x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Duminica Floriilor în Centrul Istoric. „Ofertă” de lacăte, scaune și mese goale

0
Autor: Adi Munteanu 13 Apr 2020 - 10:39
Duminica Floriilor în Centrul Istoric. „Ofertă” de lacăte, scaune și mese goale
Vezi galeria foto


Anul trecut, în Duminica Floriilor, era o mare petrecere comună pe Lipscani, Șelari, Gabroveni, Blănari, Covaci sau Smârdan. Toți cei cu nume de floare sărbătoreau onomastica până dimineața. Curgeau șampania și vinurile scumpe, se comandau metri de bere. Anul trecut. Anul acesta totul este închis, iar patronii de restaurante și terase se uită în gol, gândindu-se la chiriile care trebuie plătite, la stocul pe care-l au în depozite nevândut, la lacătele de pe ușă și la paguba produsă de starea de urgență.

 

Eram curios să văd ce se mai întâmplă în Centrul Istoric. Era de așteptat ca toate localurile să fie închise, însă am găsit și câțiva patroni în mai multe locații, fiecare cu treburi administrative. „E gravă situația. Nu doar pentru mine, ci pentru toți cei de aici. Eu mă gândesc doar la chiria de peste 10.000 de euro pe care sunt nevoit s-o plătesc, chit că am localul închis. Deja s-a făcut a doua lună de plată a chiriei, iar încasările sunt zero”, a spus un administrator al unui cunoscut restaurant din zonă. „Anul trecut am avut 2.200 de clienți în ziua de Florii. Aveam 5 bucătari pe tură, 15 picoli și 20 de ospătari. A trebuit să-i las acasă anul ăsta. Săracii... abia așteptau să înceapă sezonul. Prin ianuarie bătusem palma și cu trei bucătari excepționali din Italia. Le-am plătit și un avans, ca să nu-i pierd, să fiu sigur că nu mi-i «fură» altcineva. Alți bani pierduți”, a mai spus el.

 

„Așteptam Campionatul European...”

Pentru terasele din centru, „bătaia peștelui” urma să fie sosirea zecilor de mii de suporteri la meciurile Campionatului European, EURO 2020, care urma să fie organizat anul acesta și la București. „Pentru EURO ne-am pregătit din timp. Am schimbat mobilierul, am reamenajat locația, am tipărit meniuri în ucraineană, ne-am interesat ce preferă turiștii austrieci și ucraineni... am făcut investiții în bucătărie, în bar... Deocamdată ne uităm la ele cum zac degeaba”, se plânge un alt patron.
„Eu sunt grec, nu singurul grec de aici cu restaurant. Eu am mai trăit o perioadă ca asta și în Grecia, acum câțiva ani, când o grevă a transportatorilor a paralizat turismul spre insula unde aveam eu afacerea. O lună am avut taverna închisă. Și am închis-o. Nu se mai putea. Salariile trebuiau plătite, chiria trebuia și ea plătită, contractele cu furnizorii trebuiau respectate. Îmi aduceau pescarii în fiecare dimineață 300 kg de pește și fructe de mare, dar ce să fac cu ele, dacă nu aveam cui să le vând? Așa că am închis. Sper să nu fiu nevoit să închid și acum”, spune Giannis, patronul unui restaurant cu specific grecesc. Ca el sunt și ceilalți patroni de restaurante „străine”, cu specific libanez, turcesc, italian, unguresc sau franțuzesc.

 

Strategii pentru „prima zi de după pandemie”

L-am întrebat pe un alt patron ce va face în prima zi în care va redeschide restaurantul. „În prima zi va fi totul, absolut totul!, din partea casei. Clienții noștri care, iată, deja ne așteaptă de aproape două luni, merită ceva și din partea noastră. Da, vom face cinste la toată lumea, să ne facă bine safteaua, ca să ne revenim cât mai repede”, spune zâmbind. M-au invitat „în spate”, în depozit. Este plin-ochi. „Toată marfa asta se vinde toată într-o zi, dacă este frumos afară. Anul trecut, de Florii, am cerut și de la vecini. S-a epuizat în jumătate de zi tot stocul. A fost nebunie”. Îl întreb cât ar mai rezista dacă se prelungește starea de urgență. „O să trag de mine și de buzunar până la 1 iunie. Dacă pot deschide la 1 iunie o să pot rezista. Evident, nu va fi ca anul trecut. Însă dacă nu deschid în iunie... intru rău de tot pe minus, și este posibil să închid, să mă reorientez”.

