x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dreptul de a fi stangaci

Dreptul de a fi stangaci

18 Feb 2005   •   00:00

"Era prin ’80. Aveam sase ani si putin. Nu puteam sa scriu decat cu stanga, dar invatatoarea ma obliga sa fiu precum ceilalti. Cred ca nu si-a dat seama ca pana si un copil are rabdare cu masura. Asa ca a reusit sa ma scoata din tatani si intr-o zi ma aud strigandu-i: "Da’ tu de ce nu scrii cu stanga?"".


MIRA MUNTEAN

LIBER. Pe Rony, nici parintii, nici invatatoarea nu l-au silit sa scrie cu dreapta
Am reusit si eu sa o enervez. Rau de tot. Mi-a zis ca sunt obraznica si a chemat-o pe mama la scoala. "Si? Care-i problema?". Invatatoarea s-a uitat putin natang. "Nu intelegeti ca nu vrea sa invete sa scrie cu dreapta?!". "Atunci, lasati-o sa scrie cu stanga..."" Intamplarea asta nu s-a mai sters din amintirile Liviei. Desi nu a fost niciodata printre favoritele invatatoarei, spune ca s-a simtit intotdeauna altfel fata de colegii ei. Nu a inteles atunci insa de ce invatatoarea se tot lua de mana ei stanga. Mai tarziu a aflat ca asa era in acea vreme. Invatatoarea ei nu facea decat sa respecte cu strictete ordinul de sus... Un stangaci era iesit din tipar, iar pe atunci toti trebuiau sa fie la fel. "Inainte de ’89, am avut de furca in legatura cu hotararea conducerii de a obliga copiii sa scrie cu mana dreapta. Erau copii stangaci, dar ordinul era ca noi sa-i invatam sa scrie cu dreapta. Era total gresit ce faceam, dar daca venea un inspector si vedea vreun copil care scria cu stanga, eram aspru pedepsiti", spune educatoarea Ioana Preotesoiu.

FARA OPRELISTI. Dupa ce zeci de ani mana stanga a avut interdictie la scris, profesorii tineri de azi nu mai gasesc "nefireasca" abilitatea unui copil de a scrie si desena cu stanga. Yasmin este in clasa a II-a. La inceput, se folosea la scris de ambele maini. "Cand oboseam sa scriu cu stanga, treceam creionul in mana dreapta. Dar acum cu dreapta scriu tare urat", zice fetita. In schimb, multe alte lucruri - desenat, mancat, folosirea mouse-ului - le face cu dreapta. "Cand avea vreo 5 ani, am vazut-o prima data cum isi taia unghiile la mana dreapta tinand forfecuta in stanga", spune mama lui Yasmin. Familia mai are stangaci. Din partea mamei, bunica, iar a tatalui, o sora si bunicul. Yasmin are o imaginatie bogata, ii place sa citeasca, sa cante - cu vocea si la pian - , iar cand o sa fie mare, viseaza sa devina doctor de... laborator. Fireste, am intrebat-o ce face acest doctor si mi-a spus ca "ii ajuta pe altii sa fie destepti, pentru ca se uita la microbi si face tot soiul de experiente". Yasmin si colegul ei, Rony, tot stangaci, au fost lasati atat de parinti, cat si de invatatoare sa scrie cu mana stanga. "Acum nu profesorii sunt cei care ii obliga pe copii sa scrie cu dreapta, ci unii parinti. Am avut cazuri cand tatal copilul ne spunea ca baiatul lui va scrie cu dreapta, "ca toti oamenii". Au impresia ca este ceva "anormal" cu fiul sau fiica lui daca va scrie cu stanga", spune Alina Laza, psiholog la Cabinet de Asistenta Psihopedagogica Scoala 146 - I.G. Duca.

MANA DE REZERVA. Yasmin isi foloseste la scris ambele maini. Cu stanga scrie mai frumos, incat dreapta i-a ramas doar de rezerva

