slujba săracilor

Darius a hotărât la o vârstă foarte fragedă să își pună întreg talentul în slujba celor săraci, lipsiți de ajutor, cu ajutorul muzicii. Ultima dată a făcut-o de Crăciun: „Când a început, avea doar opt anișori, o mână de om care suflă la saxofon, în frig și ploaie, în marketuri, printre cartofi și ceapă. Crăciunul acesta, deși am cântat în atâtea zile, am strâns mai puțin decât anii precedenți. Darius a cântat timp de şapte zile. Prima zi, în două târguri de Crăciun, apoi trei zile într-un supermarket din Highams Park, iar trei zile în faţa parohiei noastre locale. Darius, eu și tatăl lui formăm o echipă în acest proiect. Darius cântă, eu sunt managerul, iar tatăl se ocupă cu partea tehnică. Am reușit să strângem o mie de lire, bani pe care i-am donat aceleiași parohii din Djebonoua, din Coasta de Fildeș”.

Următorul eveniment caritabil va avea loc, anul acesta, de Paşte. Banii vor ajunge în Congo, tot la un orfelinat: „Următoarea activitate caritabilă va fi de Paște, tot într-un supermarket din Highams Park, unde Darius va cânta la saxofon, în speranța că vom strânge o sumă frumoasă, care va fi donată unui orfelinat din Congo. Va fi al treilea Paşte consecutiv când vom strânge fonduri pentru acest orfelinat, aflat sub îngrijirea unor măicuțe catolice din România care activează ca misionare în Africa”, mai povesteşte Paula Condurache.

Ce ştie despre copiii din Africa

Chiar dacă nu i-a vizitat niciodată, Darius îşi doreşte să ajungă în Africa pentru a le cânta celor pe care îi ajută: „Despre copiii din parohia Djebonoua, Coasta de Fildeș, știe că acolo stau în jur de 400 care nu au posibilitatea să studieze pentru că școala se plătește, nu au bani de transport, haine, rechizite și îşi ajută părinții în gospodărie. Părintele Alexandru ne mai trimite filmulețe cu acești copii în timpul unor activități, jocuri sau îl salută pe Darius. Nici micuţii din Congo nu îi sunt străini. Aceştia trăiesc într-o sărăcie lucie. Având în vedere că această ţară a trecut printr-un război civil, măicuţele care se îngrijesc de ei au fost nevoite să îi mute de mai multe ori pentru că erau atacaţi, ultima oară în urmă cu o săptămână”, mărturiseşte mama lui Darius.

Marele vis: o asociaţie caritabilă

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Darius este foarte hotărât. El vrea să urmeze o şcoală prestigioasă de muzică şi mai târziu să devină unul dintre cei mai mari muzicieni din lume: „Darius își dorește acum să fie admis cu bursă la o școală secundară privată foarte bună academic și muzical. Profesional, cântă deja la multe evenimente atât sociale, caritabile, cât și private. Își dorește să studieze muzica intens și să ajungă foarte bun la ambele instrumente, iar când va veni timpul, să cânte jazz în cluburi, la radio, televiziune, să mai cânte la petreceri private, să predea lecții de muzică și chiar să compună. Vom continua cu strângerea de fonduri atât cât va fi posibil și, când se va putea, dorim să întemeiem organizația noastră caritabilă. Tot ce îmi doresc este să reușesc să îi inspir mereu valori care îl împlinesc sufletește, să aibă încredere în tot ce este el”, mărturiseşte Paula, mama lui Darius.

Vrea să înfiinţeze o şcoală de muzică în Neamţ

Deşi nu a văzut niciodată România, Darius are planuri mari în ceea ce priveşte ţara noastră: „Când va fi suficient de pregătit academic și muzical, vrea să se întoarcă în România și să înființeze școala lui de muzică, pe care să o coordoneze cum dorește, pentru binele studenților. Să le ofere posibilitatea să se împrumute sau să cumpere instrumente, să beneficieze de lecții de muzică la capacitatea fiecăruia și să organizeze evenimente pentru a-i promova și pentru a aduce bucurie oamenilor. Dacă ar fi să schimbe ceva în România, ar fi sistemul de educaţie. Ar vrea să îl adapteze la nevoile fiecărui copil, iar materiile să fie predate prin practică, prin jocuri interactive, video, pauze mai deștepte și doar o temă pe săptămână. Își dorește o schimbare în spitale și să promoveze protejarea mediului înconjurător, că să avem mai multă natură”, a mai povestit Paula Condurache.

„Modalitatea prin care strângem fondurile este prin «busking». Cântă diverse stiluri de muzică la saxofon, folosind negative/baking tracks, iar donațiile sunt colectate cu a charity bucket. Avem un pop-up banner cu numele lui și cauza pentru care cântă, plus un panou de onoare, unde atașăm poze, scopul cauzei noastre și evidențele unde sunt trimiși bănuții”

- Paula Condurache

Când nu repetă la saxofon şi la pian, Darius face înot, dansuri, cursuri de şah şi de desen şi îşi doreşte să ajungă un mare muzician.

×
Subiecte în articol: Darius Condurache