 

Primul pas de amenajare: spațiu mare între mese

Peste drum, la o terasă, e ceva forfotă. Câțiva muncitori lucrează la reamenajarea locației. „Sperați să se deschide cât mai curând?”, îi întreb. „Sperăm. Toți sperăm asta. Acum regândim amplasarea meselor. Cu siguranță, când se va da drumul, vor mai exista restricții. Nu va fi permisă aglomerația. Și cred că este normal să fie așa. Astfel că vom avea mult mai puține mese și cu spațiu mai mare între ele. Iar mesele vor fi mici, cu doar cu 2-3 locuri”, mi se răspunde. „Acum facem curățenie, dezinfectăm tot și lăcuim mesele și scaunele. Pernele de scaun le-am trimis la curățătorie, dar mai avem de așteptat, că nu se lucrează nici acolo. Oricum, aici ne-ar încurca acum toată stiva aia de perne”, mi se răspunde.

 

Nu s-a dat nicio amendă

Poliția supraveghează atent această liniște. La întretăierea străzilor Lipscani și Smârdan stă un echipaj alcătuit din doi agenți de Poliție și un jandarm. N-au avut parte de niciun incident de când a început această criză. Chiar se plictisesc. Rar mai vine cineva iar trecătorii sunt cunoscuți deja. Oameni cu treabă în zonă, obișnuiți ai locului. Nici nu le mai cer declarațiile pe propria răspundere pentru că știu că sunt în regulă. Își trimit doar salutări de la distanță. „Vă cam plictisiți”, le zic. „Și nu e foarte bine așa? Lasă, că mai bine să nu se întâmple nimic, decât să avem parte de ce se întâmplă la Țăndărei. Am colegi care au fost duși acolo”, spune jandarmul. „Și dumneavoastră, ziariștii, și noi, polițiștii, suntem la datorie. Și dumneavoastră, și noi suntem bucuroși că nu avem incidente. Lumea a înțeles că trebuie să respecte regulile. Eu am un coleg bolnav. A luat virusul de pe stradă. Nu știe cum. I-o fi strănutat cineva în față. Dar se chinuie cumplit. Abia are puterea să respire. Norocul lui e că nu și-a infectat și familia”, l-a completat unul dintre cei doi agenți de Poliție. „Dumneavoastră, ziariștii, aveți cazuri de infectare?”, mă întreabă el. „Dintre colegii de redacție, niciunul. Nici măcar suspect. Nu știu de alte redacții, dar s-ar fi aflat”.
Celălalt agent, cu ochii în telefon, citea știrile: „Sper doar să nu mai aud vești proaste. Avem și noi familie, prieteni. Vrem ca toată lumea să fie bine și să se termine mai repede criza asta”.
La plecare i-am întrebat de unde aș putea cumpăra o cafea. „N-ai de unde. Totul este închis pentru servire. Noi luăm cafea de la automatul de pe Calea Victoriei”.
I-am lăsat și am ajuns la o cunoscută shaormerie din zonă. Închisă, desigur, dar înăuntru este ceva activitate. „Facem curățenie, întreținem curățenia. Altfel, cade casa pe tine. E unitate de alimentație publică și curățenia este esențială. Iar când se ridică urgența, noi trebuie să fim «lacrimă» și pregătiți să deschidem în secunda doi. Io sunt shaormar și, pe tura mea, fac și 500 de shaorme pe zi, doar eu”, spune el. Îi spun că sunt puține restaurante care fac curățenie. „Păi, n-au cu cine. Că nu au angajați. Nu toți angajează cu acte. Mulți sunt angajați doar pe «tips»-urile de la clienți. Io așa știu”, zice shaormarul.