STANG, DREPT... Asa incepe marsul soldatilor. Dar in viata de zi cu zi e de rau de pornesti cu stangul, nu?! De cate ori nu rostim "am pornit cu stangul in... relatia asta", "uf, ce stangaci esti!"... Chiar si azi, mai pastram in limbaj superstitii legate de stangaci. In latina, "sinister" insemna stang, din care a aparut cuvantul "sinistru", cu sensul pe care il stim astazi. Dintotdeauna, "partea dreapta" a avut sensuri pozitive - corect, adevarat, noroc - , in timp ce "stangul" era aducator de nenorociri, nedreptati, nefericire. Demult, stangacii erau considerati persoane malefice, posedate de demoni. Cu dreapta se face semnul crucii. Pe umarul stang se spune ca se cuibaresc dracusorii. Indigenii din Indiile olandeze le legau copiilor bratul stang pentru ca acestia sa nu se obisnuiasca sa-l foloseasca. In Eneida, drumul din dreapta ducea sufletele celor fara de pacat spre Campiile Elizee, iar cel din stanga, spre Tartar. Spre deosebire de alte culturi, la chinezi si japonezi, dreapta este partea rea, intunecata, iar tot ce tine de stanga este nobil, pur, luminos, frumos. In credintele populare romanesti se spune ca, daca dai ceva, sa o faci cu mana dreapta (de oferi cu stanga, e paguba). In sate din Valcea, despre femeile care cos cu mana stanga se zice ca sunt "aratari".

MAINILE SI CREIERUL. In urma cu zeci de mii de ani, oamenii se foloseau in activitati de ambele maini. Uneltele din timpul epocii de piatra descoperite de arheologi erau facute pentru stangaci. Apoi au predominat uneltele pentru persoane care folosesc mana dreapta. Acest lucru i-a determinat pe cercetatori sa afirme ca alegerea mainii drepte s-a facut in urma unor modificari la nivelul creierului. Emisfera stanga (corespunde mainii drepte) controleaza vorbirea, scrisul, logica, matematica, stiinta, in timp ce emisfera dreapta, ce corespunde mainii stangi, reprezinta muzica, arta, creativitatea, perceptia, emotiile. In zilele noastre, exista putine aparate care sa poata fi folosite cu usurinta si de stangaci. Totusi, prin alte tari s-au infiintat magazine si site-uri prin care se vand produse speciale pentru stangaci (cum ar fi tastaturi cu cifrele in partea stanga...). Mai mult, stangacii din lumea larga au si o zi a lor, pe care o celebreaza in 13 august.
"ARTISTI". Stangacii sunt mai creativi. Multi sunt muzicieni sau lucreaza in media

STANGACI CELEBRI. 10% din populatia planetei foloseste cu predilectie mana stanga sau, altfel spus, unul din zece oameni este stangaci. Numarul stangacilor este mai mare printre baieti. Pentru unii dintre noi, stangacii raman niste fenomene bizare. Desi putini si... "ciudati", multi dintre ei au avut si au un destin ce nu a putut fi ignorat de istorie. Iata cateva dintre personalitatile "stangace": Ramses II, Aristotel, Iuliu Cezar, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, John F. Kennedy, Bill Clinton, Fidel Castro, Henry Ford, David Rockefeller, Nietzsche, Leonardo da Vinci, Paul Klee, Albert Einstein, Fred Astaire, Charlie Chaplin, Morgan Freeman, Cary Grant, Woody Harrelson, Brad Pitt, Diane Keaton, Demi Moore, Jimi Hendrix, Pele, Maradona si multi altii.

CURIOZITATI
Cand cercetatorii au inceput sa realizeze studii despre comportamentul si aptitudinile stangacilor, s-au descoperit tot soiul de lucruri interesante. Astfel, s-a constatat ca vad mult mai bine sub apa decat dreptacii si pot excela in sporturi cum ar fi tenisul, inotul, scrima. La gemeni, s-a observat ca unul dintre ei este de obicei stangaci. Patru din cei cinci designeri ai computerului Macintosh erau stangaci. Se spune ca stangacii sunt mai destepti, mai creativi si au mult mai multe talente decat dreptacii. Sigur, aceasta este o lozinca a membrilor Clubului Stangacilor! "Nu exista nici o dovada ca sunt mai inteligenti decat dreptacii", spune psihologul Alina Laza.

MAI AIURITI
"In clasa mea, sunt doi copii stangaci. Sunt inventivi, foarte prezenti, dar pe de alta parte mai dezordonati decat dreptacii. Lui Yasmin ii place sa citeasca, in schimb Rony este atras de matematica. In primul an de scoala a fost mai dificil cu ei, deoarece, cand au invatat sa scrie, trebuia sa scriu si eu cu mana stanga, ca sa-i ajut. A fost o experienta interesanta"
Carmen Dragan
invatatoare
×
Subiecte în articol: reportaj dreapta stanga scrie măna stangaci