x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje E vremea gheţarilor!

E vremea gheţarilor!

de Sorin Anghel    |    04 Oct 2009   •   00:00
E vremea gheţarilor!

Înainte de a-şi etala "rosinioalele" prin Carpaţi, românii se încălzesc încă de pe acum pe Gheţarul Moltaller, din Austria. Sezonul de schi bate la uşă!



Miroase deja a iarnă. La munte, dimineţile sunt răcoroase de-a binelea! Dar încă nu e vremea schiului. Totuşi, sunt unii pe care-i mănâncă rău talpa clăparului şi pleacă în Austria, acolo unde pe Gheţarul Moltaller sunt condiţii excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă încă de pe acum.

Normal, preţurile sunt mai mici decât în România. Asta în ciuda faptului că noi nu avem gheţari, nu avem autostrăzi, noi nu avem nimic. Nici măcar turism. Iar orice comparaţie cu austriecii ne dezavantajează. De fapt, nu-şi are rostul. E ca şi cum am compara calul cu măgarul.

Începând de la cazare, continuând cu transportul pe cablu şi încheind cu preţurile de la centrele de închirieri, costurile sunt mult mai mici în această perioadă decât în restul sezonului. Un apartament de două camere, în care pot sta lejer patru persoane, costă 50 de euro pe noapte. Micul dejun poate fi luat din mers sau deloc, având în vedere că schiul pe gheţar presupune un program de garnizoană, cu trezirea cât mai devreme. Nu se poate schia mai târziu de ora 12:00, pentru că zăpada începe să se înmoaie. Dar nu-i problemă, pentru că, după ce ai dat câteva ture la 3.000 de metri altitudine, o masă la o cabană din vârful muntelui îţi vine ca o mănuşă. Cu 15 euro mănânci atât de mult, încât abia te mai poţi ridica de pe scaun. Pentru masa de seară ai mai multe variante, dar niciodată să nu te gândeşti că poţi face vreun grătar în aer liber. Dacă ai ajuns în Austria, încearcă totuşi să nu ne faci tot neamul de râs. Au fost destui români pe acolo care au venit cu carnea de mici din ţară. Mai bine îl scoţi la înaintare pe bucătarul din tine sau te duci la un restaurant decent.

Prima etapă din cadrul Cupei Mondiale la schi alpin va avea loc tot pe un gheţar, dar la Soelden, la 24-25 octombrie. Până atunci, cei mai importanţi schiori ai lumii se pregătesc la Mortaller. Aşa că cine vrea să se bucure de zăpadă, dar şi să se fotografieze alături de Hermann Maier, Benjamin Raich, Andrea Fischbacher, Maria Riesch Lara Gut şi Anna Fenninger trebuie să meargă musai pe gheţar luna aceasta.

×
Subiecte în articol: aer liber