 

Îmi făcusem planuri mari pentru vara asta. În decembrie și ianuarie am făcut investiții și amenajări. Așteptam meciurile de la Campionatul European, am cumpărat două televizoare-gigant, așteptam suporterii...

Sergiu Nicolae, patron restaurant

 

Este deprimant cum arată tot Centrul Istoric. Acum trebuia să fie puhoi de oameni, mulți turiști. Bucătarii ar fi muncit la foc continuu, ospătarii și picolii, la fel. Criza asta ne lovește puternic. Eu am marfă pe stoc de aproape un milion de euro. Desigur, nu se degradează, dar țin blocați banii ăștia în ceva ce o să vând nu știu când. Nu este nimeni de vină, dar asta este situația.

Doru Popa, administrator de restaurant

 

„Uite ce vreme frumoasă... Mor de ciudă!”

Vremea frumoasă din această perioadă îi face pe patroni să regrete mult că nu pot deschide terasele, fie și pentru 3-4 clienți. „Aș deschide și pentru doi clienți dacă mi s-ar permite. Dacă nu era situația asta era o viermuială pe aici... Uită-te și tu ce vreme frumoasă... 23 de grade... Era ideal. Mor de ciudă, dar nu avem încotro. Așteptăm și noi, ca toți ceilalți, ridicarea restricțiilor. Oooof, și mai era și EURO... Toți de aici abia așteptam EURO. Acum, așteptăm anul viitor, dar câți mai rezistă până anul viitor?! Dacă vara asta nu avem voie să primim clienți, jumătate din restaurante se vor închide. Cine-i nebun să plătească chiria aiurea? Puțini sunt cei care pot negocia o amânare sau o suspendare a plății chiriei. Dar îi înțeleg și pe proprietari. Au și ei de plătit la zi taxe și impozite pe teren. Nici alea nu sunt mici. E un cerc vicios. Dar totul s-ar rezolva dacă se revine la normal”, zice un proprietar de terasă de pe Smârdan, strada cu cele mai multe locații.

 

Citeşte mai multe despre:   duminica floriilor

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Explicațiile specialistului: de ce Marea Neagră nu e murdară

Explicațiile specialistului: de ce Marea Neagră nu e murdară
Galerie Foto Atrași de imaginile cu apele cristaline ale Mediteranei sau ale altor mări, din zone turistice foarte populare, mulți români sunt convinși că litoralul românesc este de mâna a doua, pentru că apa e mai mereu...

Povești nemuritoare cu măști de protecție pentru persoanele defavorizate, în nouă pași

Povești nemuritoare cu măști de protecție pentru persoanele defavorizate, în nouă pași
Galerie Foto Impusă ca o obligație trasată de la cel mai înalt nivel, purtarea măștilor de protecție pe perioada stării de alertă este în vigoare încă de la mijlocul lunii mai, odată cu expirarea stării de urgență. La...

Despre lipsa autopsiilor, așa-zisele laboratoare ale DSP și alte Bâlbe în vreme de pandemie

Despre lipsa autopsiilor, așa-zisele laboratoare ale DSP și alte Bâlbe în vreme de pandemie
Interviu cu Dr. Ligia Barbarii, medic primar de medicină legală, șef al Laboratorului de Genetică din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” din București.   - În cazul...

Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid

Armata suferă prima pierdere: restaurantul CCA, răpus de Covid
Galerie Foto Chiar în timp ce pregătea amânarea măsurilor de relaxare, care trebuiau implementate cu data de 1 iulie, Cabinetul Orban a decis desființarea Unității de Prestări Servicii și Alimentație a Ministerului...

Ludovic Orban, acuzat de trei asociații de judecători de presiuni asupra Justiției

Ludovic Orban, acuzat de trei asociații de judecători de presiuni asupra Justiției
Galerie Foto Pentru a doua oară, în mai puțin de o lună și jumătate, trei asociații ale judecătorilor din România critică modul în care Guvernul condus de Ludovic Orban, dar și afirmațiile premierului se raportează la...

Dragoș Frumosu: România poate hrăni 80 de milioane de oameni

Dragoș Frumosu: România poate hrăni 80 de milioane de oameni
Dragoș Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului și Ramuri Conexe „SINDALIMENTA”, luptă de două decenii pentru industria alimentară și pentru cei peste...

