În 2014 se împlinesc 120 de ani de la naşterea marelui naist român Fănică Luca. Pe numele adevărat Ştefan Luca Iordache, Fănică Luca s-a născut pe 5 aprilie 1894 la Ploieşti şi a murit în octombrie 1968 la Bucureşti. Un instrumentist de etnie romă considerat un virtuoz al naiului. A cântat şi cu vocea, la un moment dat fiind şi şef de orchestră. Este considerat unul dintre cei mai talentați naiști români din toate timpurile, fiind apreciat de compozitorul George Enescu. Despre el compozitorul “Rapsodiei Române” a spus că este “cel mai bun suflător pe care l-am auzit”. Fănică Luca a fost şi un talentat profesor de nai, fiind considerat primul dascăl al naiului, între elevii săi numărându-se: Gheorghe Zamfir, Radu Simion, Damian Luca (nepotul său) sau Nicolae Pârvu. Aceştia, la rândul lor, vor duce ştafeta mai departe. Un continuator de nădejde considerat de însuşi maestrul Zamfir este basarabeanul Vasile Iovu. L-am întâlnit în repetate rânduri la concertele susţinute în Moldova de dincolo şi dincoace de Prut.
“Buzele noastre sunt ca un jug la boi…Noi facem bătătură la buză”
El mi-a vorbit la un moment dat despre truda de ani şi ani şi suferinţele pe care le îndură orice instrumentist pentru a face performanţă. “Buzele noastre sunt ca un jug la boi. La bou se face o bătătură la gât, noi o avem la buză. La început, naiul zgârie, apoi se face bătătură, dar e o rană plăcută”. Maestrul spune despre nai că are şi el un miros al trudei. “Naiul are un miros specific, miroase a trudă, deşi se foloseşte ceară în alcătuirea lui. Ca să cânţi la nai trebuie să ai plămâni de elefant. Zamfir a încercat odată cu un nai mare, cu vreo două octave mai mare decât naiurile pe care le folosim noi în mod obişnuit şi a obţinut nişte efecte minunate. Are o compoziţie deosebită, Facerea lumii, şi a încercat pe mai multe scene cu acest nai cu care scotea note deosebite. Numai el poate obţine nişte sunete minunate cu naiul acela care crează efecte sonore importante. Am încercat şi eu la el acasă, la Paris, dar nu am putut, îţi trebuie o respiraţie specială. Unică. Zamfir a cucerit lumea prin vibraţia pe care o imprimă cu mâna stângă naiului, iar sunetul este ca o hipnoză, este ceva magnific, ce nu se poate explica. Prin acest timbru extraordinar el a vrăjit toată planeta”. Astfel spune Iovu despre inagalabilul urmaş al lui Fănică Luca, maestrul Gheorghe Zamfir.
“Oricine vorbeşte de nai în lume face legătura cu România (prin Zamfir)”
Maestrul basarabean consideră că pur şi simplu Zamfir purifică planeta cu naiul său. “Eu cred că genial a fost de când era mic. Şi la 33 de ani era strălucitor, pentru că a prins cel mai frumos fir al naiului. Dar trebuie să munceşti mult ca să ajungi ca Zamfir. Au fost atâţia naişti mari, de la Fănică Luca, Damian Luca, la Radu Simion Stanciu, Simion Oprea, dar el s-a dovedit a fi cel mai talentat. Pentru că are un stil, o concentrare şi o putere deosebită. Dumnezeu i-a dat harul în nai. Vă spun cu toată siguranţa că Zamfir este unicul care vorbeşte la nai, scoate sunetele cele mai frumoase din lume la acest instrument. Curăţă planeta cu muzica lui”. Prin şcoala de nai primită de la Fănică Luca se poate spune că Zamfir a devenit ca un spărgător de gheaţă ce a distrus toate aisbergurile celor care s-ar fi putut îndoi de acest instrument şi a creat culoar liber celor care au venit din urmă. “El a arat cu naiul asemeni unui plug. Oricine vorbeşte de nai în lume face legătura cu Zamfir şi noi avem succes pe unde mergem datorită lui”, spunea Vasile Iovu ce considera că Zamfir a ajuns unde a ajuns doar datorită faptului că are rădăcini adânci de ţăran. Asemenea şi înaintaşului său, Fănică Luca, cel pe care România ar trebui să-l sărbătorească cu respect în 2014 la un veac şi două decenii de la naştere. “Zamfir e foarte deschis la suflet, aşa cum trebuie să fie un om genial ca el. Are o magie frumoasă, pozitivă, şi cred că, în timp ce cântă, Zamfir zboară departe, în nori, pe cer, în univers. Este un om special, încărcat cu energii cosmice. Eu simt lucrul ăsta. Dacă nu eşti încărcat cu energie cosmică poţi să planezi aşa, la pământ, dar nu poţi ajunge atât de departe cum a ajuns Zamfir. Cred că e neam direct cu Zeul Pan, este zeul Pan al mitologiei contemporane”, a mai spus marele naist basarabean.