Emil Lungeanu, autorul romanului ”Jocul”, care apare cu Jurnalul: „Scriitorul îşi câştigă existenţa într-un singur fel: prin posteritate” 

Emil Lungeanu, autorul romanului ”Jocul”, care apare cu Jurnalul: „Scriitorul îşi câştigă existenţa într-un singur fel: prin posteritate” 
Galerie Foto Emil Lungeanu - romancier, eseist, poet, autor de piese de teatru, critic la revista Uniunii Scriitorilor. Conform referințelor, este cel mai versatil scriitor român, manifestându-se în toate genurile și speciile...

După orice extracţie, nu trebuie să rămână loc gol

După orice extracţie, nu trebuie să rămână loc gol
Unii trec sănătatea danturii în categoria a doua, până când o durere de dinţi îi scoate din ţâţâni. Dantura este un organ de o importanţă deosebită, amânarea vizitei la medicul stomatolog duce la...

Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban

Povestea spectaculoasă a unei donații de 1,4 milioane pentru euroalegeri. Iei bani de la „Grindă”, donezi la PNL și câștigi un post la Cancelaria lui Orban
Galerie Foto Ana Maria Dimitriu, consilierul local de la Focșani, fostă angajată la biroul parlamentar al actualului ministru al Dezvoltării Ion Ștefan, zis “Grindă”, care a împrumutat, în primăvara trecută, 1,4...

Cad măști la nivel înalt: afaceri cu interlopi, polițiști și căsuțe poștale. În plin scandal Unifarm, ministrul Sanatății face milionare două offshore-uri din Cipru

Cad măști la nivel înalt: afaceri cu interlopi, polițiști și căsuțe poștale. În plin scandal Unifarm, ministrul Sanatății face milionare două offshore-uri din Cipru
Galerie Foto În plin scandal penal legat de achiziția făcută de Unifarm, în urma căruia directorul general Adrian Ionel s-a ales cu 60 de zile de control judiciar, pentru o presupusă șpagă de 760.000 de euro, Ministerul...

Arafat, plesnit cu elasticul măștilor de la Unifarm

Arafat, plesnit cu elasticul măștilor de la Unifarm
Galerie Foto Scandalul generat de punerea sub acuzare de către DNA a directorului general al Companiei Naționale Unifarm SA, Eugen Adrian Ionel, a dat naștere unui conflict mediatic între secretarul de stat în Ministerul de...

„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă

„Frăția generalilor” și un client DNA, tun de 5 milioane în prima zi de alertă
Chiar în ziua în care Executivul Orban a instituit, prin Hotărâre de Guvern, starea de alertă la nivel național, după cele două luni de stare de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis, trei...

Eliza Roha, autoarea cărții polițiste ”Asasinat la Cracovia”: „Primul roman l-am scris la 54 de ani”

Eliza Roha, autoarea cărții polițiste ”Asasinat la Cracovia”: „Primul roman l-am scris la 54 de ani”
Galerie Foto Jurnalul vă oferă miercuri, 24 iulie, romanul polițist ”Asasinat la Cracovia”, o carte cu un univers detectivistic special. Pe lângă personaje, intrigi și crime ce amintesc de celebre autoare de gen - Agatha...

Solniţa trebuie să dispară de pe masa hipertensivului

Solniţa trebuie să dispară de pe masa hipertensivului
Bolile cardiovasculare se află, din păcate, pe primul loc al patologiei în ţara noastră, hipertensiunea arterială fiind mult răspândită şi periculoasă, deoarece provoacă accidente vasculare...

Dublul limbaj al politicienilor pe tema “justiției” și “penalilor”

Dublul limbaj al politicienilor pe tema “justiției” și “penalilor”
Galerie Foto Interzicerea liberării condiționate a criminalilor, violatorilor sau a infractorilor care săvârșesc fapte cu violență, reglementată, la mijlocul săptămânii trecute, de Parlament, a fost propusă, încă de...
Serviciul de email marketing furnizat de